"Άξιον εστί" Χ. Ταλιαδώρου (ήχος β, "με ενδιάμεσες διατονικές πτώσεις")

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ανεβάζω αυτό το γνωστό Άξιον εστί του Χ. Ταλιαδώρου σε εκτέλεση από τον πρωτοψάλτη Θεσσαλονίκης (πια) Νικόλαο Στάθη. Το έστειλα σε έναν φίλο, που εκτιμώ πολύ τη γνώμη του, ο οποίος δεν τον ήξερε. Μου έγραψε τα ακόλουθα:


Με τα πρώτα δευτερόλεπτα ακρόασης του Ν. Στάθη δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς από το φωνητικό τάλαντο. (Αν είσαι και ψάλτης να ζηλέψεις και λίγο...) Δεν έχουν σημασία οι ενδεχόμενες τεχνικές ατέλειες. Ευχάριστο είναι ότι συνεχίζοντας να τον ακούς, διαπιστώνεις πως το σπάνιο φωνητικό του τάλαντο δεν οδηγεί σε ενοχλητικούς φωνητικούς ακροβατισμούς με σκοπό τον εντυπωσιασμό. Η κατάνυξη που προκαλεί το άκουσμα, ευτυχώς εις βάρος του εντυπωσιασμού, είναι κάτι που στην δική μου θεώρηση της ψαλτικής, αποτελεί (δυσεύρετο) ζητούμενο.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτές οι σκέψεις προκαλούνται από την ακρόαση δύο μελών που δεν τα λες και τα παραδοσιακότερα... Το "Άξιον εστίν" που ανήκει σε συγκεκριμένο "γίγαντα" με σημαντικό ακουστικό αποτύπωμα στο ψαλτικό γίγνεσθαι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτελεστεί χωρίς αναφορές στο "πρωτότυπο". Κι όμως, το καταφέρνει.


[........]

Εν κατακλείδι, ο Ν. Στάθης, άγνωστος σε μένα μέχρι χθες είναι, από τα λίγα που άκουσα, ένας εξαιρετικός ψάλτης, που δεν παρασύρθηκε (ελπίζω γενικά, όχι μόνο σ' αυτά που άκουσα) από το φωνητικό του τάλαντο, και η ψαλτική που οδηγεί σε προσευχή. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

ΥΓ δικό μου: σημαντική προσέγγιση (φωνητική) με Νεοχωρίτη.
 

Attachments

  • ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ__Χ. ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΥ.mp3
    2.3 MB · Views: 172
Είναι πράγματι εξαίρετος ψάλτης .(το έχουμε ξανά - γράψει άλλωστε)
Συμφωνώ με τον Γιώργο για την (μάλλον πρόσφατη;) φωνητική "συγγένεια" με τον Νεοχωρίτη.
Σαφώς και τον προτιμώ σε πιο κλασικά μέλη .
 
Top