Αντώνη,τo τί θεωρεί ο καθένας μας Επιστήμη δεν μπορεί παντα και να ταυτίζεται...Αυτό δεν το λέω για να σε προσβάλλω,απλα το πιστευω.
Δημήτρη δεν καταλαβαίνω ακριβώς την παρέμβασή σου...
Δεν είχα πρόθεση στην (έστω μεγάλη)παρένθεσή μου να αποδείξω κάτι το οποίο θεωρούσα αυτονόητο,απλά μια νύξη ηθελα να κανω ...
Αλλά τέλος πάντων...
Ας γυρίσουμε λοιπόν λίγο στα επίγεια...Και στο έργο της επιτροπής...
αχ...
Ποιον ψάλτη-ψάλτες θεώρησαν "αντικειμενικά σωστό" στην απόδοση των διαστημάτων, για να "ερευνήσουν" τη διαστηματική του εκτέλεση?
Καπου θα πρέπει να στηριχτηκαν...Μην ξεχνάμε...Τα διαστήματα μίας συγκεκριμένης φωνητικής μουσικής εξετάζουν...
Και ακομα ακομα ποιός θα διαβεβαιώσει εμένα αντικειμενικά για την εγκυρότητα του δείγματος που πήραν?
Εκτος αν απλά βασιστηκαν στην κρίση τους...
Την "αντικειμενική" κρίση τους φανταζομαι..?
Στηρίζουν ουσιαστικά στον αέρα μια σειρά απο συμπεράσματα...
Υπάρχουν πολλά κενά, ήδη από την αρχή... Άμα θες θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για τα αποτελέσματα,αλλά τί νοημα θα είχε αυτό...Το πρόβλημα εντοπίζεται ήδη από την αρχή...
Αλλα για μένα το μεγάλο αγκαθι,δεν ειναι τα αποτελέσματά τους,οσο ο τρόπος σκέψης που παράγει αυτά τα αποτελέσματα...
βασίζεται σε προσπάθεια αντικειμενικής προσέγγισης των διαστημάτων...Εκεί βρίσκεται και η κριτική μου...
Αν ποτέ επικρατήσουν αποτελεσματα που πηγάζουν απο τετοιες λογικές(..του Προκρούστη..),οι συνέπειες για τη μουσική συγκεκριμένα,θα ειναι οδυνηρές ...
Ευτυχώς το "συνολικό μουσικό υποσυνείδητο" μας, αντιδρά...
(αυτό που ακολουθεί νομίζω είναι ιδιαιτέρως σημαντικό)
Τέλος λοιπόν παραπέμπω σε ενα απο τα πολλά συγκλονιστικα σημεία της "Αρμονικής" του Αριστόξενου,ενός από τους μεγαλύτερους(αν όχι το μεγαλύτερο) θεωρητικούς της αρχαιότητας...Σε ένα σημείο που μιλά για τα διαστήματα...
Τί λέει?
"..Οτι δε εαν καποιος επιχειρησει να ανακαλυψει τις πιθανές κινήσεις ,που γίνονται απο τα διαστήματα,εξετάζοντας όχι μονο μια αποχρωση(χροα με την αρχ ελλ σημασια) του γένους καθε φορα,αλλα εξεταζοντας ολες τις αποχρωσεις ολων των γενων μαζι, ειναι εντελώς σαφές απο οσα εχουμε πει και απο τη φυση αυτου του πραγματος,οτι θα εμπλακει σε απειρια τετοιων κινησεων..."
(δε γραφω το πρωτοτυπο,οποιος θελει,σελ 188-189.εκδοσεις Γεωργιάδη,η απόδοση είναι συμπαθητική
και δεν ταυτίζω σε καμία περίπτωση αρχ ελλ και βυζαν μουσική,απλά εμπνέομαι από το θεωρητικό λόγο της εποχής..)
Ίσως για αυτό προέκυψαν και οι πολλές συνεδριάσεις της επιτροπής!..
Ο αγαπητός κύπριος θεωρητικός(που προσωπικά εκτιμώ) αιτιολογεί τη διαφωνία του.
Ίσως με λιγο διαφορετικό ''επιστημονικό'' τρόπο...Κανω και γω μία προσπάθεια...
Ζητώ την κατανόησή σας...