Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» – Αφιέρωμα στους Αγίους Αρχαγγέλους

Π. Σ.

Σπυρίδων
Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» – Αφιέρωμα στους Αγίους Αρχαγγέλους

9-Σπουδή-εξώφυλλο-530x530-1.jpg
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο άνθρωπος, από την στιγμή της ελεύσεώς του στον επίγειο κόσμο έως την στιγμή της εξόδου και της πνευματικής πορείας συνάντησης της αθάνατης ψυχής του με τον Τριαδικό Θεό, συνοδεύεται από έναν αδιάλειπτο «συνοδίτη» και «συνοδοιπόρο» Άγιο Άγγελο. Η αέναη παρουσία των Αγίων Αγγέλων επεκτείνεται στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας έως τις ημέρες μας, καθώς οι Άγγελοι μεταφέρουν στους ανθρώπους το θέλημα του Θεού. Αποκορύφωμα της παρουσίας των Αγγέλων αποτελεί η συνάντησή τους με το πλήρωμα της Εκκλησίας, θριαμβεύουσα και στρατευομένη, στην Αγία Πρόθεση όπου τα εννέα αγγελικά τάγματα τοποθετούνται στα αριστερά του Βασιλέως της Δόξης, ο Οποίος πορεύεται για να θυσιασθεί και να προσφερθεί στους πιστούς ως «φάρμακον ἁθανασίας».

Εννέα τα Αγγελικά Τάγματα, εννέα και οι εκδοθέντες ψηφιακοί δίσκοι της σειράς «Κλασσική Εκκλησιαστική Μουσική» του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος», με χοράρχη τον καλλικέλαδο διδάσκαλο της «μουσικής των Αγγέλων», Κωνσταντίνο Αθ. Αγγελίδη. Ο ένατος ψηφιακός δίσκος της σειράς, ο οποίος εκδόθηκε και κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, συμπίπτει με τα δεκαπέντε χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος», περί τα τέλη του 2005. Κατά την δεκαπενταετία αυτή, η παρουσία του Βυζαντινού Χορού υπήρξε ιδιαίτερα καρποφόρα και αποτυπώνεται τόσο στην έκδοση των 28 ψηφιακών δίσκων με κλασσικά αλλά και ανέκδοτα έργα Βυζαντινών και νεότερων Αγιορειτών και Πολιτών μελουργών τα οποία καλύπτουν μία περίοδο σύνθεσης και δημιουργίας από τον 13ο αιώνα έως τις ημέρες μας, όσο και στην συμμετοχή του Χορού σε λειτουργικές εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και σε 19 χώρες του εξωτερικού.

Εντός του εν λόγω ψηφιακού δίσκου, ανθολογούνται και αποδίδονται από τον βυζαντινό χορό «Τρόπος» επτά μέλη τα οποία αποδίδουν αφ’ ενός το μεγαλείο της πλουσιότατης υμνολογικής παραγωγής και αφ’ ετέρου τον αριστουργηματικό χαρακτήρα της απόδοσης ύμνων προερχομένων από την ακολουθία των Αρχαγγέλων. Οι ύμνοι αυτοί έχουν μουσικά επενδυθεί από μελουργούς όπως ο μητροπολίτης Νέων Πατρών Γερμανός (ακμή περίπου 1660-1685), ο Συνέσιος Ιβηρίτης, ο Νικόλαος Δοχειαρίτης (1780-1845/6) και ο Ιάκωβος Πρωτοψάλτης (1764-1880). Παράλληλα, η τοποθέτηση των μελών στην χρονική ακολουθία του ψηφιακού δίσκου, αφ’ ενός αποδίδει στον ακροατή την αίσθηση της ουσιαστικής και συνάμα προσευχητικής μετοχής στην ολονύκτια αγρυπνία της εορτής των Αρχαγγέλων, όπως αυτή τελείται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους και αφ’ ετέρου προβάλλει την αλληλοδιαδοχή των τριών μελών της βυζαντινής μελοποιίας (σύντομα και αργά ειρμολογικά, στιχηραρικά, αργά στιχηραρικά και παπαδικά) κατά την εξέλιξη της λατρευτικής σύναξης.

Περισσότερες πληροφορίες μαζί με πλούσιο οπτικό και ακουστικό υλικό για την διαδρομή του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος» κατά τα δεκαπέντε έτη παρουσίας και διακονίας του ελληνικού μουσικού πολιτισμού, παρατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα της χορωδίας «http://troposchoir.gr/», στον ιστοχώρο της χορωδίας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με την επωνυμία «Βυζαντινός Χορός “Τρόπος”- Byzantine Choir “Τropos”», στο επίσημο κανάλι της χορωδίας στην ιστοσελίδα Youtube με την επωνυμία «TROPOS CHOIR», στην ιστοσελίδα Amazon.com με την επωνυμία «Tropos Byzantine choir», στην ιστοσελίδα Music.apple.com με την επωνυμία «TROPOS Byzantine Choir» και στο Spotify με την επωνυμία «TROPOS Byzantine Choir». Καλή ακρόαση!

(Πηγή)
 
Last edited:
Top