" Έφυγε" η Δόμνα Σαμίου

Fraristos ioannis

Παλαιό Μέλος
Το Σάββατο εκοιμήθη η Δόμνα Σαμίου σε ηλικία 84 ετών. Τεράστια φυσιογνωμία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Γνωρίζετε βέβαια ότι τα πρώτα ακούσματά της ήταν βυζαντινή μουσική από τον καλλίφωνο πατέρα της, μικρασιάτη πρόσφυγα. Σύμφωνα με μαρτυρία της ίδιας ήξερε όλους του Χαιρετισμούς απ' έξω! Το μουσικό της έργο είναι ευρύτατα γνωστό και μεγάλο.

Αιωνία της η μνήμη! Ο Πανάγαθος να την κατατάξει εν σκηναίς δικαίων.
Δυσαναπλήρωτο το κενό της!
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Ήταν η " Κάλλας της Δημοτικής μας Παράδοσης"
Ο Θεός να την αναπαύσει... Όντως δυσαναπλήρωτο κενό....

 

tb---

τσοπάνης
...Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 13 Μαρτίου στις 15:00, στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.
Παράκληση σε αυτούς που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της, αντί για στεφάνι, τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας - Lalibela και στο Κοσμέτειο Ίδρυμα για τις ανάγκες των απόρων Κωνσταντινοπολιτών...

πηγή : http://www.domnasamiou.gr/
 
Αιωνια της η μνήμη!!!
Και ένα Θεοτόκε Παρθένε για να την θυμόμαστε
 

Attachments

  • Θεοτόκε παρθένε Δόμνα Σαμίου.mp3
    3.3 MB · Views: 53

Diogenes

Νέο μέλος
Εις μνημόσυνον της προ 12 ετών εκδημίας αυτής της μεγάλης προσωπικότητας ανεβάζω το βίντεο σε αυτό το θέμα.


Η Δόμνα Σαμίου και η σχέση της με την Βυζαντινή Μουσική

Η Δόμνα Σαμίου γνωστή για την συμβολή της στην διάδοση και διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής έχει ταυτίσει το όνομα της με τα δημοτικά μας τραγούδια. Ωστόσο γνώριζε σε εξίσου ικανοποιητικό βαθμό και την ψαλτική τέχνη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην προσφυγική Καισαριανή όπου με τον πατέρα της εκκλησιάζονταν τακτικά στον ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος τότε ήταν ακόμη παράγκα. Αγαπούσε ιδιαίτερα να ψάλλει στο αριστερό αναλόγιο μαζί με τους ψάλτες την ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκου καθώς επίσης και την Μεγάλη Εβδομάδα. Γνώριζε απέξω όλους τους ύμνους σε τέτοιο μάλιστα σημείο ώστε πολλούς απ’ αυτούς να τους σιγοψέλνει στην καθημερινότητά της. Κατόπιν και σε ηλικία 13 ετών έρχεται σε επαφή με τον δάσκαλο της εθνικής μουσικής Σίμωνα Καρά όπου και μαθητεύει δίπλα του. Αυτό την καθιστά γνώστρια πλέον της βυζαντινής μουσικής και της παρασημαντικής σημειογραφίας.. Έως τα τελευταία της χρόνια δεν έπαψε να τραγουδά αλλά και να ψαλεί όπου και όποτε αυτό ήταν δυνατόν. Συχνά εκκλησιάζονταν στον ιερό ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου αλλά και στην Καπνικαρέα.

Αιωνία αυτής η μνήμη!
 
Top