Από την πρώτη χρονιά που εκδόθηκε το ετήσιο βοήθημα τυπικού του Ο.Π., είχα παρατηρήσει κάποιες διαφορές με την αντίστοιχη έκδοση των «Διπτύχων» από πλευράς αισθητικής. Ενώ στα «Δίπτυχα» οι τυπικές διατάξεις π.χ. μιας Κυριακής ήταν ένα κείμενο-κατεβατό χωρίς καν παραγράφους, με συχνά δύσκολη διατύπωση, αν θυμάμαι καλά, που αν δεν ήξερες και καλά ελληνικά, (σημειώνω εδώ ότι τα τελευταία χρόνια στο ναό μας ο λαμπαδάριος δεν είναι έλληνας), μπορούσες και να παρανοήσεις τα γραφόμενα, το αντίστοιχο του ΗΟΠ, ήταν χωρισμένο σε παραγράφους, με τίτλους στην κάθε μια, με διαφοροποίηση γραμματοσειράς (π.χ. έντονα, πλάγια) και ακόμη και πληροφορίες που ίσως δεν ήταν απαραίτητες όμως μετέδιδαν μια πολύ καλύτερη πληροφόρηση στον αναγνώστη, όπως είναι η αρχή των διαφόρων τροπαρίων που θα ψαλλούν (π.χ. απολυτίκια, ιδιόμελα κλπ.).
Στην πορεία η έκδοση των «Διπτύχων βελτιώθηκε αισθητά, με χωρισμό παραγράφων, προσθήκη τίτλων με κεφαλαία κλπ. συνεχίζει όμως, κατά την κρίση μου να υστερεί σημαντικά, στον τομέα αυτό, από το ΗΟΠ.Και στον εαυτό μου παρατήρησα, ότι εν ώρα ακολουθίας, αν προς στιγμή μου διαφύγει κάτι και πρέπει αστραπιαία να επαληθεύσω τι ακριβώς πρέπει να ειπωθεί την στιγμή εκείνη, μπορεί να ψάχνω για δευτερόλεπτα μέσα στο κείμενο για να βρω αυτό που θέλω, κι ας είναι μπρος στα μάτια μου. Σε τέτοιες ώρες ακόμη και τα δευτερόλεπτα έχουν σημασία.
Προς επίρρωση των ανωτέρω παραθέτω το τυπικό για την ερχόμενη Κυριακή (9/1), έτσι όπως προβλέπεται από τα «Δίπτυχα» Και το ΗΟΠ.
Ευελπιστώ ότι κάποιος από αυτούς που έχουν βαρύνουσα γνώμη στην κατ' έτος σύνταξη των Διπτύχων θα επισημάνει και τις, ίσως όχι τόσο ουσιώδεις, τεχνικές αυτές λεπτομέρειες, που κάνουν όμως το τελικό αποτέλεσμα αισθητ(ικ)ά ανώτερο.
ΥΓ. Τα παρατιθέμενα κείμενα προέρχονται από το διαδίκτυο, νομίζω όμως ότι αντικατοπτρίζουν και την εμφάνιση των αντιστοίχων εντύπων εκδόσεων.