Αστέριος Δεβρελής - «Κύριε, τον παράλυτον», Αθ. Παναγιωτίδη

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Κατά την προτροπή του κ. Αστερίου Δεβρελή, αναρτάται το Δοξαστικό της Κυριακής του Παραλύτου «Κύριε τον παράλυτον» με τη φωνή του.

Το μέλος, το οποίο ψάλλει εκ στήθους και γι' αυτό διαφέρει σε κάποιες λεπτομέρειες, είναι αυτό που κατέγραψε από τον Αθανάσιου Παναγιωτίδη στις 25-5-1956 προκειμένου να το ψάλλουν εν χορώ σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπως έκαναν κάθε Κυριακή τα χρόνια εκείνα.

Η βάση του μέλους είναι η μελοποίηση του Κωνσταντίνου Πρίγγου.

Λόγω του ότι η φωτοτυπία του χειρογράφου δεν ήταν καθαρή, αλλά και κάποια σημεία έχρειζαν περαιτέρω επεξεργασίας*, το παρατιθέμενο κείμενο αποτελεί δακτυλογράφηση του αγαπητού φίλου Βασιλείου Μαυραγκάνου, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ!

*Συγκεκριμένα, κάποιες συντομότερες χρονικές αγωγές παρασημαίνονταν πρόχειρα με αγκύλη πάνω από το μέλος, κάτι στο οποίο ο χορός ήταν εξοικειωμένος. Αυτές αντικαταστάθηκαν με γοργό ή με ταχύτερη χρονική αγωγή, ανάλογα με την περίπτωση. Ο ίδιος ο κ. Δεβρελής μου είπε να διορθώσω αυτά τα σημεία ώστε να είναι σωστό το κείμενο.


Αύριο, πρώτα ο Θεός, θα αναρτήσω την πλήρη ηχογράφηση της Ακολουθίας (νόμιζα πως το είχα κάνει πέρυσι), καθώς και το μουσικό κείμενο.
 
Το ξέχασα να το αναρτήσω. Ζητώ συγγνώμη! Το επισυνάπτω τώρα.
 

Attachments

  • ΚΥΡΙΕ-ΤΟΝ-ΠΑΡΑΛΥΤΟΝ-Α.ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ.pdf
    152.3 KB · Views: 44
Back
Top