ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ
Παλαιό Μέλος
Από "το χορό" των Βατοπεδινών πατέρων, ακούμε τα Αναστάσιμα Ευλογητάρια, του Π. Λαμπαδαρίου, εκ του Κε:
Last edited by a moderator:
Από "το χορό" των Βατοπεδινών πατέρων, ακούμε τα Αναστάσιμα Ευλογητάρια, του Π. Λαμπαδαρίου, εκ του Κε:
Όχι κακός, γιατί όπως λέει και ο μέγας Αριστοτέλης [Ρητορ. 1389a, 15-20] "(οἱ νέοι) οὐ κακοήθεις εἰσίν, ἀλλ’ εὐήθεις διὰ τὸ μήπω τεθεωρηκέναι πολλὰς πονηρίας, καὶ εὔπιστοι διὰ τὸ μήπω πολλὰ ἐξηπατῆσθαι...ἅμα δὲ καὶ διὰ (20) τὸ μὴ πολλὰ ἀποτετυχηκέναι"...Αν πω εγώ τώρα ότι είναι άσχετοι, γίνομαι κακός ε;
Αν πω εγώ τώρα ότι είναι άσχετοι, γίνομαι κακός ε;
Ε λοιπόν, δεν το λέω!!!![]()
Ευχαριστώ!![]()
Όχι κακός, γιατί όπως λέει και ο μέγας Αριστοτέλης [Ρητορ. 1389a, 15-20] "(οἱ νέοι) οὐ κακοήθεις εἰσίν, ἀλλ’ εὐήθεις διὰ τὸ μήπω τεθεωρηκέναι πολλὰς πονηρίας, καὶ εὔπιστοι διὰ τὸ μήπω πολλὰ ἐξηπατῆσθαι...ἅμα δὲ καὶ διὰ (20) τὸ μὴ πολλὰ ἀποτετυχηκέναι"...
ΥΓ Και αυτό που στηλιτεύω προφανώς δεν ειναι η αισθητική κρίση (που δικαιούσαι) για ένα ορισμένο άκουσμα (για το οποίο κι εγώ έχω επιφυλάξεις), αλλά η ευκολία, η βεβαιότητα και το ύφος.
Δικαίωμά σου να μη σου αρέσει και ακόμα μεγαλύτερο να διατυπώνεις ελεύθερα την άποψή σου.
Όμως ο χαρακτηρισμός ως ασχέτων (ανεξάρτητα αν εμφανίζεσαι, ότι "δεν τον λές") είναι όχι μόνο βαρύς και αδικαιολόγητος, αλλά και απρεπής, ιδίως λόγω και της ηλικίας σου, η οποία, όμως, σου δίνει και κάποιο "ελαφρυντικό".
Είναι επικίνδυνη απλούστευση να αντιμετωπίζει κανείς θέματα τέχνης, παράδοσης και λατρείας (πόσο μάλλον τον συνδυασμό τους) με τη λογική του "1+1=2".όταν μαθαίνεις απ'τα μαθηματικά ότι 1+1=2, αλλά έρχονται άλλοι και σου λένε 1+1=3, ε, τότε οι επιφυλάξεις σου παύουν να υπάρχουν.
Είναι επικίνδυνη απλούστευση να αντιμετωπίζει κανείς θέματα τέχνης, παράδοσης και λατρείας (πόσο μάλλον τον συνδυασμό τους) με τη λογική του "1+1=2".
Είναι επικίνδυνη απλούστευση να αντιμετωπίζει κανείς θέματα τέχνης, παράδοσης και λατρείας (πόσο μάλλον τον συνδυασμό τους) με τη λογική του "1+1=2".
Κατά την έκφραση του χωριού μου, έχει πάρει η πορδή σου αέρα. Μαζέψου λιγάκι.
Δεν πρόκειται να ξανανοίξω συζήτηση για τις παραμέτρους της σωστής ψαλτικής. Τα διαστήματα είναι μία εξ αυτών κτλ κτλ.....Κ. Ντελή, εάν για σας τα ως άνω υπογραμμισμένα συνοψίζονται στα διαστήματα της μουσικής του αναλογίου, i rest my case. Θα πρότεινα το ίδιο να κάναμε όλοι, διότι μία συζήτηση έχει λόγο ύπαρξης όταν υπάρχουν περιθώρια ή έστω ανοχή μεταξύ των συμμετεχόντων (και από τις δύο μεριές εννοείται) ή τουλάχιστον μέχρι αυτά να εξαντληθούν. Στο όλο θέμα που έχει συζητηθεί και αλλού τις τελευταίες μέρες δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, οπότε ας κρατήσει ο καθένας την άποψή του για το ποιοι είναι ανόητοι, ηλίθιοι, ημιμαθείς, άσχετοι κλπ. Το να γράφουμε μόνο για να την πούμε στον άλλο, δεν έχει καμία σημασία. Εάν δε το κάνουμε σαν μία προσπάθεια προτροπής ή νουθεσίας ώστε ο άλλος να ανοίξει τους ορίζοντές του και αυτό (καλό θα ήταν να) έχει τα όριά του κατά τον Παύλο, οπότε...
έτσι είμαι εγώ και δεν μπορώ, ούτε και θέλω ν'αλλάξω (φράση από τραγούδι)Κι εγώ δεν επιλέγω το αψίκορο και ενθουσιώδες εριστικό ύφος του Βάιου, επειδή δεν κερδίζεις έτσι τους ανθρώπους.
έτσι είμαι εγώ και δεν μπορώ, ούτε και θέλω ν'αλλάξω (φράση από τραγούδι)
Αν ήθελα να κερδίσω ανθρώπους, δεν θα διαφωνούσα καν. Όταν εκφράζεις μια γνώμη και επιχειρηματολογείς, αλλά αυτήν τσιγκλάει τον άλλον και με τακτ να το κάνεις, πάλι θα σου την πει, είτε λίγο είτε πολύ, είτε με τακτ είτε χωρίς. Είναι πολύ σπάνιο να διαφωνήσεις και να μην "μαλώσεις" ούτε λίγο. Τρόπους καλής συμπεριφοράς έχω, αλλά μόνο εκεί που χρειάζεται. .- (τελεία και παύλα)
Ευχαριστώ!![]()
Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς δεν αλλάζει τον εαυτό του.
Άκου.....Όσο μου την λέτε, τόσο θα την ακούτε.
Έννοια σου και εσύ θα την ακούσεις μιά και καλή ...Όσο μου την λέτε, τόσο θα την ακούτε.
Έννοια σου και εσύ θα την ακούσεις μιά και καλή ...
Μακάρι, να ησυχάσουμε μια για πάντα...
Είδες τελικά ότι μπορεί και να συμφωνούμε κάπου;