[Ψάχνω] Απολυτίκιον / Ακολουθία Αγ. Τηλεμάχου

Timos Prattas

Νέο μέλος
#1
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά,

Αύριο, 1 Ιανουαρίου, εορτάζεται η Περιτομή του Κυρίου και η μνήμη του Αγ. Βασιλείου. Όμως, θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια ακολουθία - ή, έστω και ένα απολυτίκιο - για τον Αγ. Τηλέμαχο, μάρτυς του 5ου αιώνος. Αν δεν υπάρχει, σίγουρα κατανοητό...όμως, αν υπάρχει, θα ήθελα να τον τιμήσω τον Άγιο.

Εύχομαι Καλη και Ευλογημένη Χρονιά σε όλους! :)

τπ
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#3

Εὐχαριστοῦμε κ. Νεοκλῆ. Πρίν ἀπαντήσετε θά ἔγραφα ὅτι δέν βρῆκα τέτοιο ἅγιο στό ὀρθόδοξο ἁγιολόγιο/συναξαριστή. Ἄς εἶναι, καί πάλι εὐχαριστοῦμε, καί ἄς πρεσβεύει καί γιά μᾶς.

 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#5
Αὐτό τό εἶδα τό πρωί. Μάλιστα διάβασα «Δεν είναι διασταυρωμένη η ύπαρξη του Αγίου, ή τα βιογραφικά στοιχεία του ή η ημερομηνία εορτής του».
Ἐννοῶ στά βιβλία μας, ἐκτός Μηναίου, στό πληρέστατο τοῦ Πλατανίτη, τοῦ Εὐστρατιάδη ἤ τόν Μ. Συναξαριστή τοῦ Λαγγῆ καί τόν τοῦ Ἀθωνίτου.
Δέν ξέρω πῶς ὁ ἀρθογράφος γράφει ὅτι καταχωρήθηκε στά Μαρτυρολόγια.
Πάντως ὁ Νεκτάριος τόν ἔχει στό φυλλάδιό του καί μάλιστα μέ δίστιχο (δέν ξέρω ποῦ τό βρῆκε).
Καί πάλι λέω «ἄς πρεσβεύει καί γιά μᾶς»!


 

katerinapapa

Νέο μέλος
#6
Χαίρεται και από μένα,
ψάχνω κι εγώ κάποιο βιβλίο με το βίο του αγίου Τηλεμάχου ή έστω κάποια εικόνα του. Έχετε κάτι υπόψιν σας;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#7
Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην "Εκκλησιαστική Ιστορία" του Θεοδωρήτου Κύρου. Βρήκα μόνο το αγγλικό απόσπασμα, το οποίο και παραθέτω, από το βιβλίο αυτό (σελ.326-327). Δεν μπόρεσα να το εντοπίσω στην ελληνική Πατρολογία.
 

Attachments

katerinapapa

Νέο μέλος
#8
Ευχαριστώ πολύ! Θα το ρίξω μια ματιά και συγχρόνως έστειλα και μηνύματα σε αρκετούς εκκλησιαστικούς εκδοτικούς οίκους, μήπως υπάρχει κάτι και στα ελληνικά!
 

tilemachos

Νέο μέλος
#9
Xαίρετε
Το Δεκέμβριο του 2005 απέστειλα στον ιστοτόπο www.eortologio.gr ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη Αγίου με το όνομά μου(Τηλέμαχος) προσπαθώντας επι χρόνια να μάθω κ ρωτώντας ιερωμένους σχετικά. Η απάντηση ήρθε σχετικά σύντομα απο τους λειτουργούντες τον ιστοτόπο οτι πράγματι υπάρχει. Η χαρά μου ήταν μεγάλη. http://www.eortologio.gr/data/bios.php/?id=1588

Δεν γνωρίζω γιατί ένας τόσο αμαρτωλός κ ανάξιος (δεν είναι σχήμα λόγου ή ταπεινότητας είναι η πάσα αλήθεια) όπως εγώ, επελέγην να γίνω αφορμή για να γίνει γνωστή η ημερομηνία εορτασμού του Αγίου, νιώθω όμως πραγματικά ευφορία κ ικανοποίηση. Μακάρι ο Άγιος να βρεθεί δίπλα μου κ να γίνει οδηγός μου προς την αρετή. Απο εσάς ζητώ να προσευχηθείτε να βρω το σωστό δρόμο γιατί πραγματικά το χρειάζομαι...

Σας ευχαριστώ. Ο θεός να σας έχει καλά
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
#10
Θεοδώρητος Κύρου, Ἱστορία Ἐκκλησιαστική, PG 82, στ. 1256.

[Σημειώνει καὶ ἄλλη γραφὴ τοῦ ὀνόματος «Τηλεμάχιος»]
 

Attachments

Top