Δημήτριος Νίκου!

xristos.k

Κλωναρίδης-Τσαμκιράνης-Φωτόπουλος-Nίκου
Αυτα για σημερα θα ετοιμασω και αλλα και θα τα βαλω.
Να ευχαριστησω και τον Κωνσταντινο Καρβουνιαρη για την ευγενικη του προσφορα να μας δωσει υλικο για να κανω την επεξεργασια.
Ενα Χερουβικο σε Αγια
 

Attachments

  • χερουβικον αγια.mp3
    8.1 MB · Views: 112

xristos.k

Κλωναρίδης-Τσαμκιράνης-Φωτόπουλος-Nίκου
Ξαναανεβαζω ενα μικρο βιογραφικο του αειμνηστου.

Ο Δημητριος Νικου γεννηθηκε στη Ναουσα Ημαθιας.
Απο μικρος μαζι με τον αδερφο του,νυν προτοπρεσβυτερο Αθανασιο εδειξαν το μερακι τους ως προς την β.μουσικη πηγαινοντας απο Λειτουργια σε Λειτουργια. Εγινε αριστος γνωστης του Τυπικου,οπου αυτο τον βοηθησε απο μικρη ηλικια να (πιασει) αναλογιο.
Κατοχος διπλωματος β.μουσικης,αποφοιτος Θεολογιας του Α.Π.Θ,δασκαλος β.μουσικης της σχολης της Ι.Μ.Βεροιας,Ναουσης και Καμπανιας...Ειχε συμψαλει με πολλους αξιολογους ιεροψαλτες,αριστερος με τον Ματθαιο σε ηλικια 15-16ετων,με τον Ι.Κλωναριδη,Π.Νεοχωριτη,Χ.Χαλκια και πολλους αλλους.
Σεβασμιος ως ανθρωπος αγαπηθηκε απο ολους.
Λειτουργουσε σαν μελισσα..Ακουγε κα επαιρνε μονο τα καλα απο τους ιεροψαλτες δημιουργοντας ενα δικο του ξεχωριστο τροπο να ερμηνευει τους ψαλμους.
Μελωδικοτατος,γλυκης και αψογος εκτελεστης,γνωστης επισης και πολυ καλης ευρωπαικης μουσικης.
Δυστηχως ο Θεος ειχε αλλα σχεδια για αυτον...
Σε ηλικια μολις 30 ετων εφυγε απο την ζωη λογω αυτοκινητιστικου δυστυχηματος..Μεγαλο πληγμα για την τοπικη κοινωνια,ειχε πολλους μαθητες,επιτελουσε σπουδαιο κοινωνικο εργο..
Ελπιζω μεταφεροντας εδω καποια αποσπασματα απο την μουσικη του να μας τον θυμιζουν για παντα...
 
Last edited:

emilios

Νέο μέλος
φιλτατε Χρηστο παντα και παντου θα υπαρχουν ψευτο κουλτουριαρηδες οι οποιοι ειναι γνωστες τις βυζαντινης μουσικης.Λιγους ομως θα βρεις οι οποιοι ειναι γνωστες της πνευματικης βυζαντινης μουσικης.Γιαυτο μην ασχολεισαι... ανεβαζε και αλλα μαθηματα του αειμνηστου δημητριου νικου.για να μπορουν να καταλαβουν τι εστι μουσικη....
 

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Μόλις άκουσα τις ηχογραφήσεις του αειμνήστου.
Σεβόμενος τη μνήμη αυτού του παλικαριού το μόνο
που μπορώ να πω είναι ότι ήταν μερακλής.
Αιωνία του η μνήμη.
 
Έχω αρκετές κασσέτες με λειτουργίες και αγρυπνίες μικρές και ολονύκτιες που κάναμε στο Ναό μου, όπου έψαλλε ο μακαριστός Δημήτρης και ως φοιτητής αλλά και αργότερα. Τι πρέπει να κάνω για να τις ανεβάσω; Χαρακτηριστικό το δύναμις του Μπόμπα με άλλη απόδοση στο "Αθάνατος".
Σε πολλές ολονύκτιες με συμπαραστάθηκε ο αείμνηστος και ειδικά σε 14ωρες αγρυπνίες στην πανήγυρη μας ή σε άλλες δεσποτικές και θεομητορικές εορτές. Οι περισότερες είναι μαγνητοφωνημένες. Χαρακτηριστικές επίσης ηχογραφήσεις διαθέτω από αγρυπνίες μας όπου συνέψαλλε ο Δημήτρης με τον μακαριστό επίσης πατέρα Διονύσιο Σιωνίδη.
...Άφησαν εποχή στην ενορία μου.
 
Last edited:

npapadimit

Νικόλαος Παπαδημητρίου - Πύργος
Έχω αρκετές κασσέτες με λειτουργίες και αγρυπνίες μικρές και ολονύκτιες που κάναμε στο Ναό μου, όπου έψαλλε ο μακαριστός Δημήτρης και ως φοιτητής αλλά και αργότερα. Τι πρέπει να κάνω για να τις ανεβάσω;

Στείλε μου καμιά 20ρια για αρχή και θα τις ανεβάσω εγώ!
 
Τον άλλο μήνα θ' αρχίσω το ανέβασμα των αρχείων που έγραψα πιο πάνω. Είναι πάρα πολλά και ας μου δώσει υπομονή ο Κύριος. Είναι πολύ καλές ηχογραφήσεις.
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Παρακαλώ ας ανεβασει όποιος εχει ηχογραφήσεις του μακαριστού διότι οπως ολοι καταλαβαινουμε επρόκειτο για ψάλταρο. Και όπως ανέφερα και σε κάποιο μέλος ο καλος Θεος θέλησε να τον εχει γρηγορα κοντα του για να τον υμνει απο'κει ψηλα πλαισιώνοντας το χορό των αλλων μεγάλων Πρωτοψαλτών.
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]''Θεέ μου σε παρακαλώ, όταν θε να πεθάνω
ας ξαναγίνω ψάλτης σου, στον κόσμο τον επάνω.
Γιατί οι ψάλτες ειν, τ'αηδόνια που σε υμνολογούνε
απ τη γη τους διάλεξες, να σε δοξολογούνε...''[/FONT]
 
Τον άλλο μήνα θ' αρχίσω το ανέβασμα των αρχείων που έγραψα πιο πάνω. Είναι πάρα πολλά και ας μου δώσει υπομονή ο Κύριος. Είναι πολύ καλές ηχογραφήσεις.
Ο Προφ. Ηλίας που μας φιλοξενεί στον Βυζαντινό του Ι. Ναό τόσα χρόνια και μας ανέχεται, ας μας δώσει τη δύναμη γι αυτή την εργασία. Εύχεσθε και σεις αδελφοί εν Χριστώ.
 
Ο Προφ. Ηλίας που μας φιλοξενεί στον Βυζαντινό του Ι. Ναό τόσα χρόνια και μας ανέχεται, ας μας δώσει τη δύναμη γι αυτή την εργασία. Εύχεσθε και σεις αδελφοί εν Χριστώ.

1992, στον Ιερό Βυζαντινό Ναό Προφ. Ηλιού Θεσσαλονίκης, από Εσπερινό στη Διακαινήσιμο Εβδομάδα. Για ορεκτικό.

View attachment Αναστάσεως ημέρα 1992 (Νίκου Δ).mp3
 
Περί το 1993 είχαμε Αγρυπνία και βρισκόμασταν στην ανάγνωση του β΄ψαλτηρίου. Ήδη από το α' ψαλτήρι είχα πάρει Καιρό και προσκόμιζα, όταν μετά το τέλος της αναγνώσεως των στάσεων του ψαλτηρίου ακούω τη γλυκειά φωνή του Δημήτρη να ψάλλει το ανάλογο Κάθισμα. Δεν τον περιμέναμε εκείνη τη νύκτα.
Κατόπιν ήρθε στο Ιερό να με χαιρετήσει και μου έδωσε μια κασσέτα όπου είχε ηχογραφήσει μαθήματα κυρίως για Ιερείς. Την ηχογράφησε για φίλους και την έδωσε και σε μένα αφού του την είχα ζητήσει σε μια προηγούμενη συνάντησή μας. Το παράδοξο ήταν ότι την ώρα που άκουσα να ψάλλει, μόλις είχα μνημονεύσει τ' όνομά του!
Το γεγονός το σημείωσα στο χαρτί που 'χε μέσα της η θήκη της κασσέτας. Αργότερα μου ξανάδωσε αντίγραφο της κασσέτας, κοινός φίλος μας. Ίσως να την έχουν κι άλλοι. Μάλλον δεν πρέπει να έχει αναρτηθεί όμως στο ψαλτολόγιο. Ανεβάζω κατ' αρχάς αυτά. Τα υπόλοιπα λίγο αργότερα.
Καλή απόλαυση.
View attachment 01 Τρισάγιος ύμνος.mp3
View attachment 02 Δύναμις σύντομον.mp3
View attachment 03 Του Βήματος.mp3
View attachment 04 Τρισάγιον Καλογήρου.mp3
View attachment 05 Δύναμις Καλογήρου.mp3
View attachment 06 Όσοι εις Χριστόν Καραμάνη.mp3
View attachment 07 Δύναμις Πρίγγου.mp3
 
Παρόλο που στη Θεσσαλονίκη έκανα για ικανό χρόνο μαθήματα με τον μακαριστό Ζαχαρία Πασχαλίδη, σε συνέχεια όσων είχα διδαχθεί αρχικά από τον πατέρα μου π. Χαράλαμπο, αργότερα με τον Γεώργιο Θαθαρόπουλο, πρωτοψάλτη Αγ. Αναργύρων Κοζάνης, και μετά με τον κ. Στέφανο Δόντσιο, πρωτοψάλτη Φλωρίνης, περισσότερο ας πούμε "ολοκλήρωσα" :D τις σπουδές μου στη Βυζ. μουσική ακούγοντας τους Ιεροψάλτες του Ναού μου. Ανάμεσα σ' αυτούς κι ο μακαριστός φίλος μου Δημήτρης Νίκου, που δε μου χάλαγε χατήρι και δεχόταν να μου εκπληρώσει κάθε ακουστική και μαθητική μου επιθυμία. Βασικά αυτός με κακοέμαθε και πια δεν κόβω το χούι να δίνω "παραγγελιές" στους ψάλτες μου. Ο επί πολλών ετών πρωτοψάλτης του Ναού μας και πολύ αγαπητός μου Χάρης Συμεωνίδης μπορεί να το επιβεβαιώσει...
 

Attachments

  • 21 Ψαλμός 33ος Ευλογήσω τον Κύριον Πλ. α'.mp3
    5 MB · Views: 110
  • 22 Νεκρώσιμος α' στάση.mp3
    2.5 MB · Views: 87
  • 23 Νεκρώσιμος β'-γ' στάσεις.mp3
    4 MB · Views: 105
  • 24 Νεκρώσιμος Μετά των Αγίων.mp3
    1.4 MB · Views: 79
  • 25 Νεκρώσιμα ιδιόμελα.mp3
    6.1 MB · Views: 101
Ένα μεσημέρι περί το 1993;, ήρθαν στον Προφ. Ηλία, ο Δημήτρης με δυο φίλους του από την Ανωτέρα Εκκλ. Σχολή Θεσ/νίκης, όπου σπούδαζαν. Ήρθαν με τον Ισοκράτη παραμάσχαλα και με παρακάλεσαν να ηχογραφήσουν. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που είδα και άκουσα διά ζώσης ύμνους με συνοδεία του ισοκράτη.
Η αλήθεια είναι πως δυσκολευόταν με τις νότες όπως θα διαπιστώσετε στο 5ο κομμάτι. Μάλιστα ο Δημήτρης δε φαινόταν και να ήθελε πολύ το μηχάνημα. Άλλωστε με τη φωνάρα και το αφτί που διέθετε, τι το χρειαζόταν;
Έλαβαν τις παραγγελιές μου και ιδού το αποτέλεσμα. (Από τους άλλους δυο, θυμάμαι τον έναν, αλλά δεν τον αναφέρω ονομαστικά, μήπως και δε θά θελε. Μόνο να 'χω την ευχή του γιατί είναι Ιερεύς πλέον).
 

Attachments

  • 01 Εξέδυσάν με.mp3
    3.6 MB · Views: 105
  • 02 Τεριρέμ Πλ.α΄ χορός.mp3
    4.5 MB · Views: 99
  • 03 Πλούσιοι επτώχευσαν αργό Πλ. α'.mp3
    2 MB · Views: 76
  • 04 Εξομολεγείσθε τρίσημο, χορός.mp3
    3 MB · Views: 78
Τα τελευταία αυτής της ηχογράφησης
 

Attachments

  • 05 Τρισάγιον & Δύναμις Μπόμπα, δευτερόπρωτος.mp3
    5.6 MB · Views: 126
  • 06 Χερουβικόν α' ήχος.mp3
    7.6 MB · Views: 106
  • 07 Ο Άγγελος εβόα.mp3
    3.4 MB · Views: 97
  • 08 Λόγον αγαθόν, άγια, χορός.mp3
    2.4 MB · Views: 87

peiosgrigoris

Νέο μέλος
Να σε καλα πατερ Νικολαε.Περιμενουμε και αλλα απο τον αειμνηστο.
Θα ειμαι υποχρεως!

Ενας μαθητης του.
 

chris

Μέλος
Και ενα τεριρεμ γνωστο που το προτοειπε αν δεν κανω λαθος ο δασκαλος ο Χατζηχρονογλου.
του Χατζημάρκου είναι ... πράγματι το έχει πει υπέροχα και οΧατζηχρόνογλου..
 
Top