Αναστάσιμα Ευλογητάρια, Κυριακή της Ορθοδοξίας 1957

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#1

«Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον...» (Ψαλμός η', στ. 3)

Τα Αναστάσιμα Ευλογητάρια όπως ψάλλονταν κάθε Κυριακή στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη από πλήρεις τους πατριαρχικούς χορούς, εν ενί στόματι. Εντυπωσιάζουν τα κανοναρχάκια, που ψάλλουν τα μέλη ευθαρσώς και δυνατά, με όλη τους την άνεση, παρά την απουσία μουσικού κειμένου!!!

Τα Ευλογητάρια αυτά ψάλλονταν έτσι ακριβώς κάθε Κυριακή, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως αποδεικνύουν οι σωζόμενες ηχογραφήσεις της εποχής. Εδώ παρατίθενται από την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1957. Στους χορούς προεξάρχουν ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πρίγγος και ο Άρχων Λαμπαδάριος της ΜΧΕ Θρασύβουλος Στανίτσας.

Το μουσικό κείμενο αποτελεί ακριβή απομαγνητοφώνηση του φίλου Παναγιώτη Φιλίππου.
https://youtu.be/A7NHxMsDpN4
Παρακάτω επισυνάπτω την καταγραφή και το ηχητικό σε mp3.
 

Attachments

Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#2
Μου ξανάστειλε ο Παναγιώτης το παραπάνω κείμενο με μια τελευταία διόρθωση. Φυσικά, δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να χρειάζεται να ξαναγίνει το βίντεο, αλλά καλό είναι να την έχουν όσοι θέλουν να το τυπώσουν! Συγκεκριμένα, στο «Και νυν», στο «χαρμοΝΗΝ», η 3φωνη ανάβαση θέλει δύο χρόνους και η ακόλουθη απόστροφος γοργό.

Ξανανέβασα το αρχείο διορθωμένο στο παραπάνω μήνυμα.
 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#3
Το ανήσυχο πνεύμα του Παναγιώτη ενσωμάτωσε και κάποιες άλλες τελευταίες μικροαλλαγές. Συγκεκριμένα, ένα ανεβοκατέβασμα του μέλους σε ένα σημείο που παρεσήμανε με δύο ίσα στο προηγούμενο, μία αλλαγή στην κατανομή του χρόνου, βάζοντας κλάσμα σε μία απόστροφο και γοργό στα επόμενα κεντήματα ενώ ήταν 1+1 χρόνος, αλλά και καλύτερο χωρισμό των συλλαβών του ποιητικού κειμένου σε 1-2 σημεία. Κατά την παράκλησή του, ανανέωσα το pdf του αρχικού μηνύματος.
 
Last edited:
Top