Μερικές σκέψεις- παρατηρήσεις:
1. Η Αγία Ειρήνη Αιόλου -δεν γνωρίζω αν αποτελεί "υπόδειγμα" Τυπικού και Ψαλτικής (εκφράσεις που νομίζω δεν χρειάζονται όταν αναφερόμαστε σε λατρευτικούς χώρους)- αλλά σίγουρα υπάρχει μια τεράστια σοβαρή προσπάθεια τόσο από τον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον κ. Γιάννη Τσιοτσιόπουλο τον π. Θωμά Χρυσικό και τα μέλη των Χορών.
Η σοβαρή αυτή αντιμετώπιση της λατρείας νομίζω ότι πρέπει να μας βάλει σε προβληματισμό κατά πόσο ο καθένας από εμάς εκτελεί το λειτούργημα του ως ιεροψάλτης με την πρέπουσα σοβαρότητα και ιεροπρέπεια. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε ότι κάνουν...)
2. Οι όποιες αντιρρήσεις μας (και προσωπικές δικές μου) ή αμφιβολίες μας για θέματα Τυπικού ή τεχνική της Ψαλτικής δεν πρέπει να γίνονται σημείο έντονης αντιπαράθεσης.
3. Υπάρχουν λειτουργικές πρακτικές από άλλους ψάλτες (π.χ. "μουσική" εκτροπή αποστολικού αναγνώσματος, άλλα αντί άλλων στο Κοινωνικό) οι οποίες δεν δημιουργούν δικές μας αντιδράσεις ενώ μάλλον θα έπρεπε επειδή είναι του "δικού μας κλίματος" ή ψαλτικές πρακτικές (π.χ. μελωδική απαγγελία από Παναγιώτη Νεοχωρίτη) οι οποίες υιοθετούνται π.χ. και από τον κ. Λυκούργο και ενώ εκεί είναι αποδεκτές στον έτερο είναι "απορριπτέες" ή έχουμε την τάση να τις σχολιάζουμε με αρκετή δόση ειρωνίας.
4. Η "θεοποίηση" οποιουδήποτε δασκάλου είναι τεράστιο σφάλμα. Αν υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο πολύ προσηλωμένοι στον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο ώστε να ξεπερνούν τα όρια και αντί να υμνούν και να λατρεύουν τον Θεό υμνούν τον Αγγελόπουλο, κι αντίστοιχα τον Καρά, τον Καραμάνη, τον Ταλιαδώρο, τον Στανίτσα, τον Πρίγγο κ.α. ίσως δεν ευθύνονται αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι έχουν προσφέρει τόσα στην Βυζαντινή Μουσική αλλά η λανθασμένη δικής μας νοοτροπία για την χρήση της Ψαλτικής Τέχνης.
Το κέντρο της πίστεως μας και της καρδιάς μας πρέπει να είναι ο Ιησούς Χριστός.
Αυτόν να υμνούμε με χείλη, νού και καρδιά με οποιοδήποτε Τυπικό κι οποιοδήποτε "ψαλτικό" τρόπο.
Υ.Γ.
Επαναλαμβάνω κάτι που είπα και παλαιότερα:
Ούτε μαθητής του κ. Λυκούργου είμαι, ούτε μέθοδο με παλαιά σημάδια διαβάζω.
Εύχομαι σε όλους, Καλή Χρονιά