Γεροθόδωρος Σεραφείμ (ηχογρ. ετών 1925-1926)

#2
Ο Σεραφείμ Γεροθόδωρος,και οχι Γεροθοδώρου οπως ακούγεται εσφαλμένα σε κάποιες ηχογραφήσεις,Κατάγεται απο την Ρίγανη Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.Πέθανε το 1958 στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο Ζωγράφου.Ειναι εν ζωή δύο κόρες του,η Ευγενία Λουκά κάτοικος Ζωγράφου και η Αθηνά Δήπλα κάτοικος Ματαράγγας Αιτωλοακαρνανίας. Εχει ηχογραφήσει περί τα τριάντα τραγούδια και βυζαντινούς υμνους.Εχω στην κατοχήμου τα περισσότερα και με την πρώτη ευκαιρία θα τα ανεβάσω στην ιστοσελίδα,αφου πρώτα τα μεταγράψω απο ταινίες σε cd.Ειμαι ανηψιός του απο την αδερφή του Σπυριδούλα.Εχω στην κατοχή μου τα εξης τραγούδια και υμνους.
1.Εννοώ την ημέραν.
2.Πάσχα ιερόν.
3.Αι μηροφόροι γυναίκες.
4.Αξιον εστι.
5.Οσοι εις χριστόν-Δύναμις-Τεριρεμ.
6.Ερχόμενος ο Κύριος.
7.Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου.
8.Αγγελος εβόα.
9.Μεγάαλυνον ψυχήν μου.
10.Χριστός γενναται.
11.Οτε οι ενδοξοι μαθηταί.
12.Κύμμα της θαλάσσης.
13.Τεριρεμ.
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
=========
13.Μου παρήγγηλε τ'αϊδόνι.
14. Ο γέρο Νότης
15.Κάτω στον κάμπο στα χωριά.
16.οσο το υψος τ'ουρανού (Ράλης).
17.Τώρα τα πουλιά.
19.Ποιός είδε τέτοιο θάμμασμα.
20.Λιακατάς.
21.Καπετάν Τσάτσος.
22.Εξοδος του Μεσολογγίου.
23.Δεν τ'ολπιζα η ορφανή.
24.Πλιάτσικας.
25.Σ'αφήνω γειά μανούλα μου.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#3
Ψάχνοντας στο αρχείο μου για αντιπαραβολή με τη δισκογραφία του Σεραφείμ Γεροθεοδώρου, μόλις διαπίστωσα ότι δεν ανέβασα τις λίγες ανέκδοτες σε CD ηχογραφήσεις του που έχω στο αρχείο μου. Ε, λοιπόν, μην τις κρατάω! Ποιον πρέπει τώρα να ευχαριστήσουμε για τα αρχεία αυτά; Μα, φυσικά, τον παλιό μου ομαδάρχη που μου έδωσε την κασέτα...
 

Attachments

pransot

Πράντζος Σωτήρης
#4
Ποιον πρέπει τώρα να ευχαριστήσουμε για τα αρχεία αυτά; Μα, φυσικά, τον παλιό μου ομαδάρχη που μου έδωσε την κασέτα...
Εκ του αρχείου του αδελφού π. Χρυσοστόμου που κληρονόμησα με την αναχώρησή του για το Όρος...
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#6
Βιογραφία του υπάρχει εδώ, απ΄όπου και την παραθέτω.

Καταγόταν από το Αγρίνιο. Υπήρξε καλλίφωνος και μελωδικός ψαλμωδός με ιδιάζον χαρακτηριστικό ψαλτικό ύφος. Υπήρξε και άριστος τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών πολλά από τα οποία κυκλοφορούν σήμερα, ως υποδείγματα εκτέλεσης, στο εμπόριο.

Η μελωδική φωνή του Σεραφείμ Γεροθεοδώρου και η ιδιόμορφη εκτέλεση των μουσικών μαθημάτων, επηρέασε πολλούς Αιγιαλείς ψάλτες οι οποίοι προσπαθούσαν να τον μιμηθούν.

Πολλοί μάλιστα έψαλαν συχνά και το περίφημο «Άξιον εστίν», σε ήχο α', που είχε γράψει και έψαλε ο ίδιος και που ήταν σύντμηση και διασκευή του γνωστού «Άξιον εστί» του Νεκταρίου Βλάχου1. Ο Σεραφείμ έγραψε σε δίσκους 78 στροφών, εκτός από πολλά παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και πολλούς Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στο φωνοαρχείο του Συλλόγου Φίλων Βυζ. Μουσικής Αιγιαλείας υπάρχουν σε μαγνητοταινίες πολλοί Βυζ. ύμνοι και πολλά δημοτικά τραγούδια του Σεραφείμ Γεροθεοδώρου.

Ο Γεροθεοδώρου Σεραφείμ έψαλλε στον Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης Αιγίου την πενταετία 1935-1940.

1. Καλλίφωνος ψαλμωδός, μοναχός του Αγίου Όρους και μελωιτοιός. Μαθητής των 3
τριών διδασκάλων (19ος αι.)
Ακόμη, το 1956 που εκδόθηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Αντωνέλλη «Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική» φαίνεται να ήταν πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Ματαράγκας, στη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας (σελ. 50).

Κάτι άλλο δεν μπόρεσα να βρω. Ένας φίλος με ενημέρωσε πως ο Γεροθεοδώρου ήταν Ξηρομερίτης και πως διετέλεσε πρωτοψάλτης στη Μητρόπολη Αθηνών, κάτι που πιστεύω πως εύκολα μπορεί να διερευνηθεί.
 
Last edited:

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
#8
Τὶ ὠραία ποὺ συμφύρεται ἡ κοσμικὴ μὲ τὴν ἐκκλησιαστικὴ μουσικὴ, τὶ ὄμορφο ἄκουσμα ποὺ παράγει, χωρὶς νὰ τὸ θεωρεῖς ἄπρεπο γιὰ τὴν λατρεία, οὕτε ἀμανετζίδικο.

Αὐτὸ ὅταν ἡ παράδοση ἀποτελοῦσε βίωμα σὲ ὅλο τὸ μουσικὸ φάσμα ἀπὸ ]τον κοσμικὸ μὲχρι τὸν ἐκκλησιαστικὸ βίο.
 

Χρήστος Τόλιας

α' ψάλτης ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγρινίου
#11
Βιογραφία του υπάρχει εδώ, απ΄όπου και την παραθέτω.Ακόμη, το 1956 που εκδόθηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Αντωνέλλη «Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική» φαίνεται να ήταν πρωτοψάλτης Στη σελίδα 50 του πονήματος του Παναγιώτη Αντωνέλλη «Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική», ήταν πρωτοψάλτης του Ι.Ν.Αγ.Γεωργίου Ματαράγκας, στη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας.

Κάτι άλλο δεν μπόρεσα να βρω. Ένας φίλος με ενημέρωσε πως ο Γεροθεοδώρου ήταν Ξηρομερίτης και πως διετέλεσε πρωτοψάλτης στη Μητρόπολη Αθηνών, κάτι που πιστεύω πως εύκολα μπορεί να διερευνηθεί.

Απ' ότι με διαβεβαίωνε πρόσφατα σε μία επίσκεψή μου στο χωριό Ματαράγκα Μακρυνίας ο πρών εφημέριος του Αγίου Γεωργίου, είχε περάσει ο Γεροθεοδώρου κι από εκεί , αλλά χρονολογία ακριβή δεν ήξερε. Όπως σχετικά μου είχε αναφέρει (με βάση μαρτυρίες πολλών), πολλές φορές καθώς έψελνε στην εκκλησία, τύχαινε να ακούγεται ακόμα και στον κάμπο έξω από το χωριό, από πολλούς αγρότες οι οποίοι εκείνη την ώρα δούλευαν στα χωράφια τους! Κι εννοείται χωρίς μικρόφωνα! Επίσης έχει περάσει κι από το χωριό του πατέρα μου, το Αγγελόκαστρο Μεσ/γγίου, όπου είχε διαμορφώσει ''μουσικό
ρεύμα" καθώς κι ο μετέπειτα Πρωτοψάλτης του χωριού, μακαρίτης Σωτήριος Πριόβολος είχε χρηματίσει μαθητής του και λαμπαδάριός του.
 
#13
Σημ. συντ. (π.Μ.)] Αντιγραφή από εδώ.

Έλαβα προσωπικό μήνυμα από το νέο μέλος της κοινότητάς μας Στέλιος Αντώνιος που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θα μου επιτρέψετε μια διόρθωση. Καλοπροαίρετα πιστέψτε με. Γεροθόδωρος (Γεροθοδώρου) Σεραφείμ είναι το κανονικό όνομα. Εσφαλμένα σε ενα τραγούδι τον φωνάζει ενας οργανοπαίχτης, Γειά σου Γεροθεοδώρου και φυσικό ηταν ετσι να τον μάθει και ο κόσμος. Είμαι ανεψιός από αδερφή του αείμνηστου και το γνωρίζω καλά.»
Νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος αμφιβολίας, πολλά τέτοια γίνονται.
Συνεπώς, Γεροθόδωρος (Γεροθοδώρου) Σεραφείμ...
 
Last edited by a moderator:

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
#15
Έχω δώσει μια κασέττα με ύμνους της Μ. Εβδομάδος από τον Σ. Γεροθόδωρο (έτσι ήξερα κι εγώ το όνομά του) στον haris1963 :))), για να την ψηφιοποιήσει. Τί κάνει και δεν τα ανεβάζει; Καθυστερεί χαρακτηριστικά!
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
#16
Έχω δώσει μια κασέττα με ύμνους της Μ. Εβδομάδος από τον Σ. Γεροθόδωρο (έτσι ήξερα κι εγώ το όνομά του) στον haris1963 :))), για να την ψηφιοποιήσει. Τί κάνει και δεν τα ανεβάζει; Καθυστερεί χαρακτηριστικά!
Θα το κάνω, μόλις διορθώσουν και το μικρό του όνομα σε Σεραφίμ...:D
Ο ανηψιός επιμένει πως με γιώτα είναι το σωστό! :wink:
Κι εγώ οσονούπω...:)
 

vaiacum

η ταλαιπωρία σε όλο της το μεγαλείο...
#17
Ε όχι και Σεραφίμ... Όλοι οι Άγιοι με αυτό το όνομα, Σεραφείμ γράφονται. Πιθανώς ο ληξίαρχος της τότε εποχής να έκανε λάθος, μην το διαιωνίσουμε και μεις...

υ.γ. Στην ταυτότητα του πατέρα μου (γεν. 1935) γράφει όνομα μητρός: Παναγιούλα.....
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#18
Θα το κάνω, μόλις διορθώσουν και το μικρό του όνομα σε Σεραφίμ...:D
Ο ανηψιός επιμένει πως με γιώτα είναι το σωστό! :wink:
Κι εγώ οσονούπω...:)
Δέν εἶναι τοῦ ἀνεψιοῦ, ἀλλά τοῦ Διονυσίου, ὁ ὁποῖος ἔτσι τό δέχεται. Τό γράφει καί παρακάτω [(τὸ βαπτιστικό του ὄνομα Σεραφὶμ γράφεται συνήθως μὲ -είμ, ποὺ εἶναι ἐπίσης καθιερωμένο ἰωτακιστικὸ λάθος)].
Στά ὀνόματα χρησιμοποιοῦμε τό καθιερωμένο. Πρβλ. ἐδῶ.

 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#19

Διόρθωσα τό ἐπώνυμο στό παρόν θέμα κι ἐδῶ καί στή δισκογραφία.

Ὁ αὐτός ἀνεψιός ἔχει παραχωρήσει ἠχογραφήσεις (περίπου 1926-1930) στήν ἱστοσελίδα τῆς «Συμβολῆς»
http://www.symbole.gr/musice/hegrio/grioc/253-segeth

Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο, τον οποίο δεν είχα αντιληφθεί. Βάζοντας ενδεικτικά το «Λαθών ετέχθης» είδα πως δεν είναι ο Γεροθόδωρος αλλά πρέπει να ψάλλει ο Εμμανουήλ Βαμβουδάκης σε άγνωστο δίσκο του (πρβλ εδώ για τους τίτλους δίσκων του που έχουν καταλογογραφηθεί). Έτσι, είπα να κάνω ένα ξεκαθάρισμα με βάση εικασίες που προέρχονται από τη δισκογραφία του. Ακόμη, όταν παραπέμπω σε CD εννοώ αυτό που έβγαλε η FM Records υπό τον τίτλο «Μουσική της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας 1924-1930».

1814-01 «Άξιον εστίν», Νεκταρίου Βλάχου. Πρώτη φορά αναρτάται. Δίσκος Odeon Γερμανίας GA-1169 (1926)
1814-02 «Λαθών ετέχθης». Ψάλλει μάλλον ο Εμμανουήλ Βαμβουδάκης. Πρώτη φορά αναρτάται.
1814-03 «Χριστός γεννάται», Δίσκος Columbia Ελλάδος DG- 64 (1930) ή Columbia Αγγλίας 8281. Όμοιο με το 1ο track στο CD.
1814-04 «Μεγάλυνον ψυχή μου... Μυστήριον ξένον». Ψάλλει σύμφωνα με την FM Records ο Κώστας Θωμαΐδης. Στο CD είναι σε καλύτερη ποιότητα ως 2ο track. Το ανέβασα στο μήνυμα αυτό παλιότερα από άλλη πηγή. Υπάρχει σύγχιση για το εν λόγω κομμάτι διότι στη δισκογραφία του Θωμαΐδη δεν μαρτυρείται τέτοια εκτέλεση. Αντιθέτως, πίσω από την όψη του δίσκου GA-1166 (1926) που ψάλλει ο Γεροθόδωρος το «Μυστήριον ξένον» ψάλλει ο Θωμαΐδης το «Χριστός γεννάται», οπότε μπορεί έτσι να προέκυψε σύγχιση. Μοιάζουν άλλωστε πολύ οι δυο τους φωνητικά. Ας το ξεκαθαρίσει κάποιος που να ξέρει στα σίγουρα.
1814-05 «Όσοι εις Χριστόν». Το ανέβασα και στο μήνυμα αυτό παλιότερα από άλλη πηγή. Δίσκος Odeon Γερμανίας GA-1169 (1926)
1814-06 «Εννοώ την ημέραν εκείνην». Πρώτη φορά αναρτάται. Δίσκος POLYDOR Γερμανίας V-50907 (1929)
1814-07 «Ερχόμενος ο Κύριος». Πρώτη φορά αναρτάται. Δίσκος Odeon Γερμανίας GA-1168 (1926)
1814-08 «Εξέδυσάν με». Πρώτη φορά αναρτάται. Δίσκος Odeon Γερμανίας GA-1168 (1926)
1814-09-10 «Πάσχα ιερόν... Αι Μυροφόροι γυναίκες». Πρώτη φορά αναρτάται. Δίσκος POLYDOR Γερμανίας V-50907 (1929)
1814-11 «Ο άγγελος εβόα», Δίσκος Odeon Γερμανίας GA-1165 (1926). Στο CD είναι σε καλύτερη ποιότητα ως 11ο track.

Τελικά, τώρα που βλέπω τι και τι έχουμε από Γεροθόδωρο, μόνο δυο δίσκοι του μας λείπουν, οι ηχογραφημένοι στην Columbia Αγγλίας με αριθμούς 8280 και 8281.

Έχω δώσει μια κασέττα με ύμνους της Μ. Εβδομάδος από τον Σ. Γεροθόδωρο (έτσι ήξερα κι εγώ το όνομά του) στον haris1963 :))), για να την ψηφιοποιήσει. Τί κάνει και δεν τα ανεβάζει; Καθυστερεί χαρακτηριστικά!
Αναμένουμε! Ακόμη και να ξανανέβηκαν, πάλι είναι ενδιαφέρον να τα έχουμε και σε άλλη ποιότητα που μπορεί να συμπληρώνει ή να καλύπτει τα ήδη υπάρχοντα!
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#20
Μαζί με τις ηχογραφήσεις του μηνύματος αυτού υπήρχαν και οι συνημμένες. Αρχικά πίστευα πως δεν είναι ο Γεροθόδωρος, καθώς τον μπερδεύω στη χροιά με τον Θωμαΐδη, όμως μόλις βρήκα πως στους καταλόγους πως υπάρχει τέτοιος δίσκος του Γεροθόδωρου. Ακόμη, μεταξύ των καταλογογραφημένων, μόνο ο Γεροθόδωρος και ο Μανέας έχουν ηχογραφήσει «Σήμερον κραμάται». Επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία για τον εκτελεστή.

Δίσκος Polydor V-50909
View attachment 1. Ιδού ο Νυμφίος.mp3
View attachment 2. Σήμερον κρεμάται.mp3

Ακόμη, το «Αναστάσεως ημέρα» που ανέβασα στο μήνυμα αυτό είδα πως ανέβηκε σε κατά τι καλύτερη ποιότητα στη σελίδα http://rebetiko.sealabs.net/, όπου και παραπέμπω.

88A anastasews imera parad Gerotheodwrou 26 Odeon GA 1167.mp3
 
Last edited:
Top