Πέρα από την τυχόν προκατάληψη από κάποιους για την εν λόγω χορωδία(η ηχογράφηση είναι πριν από 15 χρόνια περίπου)...η συγκεκριμένη σύνθεση δείχνει την μεγάλη μουσική προσωπικότητα του μεγάλου αυτού μελουργού του Ματθαίου Εφεσίου Βατοπαιδινού(+1849)....καταπληκτικό κομμάτι...
Ίσα ίσα τότε θύμιζαν "σχολή Καρά" με τις έξω πεταστές και τα στρεπτά(που πλέον δεν τα κάνουν)...έχεις ακούσει το τελευταίο τους CD?...έχει πάρει πολύ καλές κριτικές ακόμα και από "κατήγορους" και δεν μοιάζουν πλέον καθόλου με την σχολή που αναφέρεις...αναφέρομαι στο CD με την ζωντανή θεία λειτουργία...έχει ανεβάσει ο KALAN το χερουβικό και το κοινωνικό τα οποία είναι όντως πολύ ωραία...όταν το πρωτοάκουσα σε σπίτι φίλου δεν κατάλαβα ότι είναι Βατοπαιδινοί(βλέπετε η προκατάληψη παίζει τον ρόλο της και αυτή)...φυσικά στην εκκλησία είναι πολύ διαφορετικοί από τα διάφορα CD δηλαδή καλύτεροι...πάντως πιστεύω τέτοιο δέσιμο στην ερμηνεία δεν συναντάμε εύκολα κακά τα ψέμματα...φυσικά υπάρχει και η άποψη περί "δεμενου φάλτσου" λέχθηκε και αυτό και ακόμα δεν το συνειδητοποίησα...ομολογω οτι μου αρεσε πολυ σαν κομματι αλλα και αρκετά σαν εκτελεση. Ισως παιζει ρολο το οτι ηχογραφηθηκε παλαιοτερα οπως λες, γιατι τα τελευταια χρονια δε μου αρεσουν καθολου οι βατοπαιδινοι.
Μονο αγιορειτικο ακουσμα δε μου θυμιζουν...
Ειναι βεβαια φανερη ακομα κ τοτε η επιρροη απο "σχολη καρα".
Λιγο ο ρυθμος νομιζω ειναι αργος αλλα απο τη μεση κ μετα το κομματι ειναι φοβερο.. Και ειναι δεμενοι ως χορος.
Ίσα ίσα τότε θύμιζαν "σχολή Καρά" με τις έξω πεταστές και τα στρεπτά(που πλέον δεν τα κάνουν)...έχεις ακούσει το τελευταίο τους CD?...έχει πάρει πολύ καλές κριτικές ακόμα και από "κατήγορους" και δεν μοιάζουν πλέον καθόλου με την σχολή που αναφέρεις...αναφέρομαι στο CD με την ζωντανή θεία λειτουργία...έχει ανεβάσει ο KALAN το χερουβικό και το κοινωνικό τα οποία είναι όντως πολύ ωραία...όταν το πρωτοάκουσα σε σπίτι φίλου δεν κατάλαβα ότι είναι Βατοπαιδινοί(βλέπετε η προκατάληψη παίζει τον ρόλο της και αυτή)...φυσικά στην εκκλησία είναι πολύ διαφορετικοί από τα διάφορα CD δηλαδή καλύτεροι...πάντως πιστεύω τέτοιο δέσιμο στην ερμηνεία δεν συναντάμε εύκολα κακά τα ψέμματα...φυσικά υπάρχει και η άποψη περί "δεμενου φάλτσου" λέχθηκε και αυτό και ακόμα δεν το συνειδητοποίησα...
Τελικά μου αρέσετε περισσότερο με το πέρασμα του καιρού...Ο χορος των Βατοπαιδινων Πατερων εχει οντως βελτιωθει σαν ακουσμα . Ειδικα στο τελευταιο τους CD της Θ. Λειτουργιας , η βελτιωση οφειλετα κυριως στην σχετικη ''διδασκαλια'' του αγαπητου κ. Γιωργου Κωνσταντινου ,
ο οποιος διηυθυνε και τον χορο .
`Εχω την εντύπωση εκ γνώσεως βέβαια ότι η διδασκαλία του κ. Κωνσταντίνου δεν είναι απλώς σχετική αλλά ουσιαστική.
Προσοχή στα copyright.....................!!!
Προσοχή στα copyright.....................!!!
Δυστυχώς δεν έχω προσωπικές ηχογραφήσεις του π. Μάξιμου Βατοπεδινού, εκτός από αυτές των μουσικών cd που κυκλοφόρησε η μονή. Παρόλα αυτά παραθέτω στον ανάλογο χώρο, μία ηχογράφηση από το δ. Μαρίνο Παπαχριστοδούλου, κατά σάρκαν αδερφό του π. Μάξιμου, καθώς και μαθητή του στη βυζαντινή μουσική. Λιτός και με πολύ ωραίο ύφος!!!
http://www.analogion.com/forum/showpost.php?p=33512&postcount=1