«Οι περί βυζαντινής μουσικής επιστολές του Κ. Καραθεοδωρή προς τον Κ. Ψάχο» (ομιλία καθηγήτριας Μ. Παπαθανασίου)

Γιώργος Μ.

Παλαιόν μέλος
#1
από εδώ

Η Μαρία Παπαθανασίου, Καθηγήτρια Ιστορίας των Θετικών Επιστημών (Τμήμα: Μαθηματικών, Σχολή: Θετικών Επιστημών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στην ομιλία της «Οι περί βυζαντινής μουσικής επιστολές του Κ. Καραθεοδωρή προς τον Κ. Ψάχο», κατά τη διάρκεια του 3ου Φιλοσοφικού Forum με θέμα: «Μουσική, Μαθηματικά, Αστρονομία και Φιλοσοφία», που διοργανώθηκε από το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο ΑΝΑΔΡΑΣΙΣ, το Νοέμβριο του 2015, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Φιλοσοφίας (23/11).
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
#2
Χαίρομαι για την ευαισθησία της κ καθηγήτριας Μαρίας Παπαθανασίου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η μουσική έχει σωθεί, είναι τα πάντα καταγεγραμμένα. Απλά κανένας δεν έχει κάτσει πραγματικά να μελετήσει την μουσική.
Αν εξετάσουμε παρόμοια δημοσιεύματα των τελευταίων 200ων χρόνων, όπως αυτές οι επιστολές του Καραθεοδωρή, παρατηρούμε ότι χρονίζει η ίδια παρακμιακή κατάσταση από τότε μέχρι σήμερα, το ίδιο βιολί και δεν βλέπω να αλλάζει κάτι.
Αυτό που βλέπω είναι μόνο κάποιους που θέλουν να να ξέρουν ίσα ίσα να βγάζουν έναν εσπερινό, να πιάσουν έναν ναό ψάλτες.. Να πάνε και σε ένα ωδείο να πάρουν και δίπλωμα [φάλτσου] ιεροψάλτη. Επίσης βλέπω οπαδούς, οι οποίοι εντάσσονται σε ένα ψαλτικό ρεύμα-σχολή χωρίς καν να γνωρίζουν τα της σχολής που ακολουθούν τα διδάγματα. Τα συνέδρια και όλες αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις αναρωτιέμαι αν έχουν ουσιαστικό ρόλο προβληματισμού και δίψας για την μουσική εκτός από δημόσιες σχέσεις και ατομικά ρεσιτάλ παρουσιάσεων.

Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω δει ότι όντως ισχύει ο λόγος του Κυρίου "πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει" Λουκ. 11, 10
Πολλοί νέοι ανταμείβονται γιατί πραγματικά ζητούν και αιτούνται την γνώση, μελετούν με καθαρό μυαλό και αντικειμενική κρίση.

Αυτοί που πραγματικά αγαπούν την επιστήμη και τέχνη της μουσικής βρίσκουν, μάλλον τους βρίσκει η ίδια η μουσική. Οι τυχοδιώκτες και οι των επικοινωνιακών τρυκ μένουν απλά σε αυτά τα πολλά ή τα λίγα που τους παρέχει η υπάρχουσα παρηκμασμένη (αναγνωρισμένη από το επίσης παρηκμασμένο "Ελληνικό" κράτος) πραγματικότητα, χάνουν όμως την μουσική.
 
Last edited:
Top