Απάνθισμα Ύμνων Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου - Νεανικός Βυζαντινός Χορός - Πάτρα, Νοέμβριος του 1994.

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
#1
Πάτρα, Νοέμβριος του 1994. Περίπου τέτοιες μέρες, 19 χρόνια πριν. Μια ομάδα οκτώ νέων (όλοι φοιτητές στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα και σπουδαστές στην βυζαντινή μουσική) κάνει πρόβες για να ψάλλει στις πανηγυρικές ακολουθίες εορτάζοντος παρεκκλησίου της πόλης.

Δύο ημέρες πριν την εορτή του Αγίου, κατόπιν παρακλήσεως του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Μητροπόλεως Πατρών, συγκεντρώνονται στην Ιερά Μονή Γηροκομείου για να ετοιμασθεί ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο με κείμενα και ύμνους. Ως ενθύμιο, οι ύμνοι καταγράφονται σε μία 60άρα κασέτα ήχου της εποχής, μπαίνει και ένα πρόχειρο χειρόγραφο εξώφυλλο και τα λίγα αντίγραφα μοιράζονται χέρι-με-χέρι σε φίλους και γνωστούς.

Μετά από τόσα χρόνια κρατώ και πάλι αυτήν την κασέτα στα χέρια μου και θυμάμαι. Και την ψηφιοποιώ για να μην χαθεί αυτή η ανάμνηση. Ο Νεανικός Βυζαντινός Χορός με τους Ευστάθιο Μεντζά, Νικόλαο Βασιλόπουλο, Αθανάσιο Παπαθανασίου, Νικόλαο Βασιλείου, Μιχαήλ Λαγουδάκη, Αναστάσιο Βασιλόπουλο, Μιχαήλ Μακρίδη και Σπυρίδωνα Παναγιωτόπουλο (η σειρά αναφοράς ακολουθεί την διάταξη του ψαλτικού χορού) ηχεί και πάλι. Οι τότε φοιτητές, 19 χρόνια μετά, έχουν ακολουθήσει έκαστος τον δρόμο του. Άλλος οδοντίατρος, άλλος επιστήμονας, άλλος καθηγητής, άλλος ιερωμένος, άλλος πρωτοψάλτης, άλλος λαμπαδάριος, άλλος στην Πάτρα, άλλος στα Χανιά, άλλος στην Αθήνα, άλλος στην Άρτα, ... Κάποιοι είναι και μέλη του Ψαλτολογίου!

Από μουσική άποψη, ίσως θα αλλάζαμε πολλά μετά από τόσα χρόνια, ωστόσο παρά τα λάθη, τις παραλείψεις, τις παραφωνίες, το ανέβασμα της βάσης, τις έντονες αναλύσεις, τα ακούσματα αυτά απηχούν την δίψα και την αναζήτηση εκείνης της νεανικής παρέας να δημιουργήσει από κοινού κάτι όμορφο στο ατελείωτο στερέωμα της ψαλτικής τέχνης. Ως τέτοια, ως μια στιγμή αποτυπωμένη στον χρόνο, τα μοιράζομαι μαζί σας ...

Καλή ακρόαση!

Περιεχόμενα
 1. Απολυτίκιον Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ήχος πλ. δ'
 2. Στιχηρά Προσόμοια του Εσπερινού, ήχος δ' (λέγετος), μέλος αργόν ειρμολογικόν Κολλυβάδικον
 3. Δοξαστικόν του Εσπερινού, ήχος πλ. β', μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου
 4. Στιχηρό Προσόμοιο των Αποστίχων, ήχος πλ. α', μέλος αργόν ειρμολογικόν
 5. Δοξαστικόν των Αποστίχων, ήχος πλ. β', μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου
 6. Καθίσματα μετά την Α' Στιχολογίαν, ήχος πλ. δ'
 7. Καθίσματα μετά την Β' Στιχολογίαν, ήχοι γ' και πλ. α'
 8. Καθίσματα μετά τον Πολυέλεον, ήχοι δ' και πλ. α'
 9. Εξαποστειλάρια, ήχοι γ' και β'
 10. Στιχηρά Προσόμοια των Αίνων, ήχος δ' (λέγετος), μέλος σύντομον ειρμολογικόν
 11. Δοξαστικόν των Αίνων, ήχος πλ. δ', μέλος Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου
 12. Εκλογή Ψαλμικών Στίχων εις Μνήμας Ιεραρχών, ήχος πλ. β' (νενανώ), μέλος Κολλυβάδικον
 

Attachments

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#2

Συγχαρητήρια κ. Λαγουδάκη!
Πολύ συγκινητικά αὐτά!

Μέ μόνιμη ἀνακατεύθυνση μετακινήθηκε τό θέμα ἀπό τίς χορωδίες στίς ἠχογραφήσεις ὕμνων τοῦ μηνός Νοεμβρίου.

 
Top