Γειά σας συνάδελφοι του φόρουμ!
Τις τελευταίες μέρες "έλαμψα δια της απουσίας μου", καθώς "ξενητεμένος" εκεί στο "κλινόν άστυ" για το Συνέδριο, κατόρθωσα να έχω μεν γραφείο αφού κουβάλησα εκεί το "θηριώδες" λαπτόπι μου, αλλά από ίντερνετ "τζίφος": στο σπίτι της αδελφής μου όπου διέμεινα, o οικιακός H/Y εξυπηρετούσε τις facebook-ικές ανάγκες της 23άχρονης ανηψιάς μου!
Ωστόσο επανήλθα και μετά από 8 συναπτές ώρες ενασχόλησης με την κόρη μου, λέω να ξενυχτήσω μαζί σας και να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου από το Συνέδριο (και να αρχίσω να ανεβάζω και τα θέματά μου βεβαίως).
Το Συνέδριο ήταν άψογα οργανωμένο και οι εισηγήσεις (εκτός ελαχίστων κάπως ας πούμε "μεθοδολογικών") ήταν επιστημονικώτατες και ενδιαφέρουσες. Από την πρώτη ημέρα, που παρακολούθησα, περισσότερο ενδιαφέρον βρήκα στις εισηγήσεις:
α/ του Θωμά Αποστολόπουλου (πρώτος δάσκαλός μου στο ούτι!) "Ισοκράτημα σε δημοτικά τραγούδια": Ουσιαστική έρευνα, συστηματική παρουσίαση, εκπληκτικά ακουστικά παραδείγματα, τεκμηριωμένες και επιστημονικές θέσεις.
β/ του Μανώλη Γιαννόπουλου "Τα μουσικά χειρόγραφα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στη Θεσσαλονίκη": για άλλη μια φορά ο Μανώλης απέδειξε ότι είναι ο απόλυτος "ειδήμων" των μουσικών χειρογράφων. Τεκμηρίωση, πολύπλευρη έρευνα, πολύ ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και απέριττος επιστημονικός λόγος.
Ακόμη, πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις των: Δημήτρη Γιαννέλου, Νίκου Μαλιάρα, Αχιλλέα Χαλδαιαδάκη, Μιχάλη Στρουμπάκη. Αυτά βέβαια, από τη σκοπιά ενός κατ' εξοχήν ψάλτη, καθώς επιστημονικά - μουσικολογικά και οι υπόλοιπες εισηγήσεις ήταν άψογες.
Τη δεύτερη μέρα δεν κατόρθωσα να παρακολουθήσω τις εισηγήσεις, γιατί ξαφνικά αντιλήφθηκα

, πως το να παρουσιάσω την τρίτη μέρα όλα αυτά που είχα να παρουσιάσω, ήθελε
πολλή προετοιμασία!! Έτσι όμως έχασα την ευκαιρία να ακούσω κάποιες εισηγήσεις που περίμενα εναγωνίως, όπως του π. Αθανασίου Σιαμάκη, της Andrea Atlanti και του "δικού" μας Δημήτρη Λέκκα. Και τις υπόλοιπες της δεύτερης μέρας βέβαια, που πιθανά ήταν εξίσου ενδιαφέρουσες

Καθαρά προσωπικά μιλώντας, απογοητεύτηκα ελαφρά, γιατί περίμενα να συναντήσω και να γνωρίσω από κοντά περισσότερους από τους "φορουμικούς" φίλους μου. Τουλάχιστον περίμενα να δω τον π. Μάξιμο, τον Βασίλη τον Ζάχαρη, τον Πάνο τον Σόμαλη αλλά και άλλους.
Χάρηκα όμως ιδιαίτερα, γιατί έκανα πολύ "παρέα" με τον Βαγγέλη τον Σολδάτο ("το γελαστό παιδί"), γιατί γνώρισα και αντάλλαξα απόψεις και εκ του σύνεγγυς με τον π. Αθανάσιο Σιαμάκη και τον π. Νικόλαο Μέζη, καθώς και τους Νικόλαο Γιάννου, Λεωνίδα Γαρουφαλή, Νίκο Θεοτοκάτο και τον Stanitsa. Φυσικά, και τους υπόλοιπους εισηγητές, τον εκ του Αποδήμου Ελληνισμού διαπρέποντα στις ΗΠΑ, διοργανωτή Νίκο Γιαννουκάκη και πολλούς άλλους.
Η όλη διοργάνωση ήταν σχεδόν άψογη, ενώ ο (και καθηγητής Ιατρικής Σχολής παρακαλώ) κ. Γιαννουκάκης, ήταν ανοιχτός σε κάθε παρατήρησή μας για βελτιώσεις (εκεί που μπορούσαν να γίνουν) για το επόμενο Συνέδριο.
Χ.Σ.
ΥΓ1: Στο επόμενο μήνυμα θα μπω στην ουσία των εισηγήσεών μου, καθώς και των συζητήσεων της τρίτης μέρας.
ΥΓ2: Α! σχεδόν θα ξεχνούσα να το αναφέρω: μπορεί να μη γνωρίσαμε από κοντά τον Γ. Μιχαλάκη, αλλά γνωρίσαμε την φίλη και συνεργάτιδά του στα μουσικά, εξαίρετη και ευγενέσατη κυρία Andrea Atlanti!