Χρῆστος Πανάγου
Χρῆστος Πανάγου
---------------------------------
Last edited:
Αυτό σημαίνει να είσαι προσωπικότητα! Η αγάπη και ειλικρίνεια με την οποία φέρθηκε ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης σπανίζει στις μέρες μας!
Μια που έπιασες τους παππούδες Δημήτρη...
1) Πριν "πιάσω" αναλόγιο εδώ στην Αθήνα πρωτοέψαλλα όταν ήρθα για κάποιο καιρό στο Δεξιό Χορό του Αγ. Ανδρέα ’νω Πατησίων, όπου Πρωτοψάλτης είναι ο Παύλος ο Φορτωμάς. Εκεί λοιπόν ερχόταν ένας παππούς μεγάλης και ακαθορίστου ηλικίας, όρθρου βαθέως πάντα, και έμπαινε στο Χορό. Βέβαια το μόνο που έκανε ήταν να πετάει κανένα ΑΑΑΑΑΑΑ και να πρέπει καμιά φορά να τον συγκρατούμε, αλλά τέλος πάντων είχε πολλή αγάπη για τη Μουσική, και έδινε πάντα μια πολύ χαρωπή νότα αφού ήταν πάντα πηγή αστείων...
Πολλές λοιπόν φορές σταματούσε, έβγαζε ένα μπουκαλάκι νερό και έπινε χωρίς καμιά συστολή ή προφύλλαξη εν μέσω του Χορού, με τον κόσμο να τον βλέπει από κάτω, οπότε ο Παύλος ο Φορτωμάς κάπου στενοχωριόταν να βλέπει ο κόσμος από κάτω τέτοια, αλλά και πάλι δεν του έκανε και παρατήρηση... Βέβαια του πέταγε κανένα χαριτωμένο που και που όπως μια φορά που του είπε "...ἑντάξει η μπαταρία, τα συμπλήρωσες τα υγρά;"
2) Όταν υπηρετούσα στον Αγ. Κων/νο Ν. Ιωνίας, ερχόταν στο Ιερό και βοηθούσε ένας παππούς πάνω από 90 ετών, είχε έρθει προσφυγόπουλο με την Μικρασιατική Καταστροφή, ο οποίος ήταν πολύ ευκίνητος για την ηλικία του και υγιέστατος, αλλά δεν άκουγε καλά. Οπότε πολλές φορές στο Ιερό άλλα του έλεγαν, άλλα έκανε, άλλα έφερνε, κλπ...
Κάποια μέρα, μετά τη Θ. Λ. (και αφού εκείνη ειδικά τη μέρα τους είχε βγάλει την ψυχή στο Ιερό...) καθήσαμε για καφέ, και έρχεται και ο παππούς, και του λέει ο Προϊστάμενος (φωναχτά για να ακούσει...), "έλα λεβεντιά κάτσε..." Απαντάει ο παππούς (φωναχτά κι αυτός μια που δεν άκουγε) ... "Δόξα τω Θεώ, είμαι μια χαρα!!! Είμαι μια χαρά!!! Μόνο που δε βλέπω, ααααχ τα μάτια μου, δε βλέπω!!!" Και ο Προϊστάμενος... "Ἑνώ από αυτιά σκίζεις, θηρίο!"
Μια που ο λόγος περί "εδεσμάτων", ας αναφερθώ και εγώ σε ένα παρόμοιο περιστατικό.
26 Μαρτίου και ο γράφων, ψάλτης κοιμητηριακού ναού τω καιρώ εκείνω, κατανάλωσε αρκετή από τη σκορδαλιά
Μιας κι ο κ. Καλπακίδης άνοιξε θέμα στο "Τυπικό" σχετικά με τα της εορτής της Γ Ευρέσεως της κεφαλής του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, θα μου επιτρέψετε να καταθέσω ένα σχετικό περιστατικό....
Εσπερινός της Γ Ευρέσεως.... Στην απόλυση ο ολιγογράμματος Ιερεύς μπερδεύεται και αντι να πει, όπως είναι το ορθό:" του αγίου ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ου την Γ Εύρεσιν της τιμίας αυτού Κεφαλής εορτάζομεν"
λέει: "ου την εύρεσιν της Τρίτης αυτού κεφαλής εορτάζομεν!!!!!
με αποτέλεσμα να προκαλέσει το σχόλιο απ' τον εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενο βοηθό μου που καθόταν δίπλα μου: " Καρντάση μου, Λερναία Ύδρα ήτανε????"
...τον άκουσα (για πρώτη φορά τότε) να ψάλλει (ευκρινέστατα μεν αλλά όπως-όπως από άποψη Ήχου...) σε νεκρώσιμο ιδιόμελο το αμίμητο.... "Δι' ό αγαπητοί μου αδελφοί εννοήσαντες ημών το βρακύ της ζωής..." ...