Για να επανέλθουμε στο κλίμα του thread,
γνωρίζει κανείς αν έχει ανεβεί το παραδοσιακό του Όρους μέλος "Παναγία Δέσποινα, υπό την σκέπην σου πάντες" σε ήχο βαρύ διατονικό και ρυθμό τρίσημο (όπως στα κρατήματα), ηχογραφημένο από ερμηνεία του διακο-Διονύση; Το κρατικό ραδιόφωνο (νομίζω ο κ. Αγγελόπουλος) είχε μεταδώσει αυτή την ιδιωτική, στο κελίον νομίζω του γέροντα ηχογράφηση, με την εξής παρατήρηση του εκφωνητού: ακούγονται απ' έξω τζιτζίκια, τα οποία τερετίζουν στην ίδια τονική βάση (μερικές οκτάβες πάνω) του Ζω του γέροντα. Σύμπτωση; Η φύση συγχορεύει και συμψάλλει; Το παράδοξον είναι ότι στο Όρος και εν γένει στην ασκητική παράδοση της Εκκλησίας υπήρχαν πάντοτε δείγματα συμμετοχής της φύσης στο εν Χριστώ μυστήριο της αγαπητικής ένωσης ανθρώπου και Θεού και επαναφοράς της στην Παραδείσια εναρμόνιση με τον άνθρωπο.
Πάντως το μέλος είναι υπέροχο, υπόδειγμα εκφοράς αυτού του τόσου δύσκολου και αμφισβητούμενου ήχου, αλλά και διάσωση ενός προφορικού τρόπου ψαλμωδίας, ήτοι του σε τρίσημο συνεπτυγμένο ψάλλειν πολλά από τα μέλη. Για να ισχυροποιήσω το τελευταίο, προσθέτω τα εξής:
Υπήρχε στην προφορική παράδοση Όρους, Μ. Ασίας και άλλων περιοχών η συνήθεια να μελωδούνται σε τέτοιο τρίσημο πολλά μέλη. Τα δείγματα που γνωρίζω είναι οι σύντομες καταβασίες (τέτοιες διασώζει από το πολύτιμο μικρασιατικό του μπαούλο ο Φαρλέκας αλλά και έχω ακούσει προ πολλών ετών αείμνηστα γεροντάκια στον Έβρο, καταγόμενα από Αν. Θράκη και Μ. Ασία να τις ψάλλουν μόνον έτσι), οι αργές καταβασίες (ο Τρ. Γεωργιάδης μας διέσωσε τέτοιες, αλλά και ο Καραμάνης μάς έχει ψάλλει στο καφενείο "Τω Σωτήρι Θεώ" έτσι σε Πολίτικο μέλος εξαιρετικά) αλλά και άλλα μαθήματα όπως τα μεγαλυνάρια Υπαπαντής, το τρισάγιο της Δοξολογίας ΑΓΙΑ Πέτρου (που διασώζει ο Καραμάνης), Δοξολογίες (όπως του Βαρέως από το Πολίτικο κλίμα ή σε άλλους ήχους από το αγιορειτικό) το "Πλούσιοι επτώχευσαν", και άλλα πολλά, εν οις βεβαίως τα κατά την πιο λόγια εκτέλεσή τους αποδιδόμενα κρατήματα (ο Πρίγγος δίδασκε στους μαθητές του ολόκληρο το κράτημα απο το "Δούλοι Κύριον" του Πέτρου σε τρίσημο!). Και για να τελειώσω με το Φιρφιρή, βρείτε σε ηχογραφήσεις του (αλλά και πολλών άλλων αγιορειτών) την παραδοσιακή αγιορειτική ψαλμώδηση της στιχολογίας "Θού Κύριε" αλλά και Πολυελέων παραδοσιακών του Όρους.