Δοξαστικό της Κυρ. της Απόκρεω (Προκαθάρωμεν..)

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Κυριακή της Απόκρεω 7-2-2010
Ζωντανή ηχογράφηση
Ι.Ν.Αγ. Κων/νου και Ελένης Βόλου
Ψάλλουν Χατζηγεωργίου Δημήτριος και ισοκρατεί Χατζηγεωργίου Σπύρος.
Δοξαστικό αίνων (Προκαθάρωμεν..) ήχος Α΄από το Τριώδιο του Χρύσ. Θεοδοσόπουλου
 

Attachments

  • 04 Δοξαστικό αίνων της Απόκρεω [Προκαθάρωμεν..] ήχος Α΄ Χρύσ. Θεοδοσόπουλου 7-2-2010.mp3
    2.5 MB · Views: 184

ΧΑΡΗΣ4

Μέλος
Άλλο ένα "άνθος μυρίπνοον" , εωθινής προσευχητικής υμνωδίας με την έναρξη της άνοιξης. Μας το χαρίζει και πάλι η άριστη εκτέλεση της προικισμένης χορωδίας των δύο βολιωτών αδελφών μελουργών , καταξιωμένων αντιπροσώπων της θεσσαλονικιώτικης μουσικής σχολής στη νύμφη του Παγασητικού. Προσέχουμε την προσήλωσή τους στην ακριβή εκτέλεση, ώστε να αποδοθούν με ενάργεια τα σημεία θεολογίας του ύμνου, και την ήρεμη κατάνυξη φωνής και ισοκρατήματος, που αποδίδει εύστοχα , εύστροφα και απαλά κάθε μουσικό χαρακτήρα ποιότητας. Τους κοιτάμε με ευγνωμοσύνη στα μάτια για ό,τι μας χαρίζουν και τους σφίγγουμε θερμά το χέρι!
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Άκουσα ξανά μετά μετά από καιρό αυτήν την ερμηνεία.
Νομίζω ότι ο ψάλτης αυτός συνδυάζει ιδιαίτερο φωνητικό τάλαντο με σοβαρότητα. Αξίζει να τον ακούσουν όσοι από τους νεώτερους δεν τον έχουν υπ' όψη τους.
Είναι το ιδιαίτερο είδος της φωνής που έχει μεν (εμφανώς) ειδική εκπαίδευση, ώστε να είναι (λυρικός ή δραματικός) βαρύτονος, αλλά η γνώση του ύφους και της παραδοσιακής ερμηνείας συγκρατεί στο ελάχιστο δυνατό το οπερατικό στοιχείο, αξιοποιώντας προς όφελος της ερμηνείας το πλούσιο ηχόχρωμα.

ΥΓ Ανάλογη περίπτωση τέτοιου ιδιαίτερου ηχοχρώματος που υποτάσσεται στο παραδοσιακό άκουσμα και ύφος προς όφελός του αναγνωρίζω μεταξύ άλλων στον κ. Ηλία Γιαλούρη, τον κ. Θεοδόσιο Στεργιόπουλο και, με άλλους όρους, στον κ. Νικόλαο Στάθη. (Κι αν αναφέρω αυτούς είναι επειδή είναι πολύ περισσότερα τα παραδείγματα ψαλτών με παρόμοια φωνητική δομή, όπου όμως το οπερατικό στοιχείο ελαφρώς [ή αρκετά] υπερτερεί δημιουργώντας ωραίο μεν, αλλά λιγότερο εκκλησιαστικά οικείο άκουσμα).
 
Top