Δοξολογία Πέτρου Λαμπαδαρίου Ήχος Α΄

Τσούκαλας Λεωνίδας

Παλαιό μέλος
Γύρω στα 45 λεπτά.

Η δοξολογία αντιγράφηκε από το μουσικό εγχειρίδιο του Δημητρίου Ιωάννου πρωτοψάλτου, το οποίο δεν είχε διαστολές, διότι μάλλον τότε δεν τις χρειάζονταν...:rolleyes: Το μόνο που αντέγραψα από την επισύναψη του πρώτου μηνύματος, ήταν το ασματικό από το Ταμείον ανθολογίας του Γρηγορίου, που ούτε αυτό ήταν χωρισμένο. Τέλος, εάν παρατηρήσετε όλες τις εργασίες μου, δεν έχω πουθενά διαστολές. Σε άλλα σημεία κυρίως θεωρητικού περιεχομένου, έχω εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τις θεωρώ περιτές.

Κατ' αρχήν, αυτό είναι μία δική σας και σίγουρα σεβαστή άποψη, αλλά όχι και γενικός κανόνας. Προσωπικά την μουσική που παρέλαβα, αυτήν χρησιμοποιώ και στις εργασίες μου. Ρίξτε μία ματιά στο πρώτο μήνυμα από το Ταμείον του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου. Βλέπετε έλξεις; Μήπως αυτό δεν είναι βιβλίο για το αναλόγιο; Τότε για που; Ούτε και γω θέλω να το κάνω θέμα, διότι έχει εξαντληθεί άλλού, αλλά εγώ κατάφερα και την έψαλα την δοξολογία αυτή και χωρίς τις έλξεις γραμμένες στο κείμενο. Ίσως για εκπαιδευτικούς λόγους να θεωρείτε ότι αυτό επιβάλλεται, αλλά πιστέψτε με, υπάρχει πολύς κόσμος που έμαθε την μουσική (μεταξύ αυτών και εγώ) χωρίς την αναγκαία αναγραφή τους στα κείμενα. Γενικά είμαι της άποψης: Κάντε όλα τα γνωρίσματα του ήχου που κάθε φθορά επιβάλλει, κρατώντας τα κείμενα καθαρά.

Αυτό διορθώνεται και δεν έχει να κάνει με τον μελωδό. Μπορώ να αραιώσω τους στίχους κλπ. Αν επιβάλλεται τόσο πολύ να το κάνω, αν και επειδή ανεβαίνουν πολλά κείμενα τελευταία, δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο για τόσο λεπτομερειακή σελιδοποίηση. Επίσης, σε κάποιες σελίδες υπάρχουν 3 στίχοι. Αυτοί θα χρειαστούν λιγότερο αραίωμα για να χωρέσουν στην Α4 απ' ότι η σελίδα που έχει μόνο δύο. Το να απέχουν στη μία σελίδα οι στίχοι 2 cm και στην επόμενη 1, είναι πιο ορθό αισθητικά; Τέλος πάντων, αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε στην πορεία, θεωρώ ότι θέλει ψάξιμο και σας ευχαριστώ που το αναφέρετε...

Σας βεβαιώ, ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα τα οποίο να κάνει όσα λέτε πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ' ότι ο Μελωδός. Το θέμα είναι δικής μου συνειδητής επιλογής. Εντελώς καλοπροαίρετα, σας προτρέπω για προσωπική σας χρήση να προσθέστε τα σημάδια που θέλετε και θεωρείτε αναγκαία με το χέρι. Το έχω δει κατά καιρούς σε βιβλία όπως το Αναστασιματάριο κ.α.

Επαναλαμβάνω ότι η πηγή μου ήταν άλλη και όχι του Γρηγορίου. Εάν θεωρείτε ότι αυτό έγινε επίτηδες για να αλλοιώσω το μέλος (το αναφέρω λόγω του θαυμαστικού σας), μάλλον δεν είναι και τόσο καλοπροαίρετη αυτή σας η παρατήρηση... Εντελώς καλοπροαίρετα λοιπόν σας αναφέρω, ότι εάν η μη αναγραφή της δίεσης αυτής σας εμποδίζει στην εκτέλεση του εν λόγω ύμνου, μάλλον δεν θα έπρεπε να τον επιλέξετε εξ αρχής...

Διαβάστε εδώ για την άποψή μου πάνω στο θέμα, καθώς και όλη τη συζήτηση και εάν θέλετε το συζητάμε εκεί, για να μην χαλάσουμε αυτό. Τέλος, επαναλαμβάνω ότι έκανα αντιγραφή από την πηγή που αναφέρω παραπάνω και όχι από τον Γρηγόριο.

Μια ερωτηση παρακαλω!!! Γνωρίζετε πως μπορεις να βαλλεις διαστολες στον μελωδο?!?
 

Τσούκαλας Λεωνίδας

Παλαιό μέλος
Μια ερωτηση παρακαλω!!! Γνωρίζετε πως μπορεις να βαλλεις διαστολες στον μελωδο?!?

Καταφερα και το βρηκα!!! Θα ηθελα ομως να κανω αλλη μια ερωτηση!!! Η γραμματοσειρα που χρησιμοποιητε στα φθογγοσημα, ποια ειναι?!?
 

parianos

Νίκος Γαβαλάς
Ειλικρινά πολύ ωραία Δοξολογία πιστεύω και κάποιος αριστερός ψάλτης άνετα μπορει να την ψάλη
Μπορει ανετα και καποιος δεξιος ψαλτης να την ψαλει::D:D:D (Λαμπαδάριος εδω χαχα)
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Καταφερα και το βρηκα!!! Θα ηθελα ομως να κανω αλλη μια ερωτηση!!! Η γραμματοσειρα που χρησιμοποιητε στα φθογγοσημα, ποια ειναι?!?

Είναι μία γραμματοσειρά δικής μου κατασκευής, εμπνευσμένη από αυτήν του Γρηγορίου Στάθη. Εάν σας αρέσει και έχετε το πρόγραμμα μελωδός, στείλτε μου προσωπικό μήνυμα με ένα email σας και θα σας την αποστείλλω
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
[Σημείωμα συντονιστή] Τά ἠχητικά αὐτῆς τῆς δοξολογίας τά μετέφερα στόν ἀνάλογο τόπο τῶν ἠχογραφήσεων τοῦ ὄρθρου, ἐδῶ, ὅπου μέ ἀνακατεύθυνση πηγαίνουν Ιστορία > Πέτρος Λαμπαδάριος > Δοξολογίες Πέτρου Λαμπαδαρίου.
Και δύο σύνδεσμοι από youtube μεταφέρθηκαν επίσης
http://analogion.com/forum/showthread.php?p=183378#post183378
 
Top