Βιογραφικό Στέφανου Δόντσιου

spyridon

Ἀρχιμ. Σπυρίδων Σκορδίλης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΟΝΤΣΙΟΥ


Ο κ. Στέφανος Δόντσιος γεννήθηκε το έτος 1935 στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.

Από μικρό παιδί ακόμα είχε δείξει την κλήση του προς την ψαλτική τέχνη, μιας και έτρεφε μέσα στην καρδιά του μεγάλη αγάπη για την εκκλησία.

Το 1945 εγκαθίστατι στην Θεσσαλονίκη όπου αρχίζει και η πορεία της εξέλιξής του στην Βυζαντινή Μουσική.

Πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο Πολίτης Γεώργιος Αλεξιάδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών.

Η ανησυχία του για την εκμάθηση της λατρεμένης του Βυζαντινής Μουσικής τον οδηγεί στο να εγγραφεί στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Η αγωνία του όμως για ακόμη μεγαλύτερη μάθηση τον οδηγεί στο πλευρό του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης και νυν Άρχοντα Πρωτοψάλτη Της ΜΤΧΕ κ. Αθανάσιο Καραμάνη δίπλα στον οποίο κάνει την μεγάλη υπέρβαση αποκομίζοντας όλα όσα ο δάσκαλός του, του μεταλαμπαδεύει καθιστώντας τον έτσι ικανότατο και υπεύθυνο ψάλτη.

Θεωρεί λοιπόν ο κ. Δόντσιος χρέος του την αναφορά στον δάσκαλό του στον οποίο χρωστάει όλα αυτά που είναι σήμερα και που με κατάθεση ψυχής τα αποδίδει στο ιερό αναλόγιο.

Είναι Πτυχιούχος του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Το 1960 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Φλώρινα και διορίζεται Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου.

Το 1968 ο τότε Μητροπολιτής Φλωρίνης κ. Αυγουστίνος Καντιώτης το διορίζει Πρωτοψάλτη στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος όπου διακονεί μέχρι και σήμερα.

Από το 1976 διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης στην οποία είναι και Διευθυντής.
Διευθύνει την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης η οποία αποτελείται από τριάντα μέλη και έχει δώσει πολλές συναυλίες τόσο στην πόλη της Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Την 1η Οκτωβρίου του έτους 2000 η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βρθολομαίος του απένειμε δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου το Οφφίκιον του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο κ. Δόντσιος είναι ένας Παραδοσιακός ψάλτης που μεταλαμπαδεύει στα νέα παιδιά την Πατρώα Βυζαντινή Μουσική.
 

Attachments

  • 9325_1247079139213_1296453019_30764992_4310869_n.jpg
    55.9 KB · Views: 138

PEVGK

Νέο μέλος
Ότι και να πουμε για τον αγαπητο κ.Στέφανο μας θα ναι λίγο!Πέρα απο πολύ καλος ψάλτης είναι πάρα πολύ καλός άνθρωπος με πολύ Αγάπη!Όσοι πέρασαν απ το εκκλησιαστικό λύκειο της Φλώρινας καταλαβαίνουν τι εννοώ!
 

alexis26101981

Νέο μέλος
έχεις δίκιο φίλε μου μεγάλος δάσκαλος!!ο θεός να τον δίνει έτη πολλά!!!!!!!!
 
Ότι και να πουμε για τον αγαπητο κ.Στέφανο μας θα ναι λίγο!Πέρα απο πολύ καλος ψάλτης είναι πάρα πολύ καλός άνθρωπος με πολύ Αγάπη!Όσοι πέρασαν απ το εκκλησιαστικό λύκειο της Φλώρινας καταλαβαίνουν τι εννοώ!

Ζητάω συγγνώμη για όσες φάρσες του έκανα όσο φοιτούσα στο εκκλ. Λύκειο Φλωρίνης. Είχε την ατυχία ο καλοκάγαθος δάσκαλος μας, να είναι υπεύθυνος του κάτω οικοτροφείου όσο ήμουν οικότροφος. Τον αγαπώ και τον μνημονεύω στην Ιερά Πρόθεση πάντα, αλλά δεν ξέρω αν ξεπληρώνονται οι χαζομάρες μου...
 
Top