Δισκογραφία Βασιλείου Νικολαΐδου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#1
Η δισκογραφία του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βασιλείου Νικολαΐδου αποτελείται αποκλειστικά από ζωντανές ηχογραφήσεις Ακολουθιών μέσα από τον Πατριαρχικό Ναό που δημοσιεύτηκαν σε δίσκους βινυλίου 33 στροφών.

Πρώτος δίσκος που δημοσιεύτηκε είναι αυτός του Άρχ. Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε. καθηγητού Αριστείδη Πανώτη με τις συναντήσεις του Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο τον ς‘ στην Ιερουσαλήμ στις 5-1-1964, στο Φανάρι στις 25-7-1967 και στο Βατικανό στις 26-10-1964. Από τη δεύτερη ηχογράφηση ακούμε τον Άρχοντα να ψάλλει τα Πολυχρόνια του Πατριάρχη και του Πάπα. Αναλυτικά περιεχόμενα του δίσκου καθώς και τα αποσπάσματα των δύο πρώτων Ακολουθιών, όπου συμπεριλαμβάνονται όσα ψάλλει ο Άρχων, θα βρείτε στο θέμα αυτό.

Η δεύτερη και πιο διαδεδομένη σειρά δίσκων όπου αποτυπώνεται η φωνή του Νικολαΐδη απαρτίζεται απο τα τρία μνημειώδη άλμπουμ ζωντανών ηχογραφήσεων από τον Πατριαρχικό Ναό στις αρχές της δεκαετίας του '80 που επιμελήθηκε ο καθηγητής κ. Γρηγόρης Στάθης. Στους δίσκους αυτούς συμμετέχει και ο Άρχων Λαμπαδάριος Βασίλειος Εμμανουηλίδης. Οι δίσκοι είναι οι ακόλουθοι:

- Χριστούγεννα - Θεοφάνεια (5 δίσκοι)
- Ακάθιστος και Σταυροπροσκύνηση (2 δίσκοι, 1983)
- Τα πάθη τα σεπτά (5 δίσκοι)

Ακόμη, τη φωνή του Άρχοντα ακούμε και στο CD:
Υμνολογία του Αφάτου Μυστηρίου των Αγίων Παθών (2007)
που τυπώθηκε για να δίδεται ως ευλογία από τον Πατριάρχη και αποτελεί ανθολογία ύμνων της Μ. Εβδομάδος από Πατριαρχικούς και άλλους Κωνσταντινουπολίτες ψάλτες από στουντιακές και ιδιωτικές τους εγγραφές. Ο Άρχων ακούγεται να ψάλλει το «Πάσα η κτίσις», το οποίο όμως προέρχεται από το άλμπουμ «Τα πάθη τα σεπτά» που μνημονεύεται παραπάνω.
 
Last edited:
Top