"Ακολουθία της Θείας Λειτουργίας", Θρασύβουλου Παπανικολάου

Σε συνέχεια της πρώτης παρουσίασης του θέματος και του ερωτήματος που εκκρεμεί παραθέτω μικρό δείγμα από το πρόσφατα εκδοθέν μουσικό βιβλίο του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Θρασύβουλου Παπανικολάου "Ακολουθία της Θείας Λειτουργίας. Συνταχθείσα κατά το ύφος και την παράδοσιν της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας", Θεσσαλονίκη 2014, εκδόσεις Κυριακίδη.

Τον κ. Παπανικολάου δε γνώριζα προσωπικά, καθότι νεότερος στην ηλικία :))). Τον ήξερα σαν δάσκαλο και χοράρχη. Συναντηθήκαμε, όμως, και συνομιλήσαμε εξαιτίας της ευτυχούς συμπτώσεως των σεμιναρίων που οργανώνει το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, οπότε είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τις γνώσεις και το ήθος του ανδρός και να ζητήσω την άδειά του να παρουσιαστεί στο "Ψαλτολόγιο" μικρό δείγμα της δουλειάς του.

Μερικές πρώτες δικές μου εντυπώσεις είναι ότι εκτός της πληρότητας των περιεχομένων και της καθαρής γραφής (είναι χειρόγραφο αλλά μοιάζει τυπωμένο με στοιχεία!), απηχεί τις θεωρητικές απόψεις του συγγραφέα, ο οποίος εκτός από τη σημειογραφία που χρησιμοποιεί παραθέτει και αρκετές διευκρινήσεις - σχόλια περί "τεχνικών" ζητημάτων και θεωρίας (θα δείτε σχετικά στο συνημμένο). Εκτός από τα πρωτότυπα μέλη του συγγραφέα περιλαμβάνει και κάποιες διασκευές και συντμήσεις γνωστών μαθημάτων άλλων μελοποιών. Το συνολικό "στήσιμο" του βιβλίου είναι προσεγμένο και η (οπτική) πρώτη εντύπωση εξαιρετική.

Αριθμεί 597 σελίδες, έχει βιβλιοδεσία με ραφή (κατάλληλη για "άνοιγμα" στο αναλόγιο) και στάχωση με σκληρή επένδυση στα εξώφυλλα. Τιμάται 35 ευρώ και το τηλέφωνο του κ. Παπανικολάου για ερωτήσεις ή παραγγελίες είναι 2310-210.074.

Σημείωση: Ορισμένα μικρά προβλήματα στην εμφάνιση ή διάταξη των σελίδων του συνημμένου αρχείου οφείλονται σε μένα, καθώς λόγω τεχνικού προβλήματος με το σαρωτή έβγαλα φωτογραφίες, και όχι βεβαίως στο ίδιο το βιβλίο
 

Attachments

  • Θ. Λειτουργία Παπανικολάου (δείγμα).pdf
    6.1 MB · Views: 304
  • φώτο.jpg
    104.3 KB · Views: 39
Top