Δοξαστάριον Αντωνίου Σύρκα σε φυλλάδια (1-5)

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Τα μόνα εκδοθέντα του Αντωνίου Σύρκα (εποχή 1951 μέχρι το 1963) είναι το Τριώδιο, ο Ακάθιστος Ύμνος και η Θεία Λειτουργία. Εκτώς του Ακαθίστου, τα αλλά δύο έχουν αναρτηθεί.

Υπάρχει σε χειρόγραφο το Δοξαστάριο καθώς και χειρόγραφα μερικών άλλων ύμνων του ενιαυτού. Εάν και τα κατέχω (απο το αρχείο του Κωνσταντίνου Λαγούρου), σεπτή παράκληση του Δασκάλου, δεν θα τα αναρτήσω επειδή ετοιμάζεται έκδοση του Δοξασταρίου του γεροΣύρκα απο τον Λαγούρο. Δεν γνωρίζω πότε θα γίνει αυτή η έκδοση επειδή πρέπει να περαστεί το χειρόγραφο σε χαρακτήρες ψηφιακούς κτλ.

Απ´ότι γνωρίζω, Πεντηκοστάριο του γέρου δεν υπάρχει. Ο μακαρίτης ο Γεώργος Σύρκας συμπεριέλαβε ότι είχε σχέση με το Πεντηκοστάριο απο τα χειρόγραφα του γέρου στο (εξηντλημένο πλέον) ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟ του (1984). Επίσης, πολλά απο τα χειρόγραφα δοξαστικά του γέρου του Τριωδίου και του Δοξασταρίου του ενιαυτού διασκευάσθηκαν απο τον Γεώργο (σε αρκετά μάλιστα δεν ανταποκρίνονται στα χειρόγραφα του γέρου) και εκδόθηκαν στο 7τομο έργο ΜΟΣΙΚΟ ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ και το ΝΕΟΝ ΤΡΙΩΔΙΟΝ (εκδόσεις Αστέρος).


ΝΓ

Κύριε Γιαννουκάκη,

Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες. Όλα είναι απολύτως σεβαστά. Ζήτησα το Δοξαστάριον του Ενιαυτού, το οποίο έχω δει σε τεύχη. Συγκεκριμένα ψάλτης έψαλλε την Ακολουθία του Αγ. Δημητρίου από κει και ειδικότερα ενθυμούμαι το Και νυν των εσπερίων Παναγία Δέσποινα, και εκαυχάτο μάλιστα ότι είναι του Αντ. Σύρκα. Μάλλον δεν είχε άδικο περί της πατρότητας. Δε γνωρίζω αν δεν κυκλοφόρησε ολόκληρο το Δοξαστάριο, ή αν μόνο ορισμένα τεύχη εκδόθηκαν. Ξέρω όμως ότι ο Γ. Σύρκας παραθέτει μαθήματα και του Ενιαυτού στο Μηνολόγιόν του που ανήκουν στο γερο-Σύρκα, τα οποία θα μπορούσαν να προέρχονται από έντυπη έκδοση, όχι χφφ αναγκαστικά. Μπορείτε να μας πληροφορήσετε σχετικά; Για το Πεντηκοστάριον δεν ήμουν σίγουρος, εξ ου κ έθεσα ερωτηματικό.

Κ πάλι σας ευχαριστούμε.
Δ.
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Αγαπητέ Δημήτρη,

Σωστά.

Το ανέκδοτο Δοξαστάριο του γεροΣύρκα αποτελείται απο δύο τεμάχια. Το πρώτο (περιχώμενο απο Σεπτέμβριο μέχρι την Κυριακή των Προπατόρων) και το δεύτερο (συνέχεια απο την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως μέχρι και την Κυριακή των Αγίων Πάντων).

Το πρώτο τεμάχιο, όπως σωστά αναφέρετε, βρίσκεται σε μορφή τυπωμένη απο τυπογραφείο. Δεν γνωρίζω ποιό τυπογραφείο έκανε την εργασία. Πάντως κυκλοφόρησε ιδιωτικά απο τι γνωρίζω και όχι για οικονομικό όφελος.

Το δεύτερο τεμάχιο υπάρχει αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή.

Ίσως ο γεροΣύρκας θα ήθελε να εκδόσει δύο τόμους, αλλα δεν το ολοκλήρωσε.

Για τα δοξαστικά του μακαρίτη του Γεώργου Σύρκα, είναι σαφές οτι πρόκειται κυρίως για διασκευές και απλοποιήσεις των κειμένων του γέρου. Μάλιστα, σε μερικά δοξαστικά προτοτυπεί ο Γεώργος με δική του μελοποιία και σύνθεση η οποία δεν έχει σχέση με τα κείμενα του γέρου. Αυτό δεν θέλω να το θεωρήσετε μείωση της συμβολής του Γεώργου διοτι τα κείμενά του έχουν ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά, είτε είναι διασκευές, απλοποιήσεις των κειμένων του γέρου ή νέες συνθέσεις πάνω στην γραμμή και κειμενική παράδοση του γέρου.

Προσωπικά, σπανίως πιά ψάλλω τα κείμενα του γέρου εκτώς μερικών συγκεκριμένων εορτών και περιστάσεων, επιλέγοντας την πιο απλή δομἠ και διασκευή του Γεώργου ή άλλων μουσουργών κλασσικών και νέων.....

Ο Δάσκαλος Λαγούρος, συνεχίζει μέχρι σήμερα να ψάλλει τα δοξαστικά του Γέρου με μια ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική συνείδηση και ιεροπρέπεια που λίγοι ονομαστοί και διακεκριμένοι Πρωτοψάλτες μπορούν να φθάσουν σήμερα. Είναι απο τους πολύ λίγους εν ζωή Ψάλτες της παλιάς (μα τόσο ωραίας!) εποχής της ψαλτικής που οι μαθητές έβγαιναν απο Δασκάλους, χαιρόσουν να τους ακούς, και τους σεβόταν μαθητές και όλοι οι άλλοι "κάμποσοι".

Τελειώνω με αυτό και ας το ερμηνεύσετε όπως νομίζετε:
Ο πολύ φίλος Γιώργος Χατζηχρόνογλου (τον έχετε όλοι ακούσει θαρρώ και μερικοί θα τον γνωρίζετε προσωπικά), έχει πει το εξής για τον Λαγούρο "Το να ψάλλει κανείς με τον Κώστα είναι δύσκολο πράγμα. Πρέπει να ναι Ψάλτης [έμφαση στο Ψ]". Επι τη ευκαιρία θ´ αναρτήσω σε σύντομο διάστημα το κοινωνικό του γέρου της Μεταμορφώσεως (σε Δ´ Άγια) όπως το εκτέλεσε ο Χατζηχρόνογλου σε μια παρουσίαση στο Πιττσβούργκο την πρώτη φορά που τον φιλοξενήσαμε το 2005. Καταπληκτική (και με κράτημα σε Άγια του Φωκαέως)!

ΝΓ
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Το ανέκδοτο Δοξαστάριο του γεροΣύρκα αποτελείται απο δύο τεμάχια. Το πρώτο (περιχώμενο απο Σεπτέμβριο μέχρι την Κυριακή των Προπατόρων) και το δεύτερο (συνέχεια απο την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως μέχρι και την Κυριακή των Αγίων Πάντων).

Το πρώτο τεμάχιο, όπως σωστά αναφέρετε, βρίσκεται σε μορφή τυπωμένη απο τυπογραφείο. Δεν γνωρίζω ποιό τυπογραφείο έκανε την εργασία. Πάντως κυκλοφόρησε ιδιωτικά απο τι γνωρίζω και όχι για οικονομικό όφελος.


ΝΓ
Χωρίς νά ἀναφερόμαστε ἀναγκαστικά στόν κ. Γιαννουκάκη (λόγω παραθέσεως), μήπως κανείς ἄλλος ἔχει αὐτή τήν τυπωμένη ἔκδοση, ὥστε νά τήν μοιραστεῖ μαζί μας;
Εὐχαριστοῦμε


 

filomousos

Παλαιό Μέλος
Τό παραπάνω εἶναι ἀπό φυλλάδιο(α) ἐκδοθέν ἀπό τόν Ἀντώνιο Σύρκα τό ὁποῖο περιλαμβάνει δοξαστικά Σεπτεμβρίου ἔως καί Δεκεμβρίου.
Το εν λόγω φυλλάδιο μπορεί ν'αναρτηθεί;
 
Top