...είδες άμα σου βγει το όνομα ("αιρετικός")...
Ε, ας την ακούσει όποιος θέλει στο
κυρίως αρχείο, εγώ ήθελα απλά να δείξω την υποδειγματική εκτέλεση της έλξης του Γα προς τον Δι από τον κ.Μαφίδη σε αυτό το σημείο (και ιδίως στο "...και
Υιώ..."), η οποία όπως σωστά πρώτος επισήμανες:
Θα θεωρηθεί άραγε, για άλλη μια φορά, ότι αλλοιώνω τα λεγόμενά σου Βασίλη αν πω ότι το κόλλημα ενός φθόγγου προς τον άλλο το θεωρείς υποδειγματική έλξη; (όπως κι εγώ φυσικά). Η "υποδειγματική" έλξη την οποία επισημαίνεις είναι στην ουσία εναρμόνια: ο Μαφίδης εκτελεί σχεδόν Υ-Υ-
Ι-Ω=ΓΑ-ΔΙ-
ΔΙ-|ΔΙ. Το ΓΑ δίεση δηλ. το κολλάει στο ΔΙ και
δεν το κάνει σκληρή δίεση, όπως λέει ο Καράς στο θεωρητικό του και εκτελεί -κυριολεκτικά- κατά κόρον η ΕΛΒΥΧ. Κάτι τέτοιο (απευθείας πάτημα με σκληρή δίεση)
και μάλιστα ως κανόνας ανάβασης του ΓΑ προς τον ΔΙ στο β' ήχο, δεν απαντάται σε κανέναν παραδοσιακό εκτελεστή παρά μόνο στις εκτελέσεις της χορωδίας του Καρά, ΕΛΒΥΧ και παρομοίων. Μην προσπαθείτε λοιπόν οι του Καρά να απομονώσετε ένα σημείο, στο οποίο μάλιστα η έλξη δεν γίνεται όπως την θέλετε εσείς, και με βάση αυτό να βγάλετε με το ζόρι σωστό τον Καρά.
Να παραθέσω και ένα απόσπασμα από προηγούμενη συζήτηση σχετικά αυτή τη φορά με την έλξη του ΓΑ στον Α' ήχο, την οποία εμφανίζομαι να μην ξέρω "τι εστί" επειδή υποστηρίζω το κόλλημα στον ΔΙ, το οποίο μόλις τώρα ο Βασίλης θεώρησε περίπτωση "υποδειγματικής" έλξης στο Β' ήχο (όχι άραγε και στον Α';;

)
konstantinou: Κατά την άποψή μου νομίζω, κ. Θεοτοκάτε, δεν ξέρετε τί εστι δίεση του Γα προς το Δι. Το μόνο που ξέρετε είναι ή να μην την κάνετε ή να το κολλάτε (αυτά τουλάχιστον γράψατε και συμπεραίνω από τα γραφόμενά σας. Εάν είναι λάθος, ζητώ συγνώμη)...
nikosthe: Για την περίπτωση αυτή, σωστά συμπεράνατε από τα γραφόμενά μου: εάν δεν εκτελεστεί αυτή η εναρμόνια αυτή δίεση, προτιμώτερο είναι να γίνει φυσικός ο ΓΑ, παρά με σκληρή δίεση. Κι αυτό γιατί στις παραδοσιακές εκτελέσεις της θέσης αυτής, είτε δεν ακούμε καθόλου δίεση είτε, όταν ακούμε εκτέλεση της δίεσης, την ακούμε με πάτημα στον φυσικό ΓΑ και κατόπιν σύρσιμο της φωνής ή με πάτημα κατευθείαν στον "εναρμόνιο ΓΑ", δηλ. κοντά στο ΔΙ.
Όσο για το ότι η καταγραφή των έλξεων είναι περιγραφική, όπως λες (δηλ. στο περίπου), αυτό έχει μια διαφορά: άλλο να πεις έλξη 4 τμημάτων = μαλακή (Επιτροπή, κι αυτή όχι σε κάθε περίπτωση) κι άλλο να πεις έλξη 6 τμημάτων = σκληρή = πιάνου (Καράς, κι αυτή κατά κανόνα). Έχει νομίζω διαφορά το ένα από το άλλο... Εφόσον λοιπόν η καταγραφή σκληρής έλξης οδηγεί σε τέτοιες εκτελέσεις τύπου Καρά, ΕΛΒΥΧ κλπ., ενώ η μη καταγραφή οδηγεί σε σωστές εκτελέσεις της έλξης ως "νόμο της φύσεως", που λέει κι η Πατριαρχική Επιτροπή, μήπως υπάρχει εδώ ένα θέμα για το αν θα πρέπει να καταγράφονται σε τόσο μεγάλη καραϊκή συχνότητα ή όχι;;
[Σημείωμα Συντονιστή]: Έπεσα κατευθείαν στο μήνυμα του Βασίλη και δεν διάβασα κάποια ενδιάμεσα μηνύματα, νομίζω όμως ότι πολλά είναι υποψήφια προς διαγραφή, αν κρίνω από τα τελευταία.