Δ΄ Μουσικολογικό κ Ψαλτικό Συνέδριο του ΙΒΜ (Οκτώβριος 2009;)

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Άκουσα πως το προσεχές (Δ´) Μουσικολογικό κ Ψαλτικό Συνέδριο του ΙΒΜ θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2009.
Γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο περί τούτου (θεματική, πρόγραμμα, ακριβής ημερομηνία κλπ) ; Έχει ανακοινωθεί κάπου η διοργάνωσή του (πχ Ιεροψαλτικά Νέα) ;
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Κατ᾿ ἀρχήν ἔχουμε ἀπόφαση τῆς Ἱ. Συνόδου:
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο
Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Μετά από πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την διοργάνωση Μουσικολογικού Συνεδρίου υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας, με την συνεργασία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος.​
ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΑ ΝΕΑ (Αρ. Φ. 347, ΝΟΕ-ΔΕΚ 2008)
Σελ. 1
Σέ συνάντηση πού εἶχε ὁ Μακαριώτατος μέ τά προεδρεῖα τῶν Ἱεροψαλτῶν, πρότεινε τήν πραγματοποίηση ἡμερίδας μέ συμμετοχή ὅλων τῶν μουσικῶν τάσεων στό Διορθόδοξο Κέντρο τῆς Μονῆς Πεντέλης προκειμένου νά γίνει προσπάθεια ἐπίλυσης τοῦ γνωστοῦ Μουσικολογικοῦ προβλήματος.
Σ᾿ αὐτή τή συνάντηση παραδόθηκε Ὑπόμνημα στό Μακαριώτατο μ᾿ ὅλα τά αἰτήματα καί προβληματισμούς τοῦ κλάδου.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
3. Χρηματοδότηση μιας ημεριδας, εις την οποία θα συμμετάσχουν διαπρεπείς Ψάλτες, Μουσικολόγοι, καθηγητές της Βυζαντινης Μουσικής Α.Ε.Ι. και Ωδείων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσουμε Μουσικολογικά προβλήματα που τον τελευταίο καιρό «ορισμένοι μουσικολογίζοντες» (sic) έχουν δημιουργήσει με ανεξέλεγκτες θεωρίες και προώθηση σε Μουσικά Σχολεία μη εγκεκριμένων νέων Θεωρητικών βιβλίων της Βυζαντινής Μουσικής καθώς και θέματα παραποίησης ορισμένων σημείων της τυπικής καθιερωμένης Λατρευτικής μας διάταξης (sic).
5. Σε μετακινήσεις Σας (Μακαριώτατε), εκτός Ελλάδος που χρειάζεται να Σας συνοδεύσει Χορός Ιεροψαλτών, θεωρούμε ότι σωστό και δίκαιο είναι να Σας συνοδεύει η χορωδία του συνδέσμου μας του πλέον επισήμου ιεροψαλτικού οργανισμού που τακτικά του μέλη είνει όλοι οι Ιεροψάλτες του νομού Αττικής και όχι μεμονωμένες ιδιωτικές χορωδίες.
Σελ. 4
2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
...Είναι ακόμη χειρότερο τη θέση πού δικαιωματικά και ιστορικά κατείχε η πάλαι ποτέ θρυλική Χορωδία του Πανελληνίου Συνδέσμου μας, με χορωδούς τα μεγαλύτερα ψαλτικά ονόματα της τότε εποχής, σήμερα να καταλαμβάνουν... άλλες χορωδίες...
Τα μέλη της χορωδίας που θα δηλώσουν συμμετοχή εκτός του ότι θα βοηθήσουν τη προσπάθεια του Συνδέσμου για τη σωστή διάδοση και απόδοση της Εκκλ. Βυζ. Μουσικής σύμφωνα με την ιερή πατριαρχική παράδοση θα απολαμβάνουν ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος πιθανώς και αμοιβές όταν μας παρέχονται, επίσης θά τύχουν ιδιαίτερης τιμής από τον Σύνδεσμό μας.

ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΑ ΝΕΑ (Αρ. Φ. 348, ΙΑΝ-ΦΕΒ 2008)
Σελ. 3
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΘΗ
... θέματα συζήτησης αφενός την αρμονική συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου μας και του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και αφετέρου την ανταλλαγή απόψεων ενόψει του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου, πού οργανώνει τό Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας και πρόκειται να γίνει το προσεχές φθινόπωρο
Ο Καθηγητής κ. Στάθης ενημέρωσε ότι το προσεχές Συνέδριο επρόκειτο, βάσει σχεδιασμού, να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα θεωρητικά κεφάλαια του «ρυθμού» και των «σημείων αλλοιώσεως», ωστόσο πρότεινε προς τους κ.κ. συναδέλφους το ήμισυ της συνολικής χρονικής διάρκειας του Συνεδρίου να αφιερωθεί στο Μουσικολογικό Ζήτημα, που ανέκυψε τα τελευταία έτη και απασχολεί πολύ σοβαρά την τάξη μας.
Ο Πρόεδρός μας κ. Ερσωτέλος, απαντώντας στον κ. Καθηγητή, επεσήμανε την αναγκαιότητα της αφιέρωσης ολοκλήρου του Συνεδρίου στο Μουσικολογικό Ζήτημα, πρώτα διότι το όλο θέμα ἐχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις μεταξύ των συναδέλφων και ιδιαίτερα μεταξύ των καθηγητών και σπουδαζόντων την Βυζ. Μουσική και δεύτερο διότι οι πραγματείες περί διαφόρων θεωρητικών θεμάτων, σε επιστημονικό επίπεδο, προϋποθέτουν την απόλυτη ταύτιση απόψεων επί θεμάτων που άπτονται της Θεωρίας και της Πράξης της Β.Ε.Μ.
Ανταπαντώντας, ο Καθηγητής κ. Στάθης τόνισε, ότι για την επίλυση του Μουσικολογικού Ζητήματος δεν είναι αρκετή η διοργάνωση ενός και μόνου Συνεδρίου, καθώς απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος, ενώ ο κ. Πρόεδρός μας υπογράμμισε ότι το προσεχές Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να τεθεί επἰ τέλους το μείζον για την τάξη μας θέμα προς συζήτηση.
Ο Καθηγητής κ. Στάθης επιφυλάχθηκε και επεσήμανε την ανάγκη νέας συνάντησης και συζήτησης περί του ζητήματος αυτού.


 
Last edited:

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Ευτυχώς έχουμε την...Μαξιπαίδεια !!
Αν κατάλαβα καλά, η θεματική είναι ακόμη προς συζήτηση (Ρυθμός, σημεία αλλοιώσεως και Μουσικολογικό Ζήτημα)...
Οιοδήποτε άλλο στοιχείο ή σχετική πληροφορία υποπέσει στην (ευρεία) αντίληψή σας, θέστε τα υπόψιν μας. Ευχαριστώ.
 

George

Ιεροψάλτης
Ευτυχώς έχουμε την...Μαξιπαίδεια !!
Αν κατάλαβα καλά, η θεματική είναι ακόμη προς συζήτηση (Ρυθμός, σημεία αλλοιώσεως και Μουσικολογικό Ζήτημα)...
Οιοδήποτε άλλο στοιχείο ή σχετική πληροφορία υποπέσει στην (ευρεία) αντίληψή σας, θέστε τα υπόψιν μας. Ευχαριστώ.

Πραγματικά είναι "Μαξιπαίδεια"!!
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Αν κατάλαβα καλά, η θεματική είναι ακόμη προς συζήτηση (Ρυθμός, σημεία αλλοιώσεως και Μουσικολογικό Ζήτημα)...
...και ποια χορωδία θα συνοδεύει τον Μακαριώτατο...
:D:D:D
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
...και ποια χορωδία θα συνοδεύει τον Μακαριώτατο...
:D:D:D
Τά bonus???

Σᾶς εὐχαριστῶ πάντως. Ξέρετε, ἐκτός ἀπό τό ὅτι ἐνδιαφέρομαι καί ἐνημερώνομαι, εἶναι πιό ἀκίνδυνο νά τά γράφει ἕνας ἱερέας ἀπ᾿ ὅτι ἕνας ψάλτης.
Νά σημειώσω ὅτι οἱ ὑπογραμμίσεις, τά ἔντονα καί πλάγια εἶναι ἀκριβῶς τοῦ κειμένου τοῦ ἐντύπου. Μόνο τά (sic) εἶναι δικά μου, πού δηλώνουν πάλι τό ἴδιο.


 

Bασίλης

Παλαιό Μέλος
Που να αρχίσεις και που να τελειώσεις..... Πινελιές γιατί χρόνος μηδέν....

1. Ποιο μουσικολογικό πρόβλημα;;;;;!!! Όλοι τα ίδια ψέλνουμε.... πάνω κάτω. Δια της ενώσεως επιτυγχάνεται η ισχύς...... Δεν μας φτάνει ότι είμαστε στο περιθώριο παγκοσμίως και ελλαδικώς.... βρήκαμε και να μοιράσουμε κι'όλας....ψαρακωστιανοί ραγιάδες! (... τσάμπα φουντώνετε αφού ούτε τον ευατό μου εβγαλα, απέξω ουτε προκειται ποτέ να κανουμε κάτι για να α΄λλάξουμε.)

Ε και επειδή τσακώθηκε ο Ταλιαδώρος με τον Αγγγελόπουλο τι έγινε΄;;;.... καλό είναι που τσακώνονται... διαφορετικές απόψεις είναι καλό να υπάρχουν.... πενία μυαλού όταν υπάρχει ειναι το πρόβλημα.... γιατί οδηγεί σε μουσικές δικτατορίες..... η μουσική πρέπει να εκφράζεται ελέυθερα και στο χρόνο θα αποδειχθεί εαν αντέχει.....

2. Το μονο δυνατό χαρτί που έχουν οι υπέρμαχοι είναι ότι είναι καθεστώς..... και αυτό είναι πραματικά δυνατό Χαρτί!!! ....κατα τα άλλα αν τολμήσουν να βγουν σε ευθεια κόντρα μαζί τους δεν θα προλαβαίνουμε να τους μαζεύουμε... και ασ μην το παίρνουν προσωπικά με αγάπη το λέω..... η μόνη ελπίς είναι να μεταφέρουν τη κόντρα στα αναλόγια όπου θα παίζουν εντός έδρας αλλά και πάλι οι Καραικοί είναι ισχυροί και εκει πια......

3. Λέμε και κανένα αστείο να περνάει η ώρα..... πως το γράψατε;;;;;; η χορωδία του συλλόγου να συνοδεύει τον Αρχιέπισκοπο στο εξωτερικο.... Ομάδα από Σολίστες να συνοδευουν τον αρχιεπίσκοπο και όχι χορωδίες! και αν είναι κάποια χορωδία ας είναι του Αγγελόπουλου που είναι σοβαροί και δουλεμένοι... ( δεν μαρέσουν καθόλου αλλά ειναι δουλεμένοι και πειθαρχημένοι.... ΣΥΝΟΛΟ και άρα τους αξίζει)

4. Πατριαρχικοί παράδοση;;;;;;;.... καλά δε μιλάει κανείς!!!!!;;;;; Ήμαρτον!!!!!! Ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας....

5. Ορισμένοι θέλουν να μείνουν στην ιστορία ανεξίτηλα και ονειρεύνται νέες επιτροπές 2014 (1814) εφευρίσκοντας μοσικολογικά ζητήματα και χρησιμοποιώντας το κύρος τους και μόνο για να πείσουν....... οδηγώντας τα πρόβατα στη σφαγή.... και ο τραγέλαφος είναι ότι στα πρόβατα αρέσει και ζητάνε κιαλλο!!!

Ταύτα και μένω εν αγάπη Χριστού!

Υ.Γ και ως γνωστόν αν δεν μ' αρέσει κάτι το προσπερνάω!!! αν για κάτι που δεν μας αρέσει αλλάξουμε κανάλι (δηλαδή το αγνοήσουμε) και αυτό το κάνουν όλοι τότε αυτό θα ξεχαστεί (δηλαδή με άλλα λόγια το ξεβράζει το σύστημα)
 

basiliosn

βασιλης νικολοπουλος
Πατριαρχικη παραδοση ! ΥΠΑΡΧΕΙ !!! Ζει και ψαλλει ο Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ !!! Ο ΧΑΡΙΑΤΙΔΗΣ !!! Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ !!! Ο ΠΑΙΚΟΠΟΥΛΟΣ και πολλοι ακομα . Κι' οσο κι'αν ονειρευονται ορισμενοι το τελος της .......
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
...και ποια χορωδία θα συνοδεύει τον Μακαριώτατο...
:D:D:D

"αμ πώς....δεν είνι αυτό Μέγιστο Μουσικό Ζήτημα...???? αμ πώς...!!! (που θά' λεγε κι ο Χατζηχρίστος):wink::wink::wink::wink:

Υ.Γ.: Συμφωνώ και με τους δύο προλαλήσαντες Βασίληδες στα σημεία που οι τοποθετήσεις τους δεν συγκρούονται...
 
Last edited:

master_yianni

Αργός και μετά μέλους
Βασιλη, ξεχασες να γραψεις οτι στην εναρξη πρεπει να ψαλλουμε το "Βασιλευ ουρανιε, παρακλητε, το πνευμα της αληθειας...." Μπας και κατεβει το αγ.Πνευμα να φωτισει τους ομιλουντας.... και η αλήθεια ελευθερώσει ημάς

Θα πρεπει να υπαρξει λαχειοφορος αγορα, και οι νικητες να παιρνουν αντιτυπα των βιβλιων του κ.Ταλιαδωρου, και νεωτερων Θεωρητικων (αιρετικα Θεωρητικα; ειναι πραγματα αυτα τωρα; λογοκρισια στην πυρα! και να φανταστεις οτι ακομα δεν αρχισε η συζητηση και αρχισαν οι χαρακτηρισμοι).

Αλλιως στο τελος να πουμε εν χορω το "Τρια πουλακια καθονταν", και να περιμενουμε το επομενο συνεδριο, που θα ειναι αφιερωμενο στο Τρομικον :mad: και το αντικενωμα :eek: !!

Περι της χορωδιας του Μακαριωτατου, επρεπε να υπαρχει Αρχων Πρωτοψαλτης της αρχιεπισκοπης, που να ακολουθει τον Μακαριωτατο.

Αλλο τι δεν εχω να προσθεσω, και γραμματα γνωριζω. :D
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πατριαρχικη παραδοση ! ΥΠΑΡΧΕΙ !!! Ζει και ψαλλει ο Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ !!! Ο ΧΑΡΙΑΤΙΔΗΣ !!! Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ !!! Ο ΠΑΙΚΟΠΟΥΛΟΣ και πολλοι ακομα . Κι' οσο κι'αν ονειρευονται ορισμενοι το τελος της .......
Εννοείται ότι υπάρχει! Όμως ο συνάδελφος σχολίασε το εξής:

Τα μέλη της χορωδίας που θα δηλώσουν συμμετοχή εκτός του ότι θα βοηθήσουν τη προσπάθεια του Συνδέσμου για τη σωστή διάδοση και απόδοση της Εκκλ. Βυζ. Μουσικής σύμφωνα με την ιερή πατριαρχική παράδοση θα απολαμβάνουν ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος πιθανώς και αμοιβές όταν μας παρέχονται, επίσης θά τύχουν ιδιαίτερης τιμής από τον Σύνδεσμό μας.

και όχι γενικότερα την ύπαρξη της ΠΑτριαρχικής Παράδοσης! Μην δημιουργούμε παρεξηγήσεις εκεί που δεν υπάρχουν!
 

gr_anastasiou

Παλαιό Μέλος
Αγαπητοί φίλοι,
νομίζω πρέπει να περιμένουμε την επίσημη αναγγελία του Συνεδρίου από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, που δεν θα αργήσει και τότε θα φανεί ξεκάθαρα ο χαρακτήρας η διαστρωμάτωση και η θεματική, του Συνεδρίου.
 
Top