1η Ψαλτική Συνάντηση Κέρκυρα 25/2/2012

Status
Not open for further replies.

spyridon

Ἀρχιμ. Σπυρίδων Σκορδίλης
1η ΨΑΛΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας διοργανώνει το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 6 μμ. στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αγ. Γεωργίου & Μιχαήλ την 1η Ψαλτική Συνάντηση - Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής.

Θα ομιλήσει ο πρωτοψάλτης και Μουσικοδιδάσκαλος κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και ερνευνητής.

Θα συμμετάσχουν και θα ερμημεύσουν μέλη της λειτουργικής μας παραδόσεως καταξιωμένοι πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι των Ιερών Ναών της Πόλεως και της υπαίθρου.

Την εκδήλωση θα κλείσει η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η παρουσία σας θα είναι χαρά για μας.

Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας.

Attachments

• afisa_a3 tel_2.jpeg
    afisa_a3 tel_2.jpeg
    241.5 KB · Views: 22
1η ΨΑΛΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας διοργανώνει το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 6 μμ. στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αγ. Γεωργίου & Μιχαήλ την 1η Ψαλτική Συνάντηση - Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής.

Θα ομιλήσει ο πρωτοψάλτης και Μουσικοδιδάσκαλος κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και ερνευνητής.

Θα συμμετάσχουν και θα ερμημεύσουν μέλη της λειτουργικής μας παραδόσεως καταξιωμένοι πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι των Ιερών Ναών της Πόλεως και της υπαίθρου.

Την εκδήλωση θα κλείσει η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η παρουσία σας θα είναι χαρά για μας.

Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας.

με θέμα;

Αν και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα, οφείλω να επισημάνω το εξής ευτράπελο: Ο γράφων δεν εκλήθη ως ειδικός καθηγητής του τοπικού Πανεπιστημίου για να μιλήσει (ούτε, φυσικά, ο συνάδελφος κ. Γιαννέλος), εκλήθη όμως ως... ιεροψάλτης, προκειμένου να αποδώσει κάποιο κομμάτι της αρεσκείας του. Αντιθέτως, προτιμήθηκε κάποιος έξωθεν (κατέχων διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιό μας) για να παράσχει τα φώτα του στους εγχωρίους συναδέλφους. Τα συμπεράσματα δικά σας. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συζητήσεις στο Ψ., δεν θα δυσκολευτούν να καταλάβουν "τι παίζει".

Last edited:
Αν και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα,

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συζητήσεις στο Ψ., δεν θα δυσκολευτούν να καταλάβουν "τι παίζει".

Εχουμε καταλάβει "τι παίζει" και για σας που είστε ''απ έξω'' στην παρουσα φάση και για τους άλλους που είναι ''μέσα''.

Ας αφήσουμε την τέχνη επιτέλους να προχωρήσει με όποια δυνατότητα και μετερίζι έχει ο καθένας μας είτε ''φαίνεται'' είτε ''όχι'' ας συμβάλει σε αυτό.

Ας αφήσουμε την τέχνη επιτέλους να προχωρήσει με όποια δυνατότητα και μετερίζι έχει ο καθένας μας είτε ''φαίνεται'' είτε ''όχι'' ας συμβάλει σε αυτό.
Καμία αντίρρηση! Απλώς, καλό είναι να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και να μην έχουμε αυταπάτες...

Σε προσεχή μου ανάρτηση θα ανεβάσω το πρόγραμμα τις εκδηλώσεως, μένουν κάποιες λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν και αυτό μας καθυστερεί. Εκεί θα αναγράφονται όλα αναλυτικά. Ευχαριστώ.

Εχουμε καταλάβει "τι παίζει" και για σας που είστε ''απ έξω'' στην παρουσα φάση και για τους άλλους που είναι ''μέσα''.

Μ' ἀρέσει εἰλικρινὰ ἡ προσέγγισή σας.

Κι ἄλλα μέλη θὰ μποροῦσαν νὰ διδαχτοῦν ἀπὸ αὐτή, γιατὶ θέλουν νὰ εἶναι πάντα ἀπό μέσα.

Ρόδα εἶναι καὶ γυρίζει ... Πότε πάνω πότε κάτω, πότε μέσα πότε ἔξω ...

Αν και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα, οφείλω να επισημάνω το εξής ευτράπελο: Ο γράφων δεν εκλήθη ως ειδικός καθηγητής του τοπικού Πανεπιστημίου για να μιλήσει (ούτε, φυσικά, ο συνάδελφος κ. Γιαννέλος), εκλήθη όμως ως... ιεροψάλτης, προκειμένου να αποδώσει κάποιο κομμάτι της αρεσκείας του. Αντιθέτως, προτιμήθηκε κάποιος έξωθεν (κατέχων διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιό μας) για να παράσχει τα φώτα του στους εγχωρίους συναδέλφους. Τα συμπεράσματα δικά σας. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συζητήσεις στο Ψ., δεν θα δυσκολευτούν να καταλάβουν "τι παίζει".

Κύριε Μακρή, χωρίς να θέλω να παρέμβω στα "τοπικά" σας, νομίζω ότι τείνετε να φτάσετε το "παράπονο" άλλου φίλου.
Εσείς ως πανεπιστημιακός καθηγητής τόσα χρόνια πιστεύω ότι θα έχετε διοργανώσει τόσες και τόσες ημερίδες με ψαλτικά θέματα και δεν θα έπρεπε να αισθάνεστε "παραγκωνισμένος" όταν άλλοι φορείς διοργανώνουν ανάλογα πράγματα και καλούνται και κάποιοι άλλοι να μιλήσουν για θέματα που δεν είναι και το "δυνατότερο σημείο" σας.
Η ομιλία θα αναφέρεται στη μουσική έκφραση, που ήταν και το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής. Αν θα παρασχεθούν φώτα ή νερά δεν μπορώ να το γνωρίζω.
Παρόλα αυτά, εάν έχετε κάποιο παράπονο για την πρόσκλησή μου, να το συζητήσουμε κατ' ιδίαν.
Αφήνω ασχολίαστα και τα δικαιολογώ τα διάφορα απαξιωτικά "συνειρμικά" σας αφού τα εντάσσω στην κατηγορία των"προσωπικών παραπόνων", όσο κι αν δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα, όπως γράφετε.

Φιλικά
Γιώργος Κωνσταντίνου

Υ.Γ1. Οι τίτλοι που μπήκαν δεν είναι δική μου επιλογή.
Υ.Γ2. Φανταστείτε να μην γνωρίζατε κιόλας για την επικείμενη παρουσία μου στη συνάντηση αυτή!!!!!

Το να δίνεται προσωπικός τόνος σε θέματα δεοντολογίας, ιδεολογίας, θεωρητικών κατευθύνσεων κλπ. είναι η εύκολη λύση και, φυσικά, δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Τα "κατ' ιδίαν" και τα "σού 'πα - μού 'πες" δεν με αφορούν. Εγώ έκανα μια παρατήρηση επί πραγμάτων, ιδιοτήτων και πεποιθήσεων, όχι προσώπων.

Last edited:
Το να δίνεται προσωπικός τόνος σε θέματα δεοντολογίας, ιδεολογίας, θεωρητικών κατευθύνσεων κλπ. είναι η εύκολη λύση και, φυσικά, δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Τα "κατ' ιδίαν" και τα "σούξου-μούξου" δεν με αφορούν. Εγώ έκανα παρατήρηση επί πραγμάτων, ιδιοτήτων και πεποιθήσεων, όχι προσώπων.

Οι παρατηρήσεις συνήθως γίνονται επί των πεπραγμένων και όχι επί αυτών που θα πραγματοποιηθούν. Οι γενικότητες πιστεύω ότι είναι και θέμα αποφυγής γι αυτούς που αισθάνονται αμηχανία.

Αυταπατάσθε πάντως εάν πιστεύετε ότι αυτά που γράφετε είναι απρόσωπα. Προσωποποιημένα είναι και κατά πολύ μάλιστα τα όσα παρατηρείτε και γράφετε. Καλώς ή κακώς υπάρχει ονοματεπώνυμο σ' αυτά που σχολιάζετε. Εγώ δεν έχω αναφερθεί απαξιωτικά σε ομιλίες σας και σε συμμετοχές σας. Καλά θα κάνετε να ξαναδιαβάσετε το μήνυμά σας και να εστιάσετε στις προεκτάσεις που απορρέουν από αυτό τις οποίες ενδεχομένως δεν υπολογίσατε. Τα υπόλοιπα είναι όντως για κατανάλωση και δεν αφορούν το κοινό.

Απορεί κανείς πάντως με το ότι σπεύσατε "ασθμαίνων" να λάβετε θέση σε ένα θέμα που ...δεν σας ενδιαφέρει όπως ομολογήσατε. Έχετε κάποιο θεσμικό ρόλο στο Ψαλτολόγιο, του σχολιασμού δηλαδή "επί παντός εισερχομένου μηνύματος" σ' αυτό; Αν ναι, να με συγχωρέσετε για τις τοποθετήσεις μου. Αν όχι, μάλλον θα πρέπει να μαζευτείτε λιγάκι.

Γ.Κ.

Last edited:
Στο Ψ. μπορεί να εκφράσει κανείς ελεύθερα την άποψή του σε οποιοδήποτε ζήτημα εντός της θεματολογίας του φόρουμ, ακόμη και "ασθμαίνων", ακόμη και "επί παντός εισερχομένου μηνύματος" (αν και το τελευταίο θα απαιτούσε πολύωρη ενασχόληση), στα πλαίσια πάντοτε ενός κόσμιου τρόπου εκφράσεως, τον οποίο ποτέ δεν έχω υπερβεί. Εάν, παρ' ελπίδα, κάποιος αισθανθεί προσωπικά προσβεβλημένος από κάποια τοποθέτηση, μπορεί να πατήσει το κόκκινο τριγωνάκι πάνω δεξιά, ώστε να επιληφθούν οι συντονιστές και να αφαιρεθεί το μήνυμα. Προσωπικά το έχω κάνει μία φορά μόνο, αλλά δεν χρειάστηκε να αφαιρεθεί το μήνυμα, διότι δόθηκε η δέουσα απάντηση από άλλον συνάδελφο και καλύφθηκα πλήρως.

Οι γενικότητες είναι για τους πολιτικούς και τους πολιτικάντηδες. Εκεί μέσα όλα ... δικαιολογούνται.

Κατά τα άλλα: τρία πουλάκια κάθονταν και ..... έπλεκαν κουβέρτες!!!!

Οι γενικότητες είναι για τους πολιτικούς και τους πολιτικάντηδες. Εκεί μέσα όλα ... δικαιολογούνται.

Κατά τα άλλα: τρία πουλάκια κάθονταν και ..... έπλεκαν κουβέρτες!!!!

Η ευρεσιέπεια του αρτιφανούς υποστρέψαντος εκδότου είναι αξιοπρόσεκτη, αλλά περιορίζεται μόνο σε ατάκες...

Δ.

Last edited:
Η ομιλία θα αναφέρεται στη μουσική έκφραση, που ήταν και το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής.

Ο Καράς τα είπε όλα, ποιά η χρήση των ομιλιών; :D

ΥΓ Δεν ειμί συντονιστής, αλλά νομίζω πως η συζήτηση έφθασε στο σημείο που η συνεχεια (;) πρέπει να γίνει με το PM. Ευχαριστώ.

Καλύτερα δημοσίως.

Γιὰ νὰ ξέρουμε πὼς τοποθετοῦνται οἱ ... πολιτικάντηδες ... καὶ πὼς φτιάχνονται οἱ ... κουβέρτες ἀπὸ τοὺς εἰδήμονες μὲ ... διδακτορικό ...

Θά μιλήσει ὁ πρωτοψάλτης ἀλλά δέν θά ψάλλει, θά ψάλλει ὁ ἐρευνητής ἀλλά δέν θά μιλήσει.
Εἶναι κάπως ἀπαξιωτικό νά μήν κληθεῖ ὁ κ. Μακρης στήν ἔδρα του καί κάπου τό μυαλό πάει σέ κλίκες.
Ἐδῶ στό ψαλτολόγιο χαιρόμαστε τόν λόγο τοῦ κ. Στάθη πού φαίνεται ὃτι γνωρίζει τά πράγματα στήν πράξη καί θεωρία.
Δέν γνωρίζω τόν Στάθη παρά μόνο ἐδῶ στό φόρουμ ἀλλά θά ἤθελα νά τόν ἀκοῦσω καί νά τόν γνωρίσω σέ κάποια μουσική ἐκδήλωση.

Ξέρω ότι έχω λείψει σε μερικούς. Δεν πειράζει. Ας περιοριστούν στους υπάρχοντες.

Πρόταση προς τους διαχειριστές:

να ανοίξει ένα θέμα με τίτλο: κοκορομαχίες ή απωθημένα! ή κάπως έτσι και εκεί να μεταφέρονται τα .... προσωπικά και να γράφει ο κάθε πικραμένος τον πόνο του!

Λέω εγώ τώρα.

Ξέρω ότι έχω λείψει σε μερικούς. Δεν πειράζει. Ας περιοριστούν στους υπάρχοντες.

να ανοίξει ένα θέμα με τίτλο: κοκορομαχίες ή απωθημένα! ή κάπως έτσι και εκεί να μεταφέρονται τα .... προσωπικά και να γράφει ο κάθε πικραμένος τον πόνο του!

Λέω εγώ τώρα.

Θα μπορούμε να γράφουμε όλα τα προσωπικά μας;

πχ. αισθηματικά, οιδιπόδεια, νεροχύτες και τα τοιαύτα ;

Εντάξει, νομίζω ότι το θέμα έκλεισε τον κύκλο του. Καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

Λέω εγώ τώρα.

Πολὺ καλὴ πρόταση!

Ἄς ξεκινήσουμε λοιπὸν ἀπὸ αὐτὰ τὰ θέματα: Θεία Λειτουργία Κων/νου Πρίγγου Έκδοση Αποστολικής Διακονίας
Βιβλία Κωνσταντίνου Πρίγγου

Δὲν ἔχουν «εὐπρεπισθεῖ» ὅπως «ἄλλα» πολὺ παλαιότερα, γιὰ λόγους ποὺ ἔχουμε ἀπὸ καιρὸ «κατανοήσει» σ' αὐτὸ ἐδῶ τὸ forum. Λ.χ. ἠχογραφήσεις Πρίγγου

Status
Not open for further replies.
Back