Μερικά ἀργά ἀναφέρουν τόν Ἱ. Δαμασκηνό σάν μελοποιό.
Ὑπάρχει λάθος;
Πρόκειται για παλαιά μελισματικά μέλη που εμφανίζονται μέχρι κάποια στιγμή ανωνύμως και κατόπιν άρχίζουν να αποδίδονται σ' αυτόν. Πιο συγκεκριμένα:
1. Ἕνα Αλληλουιάριο σε πλ. Δ΄. Δεν ξέρω αν εμφανίζεται παλαιότερα ως μέλος, αλλά υπάρχει σε διάφορα χφφ τον 15ο αι ως μέλος του Δαμασκηνού (π.χ. ΕΒΕ 2406 τοῦ 1453, φ. 236α).
2. Χερουβικό πλ. Β΄. Ἐμφανίζεται στο ΕΒΕ 2458. του 1336, 165α, ως «παλατιανόν» καὶ κατόπιν άπὸ το β΄ μισό του 14ου (ΕΒΕ 2456, 195α) καὶ τὸν 15ο (ΕΒΕ 2406, 247α) ὠς τοῦ Δαμασκηνού (με μικρούς καλλωπισμούς στὰ μεταγενέστερα χφφ)
3. Γεύσασθε σὲ πλ. Β΄ Φαίνεται ὅτι εἶναι παλαιό μέλος του Ασματικού, δηλ. πρὸ του 14ου αι, άνώνυμο, αλλά πχ. στο ΕΒΕ 2837, 15ου (μάλλον μέσα), ως του Δαμασκηνού. Με μικρούς καλλωπισμούς στα μεταγενέστερα χφφ.
4. Νῦν αι δυνάμεις, πλ. Β΄. ὁμοίως με το Γεύσασθε, ως του Δαμασκηνού π.χ. στ ΕΒΕ 2837, 195α. (με μικρούς καλλωπισμούς στὰ μεταγενέστερα χφφ).
Σε μεταγενέστερα χφφ αποδίδονται στὸν Δαμασκηνό κι άλλα.
5. Κεκραγάρια. Εῖναι παλαιά, ανώνυμα (μελισματικά, αλλά απλούστερης μορφής), ίσως πάνε πολύ πίσω. Υπέστησαν αρκετούς καλλωπισμούς ώσπου να φτάσουν στην μορφή που εξηγήθηκαν από τους 3 Δασκάλους.
6. Ἔνα Κοινωνικό Αινείτε σε ήχο Β΄ Δεν ξέρω την ιστορία αυτού του μέλους. Πάντως από τη μορφή και τη δομή του φαίνεται παλαιό.
7. Το Κοντάκιο «Προστασία των Χριστιανών». Μάλλον πρόκειται γιὰ παλαιό (νομίζω το έχω βρεί σε χφ του 15ου αι ανώνυμο).