«Ιατρόν και ποιμένα»: Ύμνοι από την ακολουθία του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως του ιατρού (νέο διπλό cd)

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
#1
Νέο διπλό cd από τον Βυζαντινό χορό "Τρόπος" με ύμνους από την ακολουθία του Αγίου Λουκά του ιατρού.

Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση.
 

D_NENTAS

ΝΕΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
#2
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την κοίμηση ενός σύγχρονου Αγίου του 20ού αιώνα, του αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, οι Εκδόσεις Κλείθρον, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Σαγματά, κυκλοφόρησαν μια μοναδική συλλεκτική έκδοση με τον τίτλο «Ιατρόν και Ποιμένα».

Πρόκειται για ένα βιβλίο με 2 cd, που περιλαμβάνει τον βίο, φωτογραφίες και την ακολουθία του αγίου Λουκά του Ιατρού με τα ποιητικά και τα μουσικά κείμενα των ύμνων. Την έκδοση προλογίζει ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά. Ψάλλει ο περίφημος βυζαντινός χορός Τρόπος και διευθύνει ο πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Αγγελίδης. Την έκδοση επιμελήθηκε ο αγιογράφος Δημήτρης Χατζηαποστόλου.

Ο άγιος Λουκάς γεννήθηκε στο Κερτς της Ουκρανίας το 1877 και σπούδασε ιατρός. Από νωρίς διακρίθηκε για την ικανότητά του στην τοπική αναισθησία, κάνοντας 538 εγχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία σε ηλικία μόλις 33 ετών. Το 1919 εξελέγη Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Τασκένδης. Την ίδια χρονιά σε ηλικία 38 ετών έχασε από φυματίωση τη σύζυγό του Άννα, με την οποία είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Το 1921 χειροτονήθηκε ιερέας συνδυάζοντας τα ποιμαντικά με τα ιατρικά του καθήκοντα.

Ο άγιος Λουκάς είναι ένας σημαντικός επιστήμονας της εποχής του στο χώρο της ιατρικής. Ένα κλασικό έργο του, το οποίο εκδόθηκε το 1934, είναι το βιβλίο Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων. Τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν, την κορυφαία διάκριση της προπολεμικής Ρωσίας. Ο ίδιος απείχε από την απονομή (αντίδραση αδιανόητη εκείνη την εποχή), χαρίζοντας το χρηματικό ποσό από το βραβείο στους πτωχούς.

Αν και επιτυχημένος χειρουργός και πρωτοπόρος συγγραφέας σαράντα επιστημονικών έργων, ο άγιος Λουκάς διώχθηκε για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη του από το σοβιετικό καθεστώς από το 1922 μέχρι και την τελευταία πνοή του στις 11 Ιουνίου 1961, με συλλήψεις, βασανιστήρια, εξορίες, κακουχίες και 11 χρόνια φυλακής. Σε όλο αυτό το διάστημα συνέχισε αδιάκοπα την ιατρική βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη. Η ζωή του αποτελεί πρότυπο προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Στις 25 Μαΐου 1996 ανακηρύχθηκε άγιος από το Πατριαρχείο της Ρωσίας.

http://www.troposchoir.gr

Η εκτύπωση του βιβλίου «Ιατρόν και Ποιμένα» έγινε στις Γραφικές Τέχνες «Λυχνία ΑΕ»
(σελίδες 128, σχήμα 14,5 Χ 21,5, τιμή βιβλίου με 2 cd 18,00 €).
Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Εν πλω, τηλ. 210 3226343.
 

Attachments

S

Sotres

Guest
#3
Αγαπητοί φίλοι,
ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος με χοράρχη τον Κώστα Αγγελίδη, μας προσφέρει μία ακόμη ιεροψαλτική του κατάθεση. Δύο ψηφιακοί δίσκοι αφιερωμένοι στον άγιο Λουκά τον Ιατρό. Η έκδοση είναι ξεχωριστή από κάθε άποψη και τα μέλη παρουσιάζονται με ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αναδεικνύουν το ήθος και τη μελωδική ταυτότητα του κάθε ήχου. Μελοποιητικές δραστηριότητες των Νικηφόρου του Ηθικού, Ιωάννου του Γλυκέως, Πέτρου Φιλανθίδη, Ιωάννη Αρβανίτη, Θεοφάνους ιερομονάχου Βατοπαιδινού, παρουσιάζονται συνοδευόμενες και από τα μουσικά κείμενά τους. Η σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος συμπληρώνεται και από την ύπαρξη τόσο των ποιητικών κειμένων των ύμνων όσο και από το βίο του αγίου, ο οποίος εμπλουτίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Θερμά συγχαρητήρια. Καλή συνέχεια!!!
 
Last edited:
Top