Αρ. φύλλων 367 & 368 (το τελευταίο - οριστική διακοπή εκδόσεως)

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Παρέλαβα τά τελευταῖα τεύχη (Μάρτιος-Ἀπρίλιος & Μάϊος-Ἰούνιος 2012) τοῦ διμηνιαίου ὀργάνου τοῦ Πανελληνίου Συνδέσμου Ἱεροψαλτῶν «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ» καί εὐχαριστῶ.
Λυπᾶμαι γιά τήν ὁριστική διακοπή ἐκδόσεως τῶν «Ἱεροψαλτικῶν Νέων». Ποτέ δέν μπορεῖ νά ἀντικαταστήσει ὁ διαδικτυακός «τύπος» τήν ἔντυπη ἔκδοση.

Ἐνδιαφέρον τό περιεχόμενο καί τῶν δύο αὐτῶν τευχῶν.

Συγχαρητήρια στούς συντελεστές!!!


 
P

PANROUST

Guest
1. ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ
. ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΟΥΛΗ

2. ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

3. ΨΑΛΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΟΝ Του Δρ. Διονυσίου ᾿Ανατολικιώτου(μουσικολόγος-τυπικολόγος πτυχ. κοινωνικῆς θεολογίας)
. ῾Η αἴτησις «᾿Αντιλαβοῦ, σῶσον, ἐλέησον...» καὶ ἡ ἀπάντησίς της ἢ Ποιοί στὴν πραγματικότητα εἶναι παραδοσιακοὶ καὶ ποιοί νεωτεριστές (απάντηση σε άρθρο συναδέλφου στο προηγούμενο τεύχος)
. ῾Η εὐθύνη τῶν ψαλτῶν γιὰ τὸ τυπικό

4. Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ

5. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΩΝ ΝΕΩN
Του Προέδρου μας κ. Θεολόγου Ερσωτέλου

6. ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΚΟΙΜΗΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΞ Του αρχιμανδρίτου κ. Αθανασίου Γ. Σιαμάκη (ερευνητού της αρχαίας ελληνικής και της εκκλησιαστικής μουσικής)

7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

8. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

9. ΠΡΟΣ … «ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ» !

10. ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
Ο Μεγάλος Μουσουργός: Διαμαντής Μαυραγάνης
http://www.palo.gr/cluster/articles/athina-nea/27671/?clid=3464264
Α. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Β. ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ
Για να καταλήξει ότι :...

11. ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

12. ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ

13. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΣΕΙΣ

14. ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΩΝ ΝΕΩN

Το Δ. Σ. του Συνδέσμου μας, καθώς και η Συντακτική Επιτροπή των «Ιεροψαλτικών Νέων», μετά την άρνηση των περισσοτέρων εγγεγραμμένων μελών μας στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας για στήριξη της συνέχισης εκδόσεώς της, καταβάλλοντας απλώς την ετήσια συνδρομή τους των 25 €, και αφού εξάντλησε κάθε δυνατότητα, βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσει ότι το παρόν φύλλο είναι και το τελευταίο. Επαναλαμβάνουμε : ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ !Τουλάχιστον στις τρεις τελευταίες εκδόσεις μας, προσπαθήσαμε να σας καταστήσουμε σαφές, συνάδελφοι, ότι η «επιβίωση» της εφημερίδας μας στηριζόταν αποκλειστικά στην δική σας συνδρομή. Ότι θα ήταν τεράστιο λάθος η διακοπή έκδοσής της, αφού είναι το μοναδικό μέσο ενημέρωσης και αγώνα των ιεροψαλτών, μια και όλα τα άλλα μέσα, που χρησιμοποιούν οι λοιποί εργαζόμενοι, είναι μη εφαρμόσιμα στον χώρο μας, λόγω της ιερότητας της διακονίας μας.
Τα «Ιεροψαλτικά Νέα», εκτός από τα χέρια των συναδέλφων εντός και εκτός Ελλάδος, έφτανε και στα χέρια όλων των Σεβ. Μητροπολιτών της Ελλάδος, καθώς και σε άλλους επίσημους φορείς. Το εν γένει περιεχόμενο και οι τοποθετήσεις μας στα δίκαια αιτήματα και παράπονά μας είχαν πολλές φορές καταφέρει να ταράξουν τα «λιμνάζοντα νερά» της θρησκευτικής ηγεσίας. Φυσικά, θα προσπαθήσουμε στο μέλλον να την εκδίδουμε σε ηλεκτρονική μορφή, δηλαδή να την αναρτούμε στην υπό δημιουργία και τελική διαμόρφωση ιστοσελίδα μας (pasier.gr).
Αναλογιστείτε ! Η εφημερίδα, που για σχεδόν μισό αιώνα διαδραμάτιζε σπουδαιότατο ρόλο στα ιεροψαλτικά και εκκλησιαστικά δρώμενα, που με συνέπεια και παρρησία στηλίτευε τις αυθαιρεσίες ορισμένων «προϊσταμένων», που, μέσα από τις σελίδες της, πρόβαλλε τον αγώνα για τα ιεροψαλτικά δικαιώματα (γενικά και ατομικά) όχι μόνο των ιεροψαλτών της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος, που αγωνιζόταν με σθένος για να διατηρήσει την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μας Μουσική αλώβητη, όπως την παραλάβαμε από τους αειμνήστους Διδασκάλους μας και όπως ιεροί κανόνες καθόρισαν, που ενημέρωνε όλους για τις χαρές και τις λύπες μας, για τις Ιερές Πανηγύρεις μας και γενικά για ό,τι νέο συνέβαινε στον κλάδο μας,είναι πλέον αναγκασμένη να «σιωπήσει», γιατί δεν καταφέραμε να πείσουμε τους περισσότερους από εσάς να αποστείλετε το, τελικά … υπέρογκο, ποσό των 25 € ετησίως, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την έκδοσή της.
Τι μπορεί να γράψει κανείς για αυτή την ανεξήγητη αδιαφορία ; Μήπως νομίζετε ότι η ανωνυμία του Διαδικτύου, και ο διάλογος εντός αυτού πολλές φορές με την χρήση ψευδωνύμων, θα λύσει όλα τα προβλήματά μας ; Πόσοι από τους Σεβ. Μητροπολίτες μας ή τους Προϊσταμένους μας γνωρίζουν την πλοήγηση στο Διαδίκτυο ή πόσοι νομίζετε ότι θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν τις χιλιάδες τοποθετήσεις επί ιεροψαλτικών θεμάτων, οι οποίες, κατά κανόνα, προέρχονται από χρήστες που είτε διατηρούν την ανωνυμία τους είτε «καλύπτονται» πίσω από κάποιο ψευδώνυμο ;
Προσωπικά, σαν Πρόεδρος του μεγαλύτερου Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Χώρας, αισθάνομαι άοπλος ανάμεσα σε δεκάδες «όπλα» και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ακριβώς το ίδιο συναίσθημα θα νιώσει και οποιοσδήποτε συνάδελφος με διαδεχθεί.
Πού είναι οι εύποροι συνάδελφοι ή όλοι αυτοί, για τους οποίους κατά καιρούς έχουμε αφιερώσει πολύτιμο χώρο στην εφημερίδα μας ή έχουμε καταβάλει άοκνες προσπάθειες για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, να πράξουν το αυτονόητο, το σωστό, αυτό που, τέλος πάντων, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, από την στιγμή που επέλεξαν (και κανείς δεν τους εξανάγκασε) να είναι εγγεγραμμένα μέλη μας, δηλαδή να καταβάλουν την ετήσια συνδρομή τους, στηρίζοντάς μας για την συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας μας ;
Φαίνεται τελικά ότι τα 25 € ετησίως (επαναλαμβάνω : 25 € ετησίως – ήμαρτον !) είναι τελικά … αμύθητο ποσό !
Τι να πω ; Ειλικρινά, έχω απογοητευθεί σε απίστευτο βαθμό με τους περισσότερους από τους εγγεγραμμένους στον Σύνδεσμό μας συναδέλφους!
Τουλάχιστον, εύχομαι και ελπίζω να υπάρξει αίσια έκβαση, όπως όλα δείχνουν, στον αγώνα μας για την απόκτηση της στέγης του Συνδέσμου, κάτι που για εμένα είναι ο κύριος στόχος μου.

Θεολόγος Ερσωτέλος
Πρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αττικής
«Ρωμανός ο Μελωδός & Ιωάννης ο Δαμασκηνός»

Αντιγραφή:Αρ. Φύλλου 368 ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
 
Last edited:

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Είναι μάλλον μια ένδειξη ότι πλέον και τα 25 ε κάποιοι δυσκολεύονται να τα δώσουν... και φυσικά δεν μπορεί να τους πει κανείς κάτι.
Και μη χειρότερα....
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Παρακολουθώ αρκετό καιρό τις προσπάθειες που γίνονται από τον πανελλήνιο σύνδεσμο ιεροψαλτών για να πείσει τους ψάλτες να γίνουν μέλη και όλα τα σχετικά.
Δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει δυνατό κάτι τέτοιο. Πιστεύω λοιπόν πως θα πρέπει κάποια στιγμή, οι υπεύθυνοι του πανελληνίου συνδέσμου ιεροψαλτών να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης αλλιώς δε πρόκειται να αλλάξει κάτι. Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή ούτε είμαι ικανός να δίνω λύσεις στα προβλήματα. Να δεχτούμε πως το λάθος είναι από τη μεριά των ψαλτών, αφού όμως συνεχίζεται αυτή η αδιαφορία, θεωρώ πως και ο τελευταίος ψάλτης μπορεί να καταλάβει πως χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης από τη πλευρά των υπευθύνων του συνδέσμου αν πραγματικά θέλουμε τους ψάλτες να είναι ενεργά μέλη.
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Μη με παρεξηγήσετε, αλλά από εδώ μέσα έμαθα ότι υπάρχει τέτοιο περιοδικό/έκδοση...
και μάλιστα σήμερα το πρωί...
 
P

PANROUST

Guest
Είναι μάλλον μια ένδειξη ότι πλέον και τα 25 ε κάποιοι δυσκολεύονται να τα δώσουν... και φυσικά δεν μπορεί να τους πει κανείς κάτι.
Και μη χειρότερα....

Κατανοητό γιατί μιλάμε για σήμερα και όχι για χθες.
Δεν θέλω να γίνω κακός αλλά θα πω την πραγματικότητα.
Η εφημερίδα δεν βγήκε πριν από κάποιους μήνες.Έχει δεκαετίες.Τόσα χρόνια όπου την έπαιρναν 1550 άτομα,κανένας από αυτούς (πλην από 100 άτομα) δεν πλήρωνε.Αλλά ο σύνδεσμος την έστελνε σε όλοι την Ελλάδα σε συναδέλφους και μη,μητροπόλεις,σε κάποια μοναστήρια,συλλόγους,ενορίες,εξωτερικό,ιδρύματα...γιατί δεν ήθελε να κόψει την επικοινωνία.Μετά από τα ατελή των ΕΛΤΑ όπου αυξήθηκαν τρεις φορές επάνω,το συνολικό ποσό που στοίχιζε για την αποστολή της εφημερίδας ήταν 1,300 ευρώ.Λίγο δύσκολο να δίνει ο σύνδεσμος 1,300 ευρό το τετράμηνο...και αναγκαστήκαμε να τους κόψουμε όλους,πλην από αυτούς που πληρώνανε,σε μητροπόλεις και συλλόγους 330 άτομα.Παρ όλα αυτά και πάλι το ταμείο άρχιζε να μειώνεται,και στις δύο προ τελευταίες φορές για να βγει η εφημερίδα έβαλε λεφτά από την τσέπη του ο κ.Γ.Ναούμ.Όπως δίνει λεφτά και για την ΟΜ.Σ.Ι.Ε. για να συντηρηθεί τώρα.Και έτσι βγήκε η εφημερίδα.Και δεν είναι η εφημερίδα μόνο αλλά και οι συνδρομές μελών του συνδέσμου όπου...τέλος πάντων.
 
Last edited:
P

PANROUST

Guest
Παρακολουθώ αρκετό καιρό τις προσπάθειες που γίνονται από τον πανελλήνιο σύνδεσμο ιεροψαλτών για να πείσει τους ψάλτες να γίνουν μέλη και όλα τα σχετικά.
Δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει δυνατό κάτι τέτοιο. Πιστεύω λοιπόν πως θα πρέπει κάποια στιγμή, οι υπεύθυνοι του πανελληνίου συνδέσμου ιεροψαλτών να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης αλλιώς δε πρόκειται να αλλάξει κάτι. Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή ούτε είμαι ικανός να δίνω λύσεις στα προβλήματα. Να δεχτούμε πως το λάθος είναι από τη μεριά των ψαλτών, αφού όμως συνεχίζεται αυτή η αδιαφορία, θεωρώ πως και ο τελευταίος ψάλτης μπορεί να καταλάβει πως χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης από τη πλευρά των υπευθύνων του συνδέσμου αν πραγματικά θέλουμε τους ψάλτες να είναι ενεργά μέλη.
Μέλος γίνεται όποιος θέλει και όχι με το ζόρι και δεν θα κερδίσει τίποτα με αυτό το τρόπο...Για όλα τα σχετικά,εφόσον είναι μέλος στον σύλλογο του,πρέπει να έχει επικοινωνία με τον σύνδεσμο.
Για πια αδιαφορία μιλάτε;
Τον Μάρτιο όπου ο Σύνδεσμος έκανε Γενική Συνέλευση ήρθατε;Όχι.Μήπως θέλατε να σας στείλει ταξί στο σπίτι σας για να σας παραλάβει ή με κανένα ελικόπτερο με το ζόρι;Η να σας πείσουμε ότι ο σύνδεσμος διαθέτει και ωραίες παρουσίες δωρεάν;Την Κυριακή γίνανε εκλογές.Ήρθατε;Όχι.Άρα η αδιαφορία δεν είναι στον σύνδεσμο...Όταν βρείτε κάποια λύση σας περιμένει ο σύνδεσμος να σας ακούσει παρ όλο όπου πέρασε η Γ.Συνέλευση.
Τόσες και τόσες παρακλήσεις απο το συνδεσμο προς τα μέλη του 780 ατόμων.Αλλά οι 200 μόνο συγκινούνται.

Φιλικά!!!
 
Last edited:

karaviotisdim

Μέλος
Αγαπητέ Κύριε συνάδελφε Υγεια χαρα και δυναμη στο αναλογειο
Διαβασα οσα καλως τοποθετειτε και ηδη σημερα ηλθα σε επικοινωνια με τον Κ. Ερσωτελο εκφραζοντας την λυπη μου για την διακοπη των ιεροψαλτικων
καθως και την αδιαφορια των συναδελφων. Εδω θα παρακαμψω για να αναφερω καποια κατασταση που ζουσα χρονια σαν ναυτικο αξιωματικος ασυρματου. Υπηρχε στο Πειραια στην οδο Βασιλεως Κωνσταντινου μετεπειτα Ηρωων πολυτεχνειου το καλλιτερο σωματειο των ασυρματιστων., Ευτυχως στο συνολο το περιβαλλαμε με αγαπη αν και υπηρχαν οι ουδεποτε ευχαριστημενοι και συνεχως αντιδραστικοι. Αυτοι λοιπον οι οποιοι δεν ηξεραν που υπαρχει αυτο το σωματειο τους φανηκε χρησιμο οταν χασαμε τις δουλειες μας λογω της τεχνολογιας της δορυφορικης επικοινωνιας. Φροντισε το σωματειο και εγιναν ευνοικες διαταξεις με αποτελεσμα σχεδον ολοι να παρουν διπλωματα
ανθυπο[πλοιαρχου υποπλοιαρχου και πλοιαρχου.Εγω ειχα συμπληρωσει 22 χρονια ενεργους υπηρεσιας και συνταξιοδοτηθηκα. Οταν ειμουν εν ενεργεια πετυχα τα καλλιτερα μπαρκα απο αυτο το σωματειο. Αυτα για την αληθεια και την δυναμη που εχει παντα μια φωνη ειτε λεγεται εφημεριδα ειτε σωματειο
Με εκτιμηση
Δημητριος Καραβιωτης
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Ερώτηση:
Την εφημερίδα αυτή γνωστοποιούσαν την κυκλοφορία της οι κατά τόπους σύλλογοι στα μέλη τους και όποιος ήθελε την έπαιρνε;
Γιατί εγώ από τον σύλλογό μου που είμαι γραμμένος δεν άκουσα ποτέ κάτι.
 
P

PANROUST

Guest
Ερώτηση:
Την εφημερίδα αυτή γνωστοποιούσαν την κυκλοφορία της οι κατά τόπους σύλλογοι στα μέλη τους και όποιος ήθελε την έπαιρνε;
Γιατί εγώ από τον σύλλογό μου που είμαι γραμμένος δεν άκουσα ποτέ κάτι.
Αυτή η εφημερίδα (ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΑ ΝΕΑ),είναι ιδιοκτησία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών....Όπως αναφέρει και ο π.Μάξιμος στο πρώτο μήνυμα του,είναι διμηνιαίο όργανο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτων «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ»,διευθυντής και υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών....δηλ. ο εκάστοτε πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών,που αυτήν την στιγμή είναι ο κ.Θεολόγος Ερσωτέλος.Η συντακτική επιτροπή αποτελείτε από τα μέλη,του Δ.Σ. του Συνδέσμου.
Η εφημερίδα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους Συλλόγους και έτσι δεν ήταν υποχρεωτικό η γνωστοποίηση της εφημερίδος από τους άλλους Συλλόγους.
Η γνωστοποίηση γινόταν από τον Σύνδεσμο και μέσα από στόμα σε στόμα και έτσι γινόταν όποιος ήθελε συνδρομητής.
 
Top