Επειδή σε άλλη στήλη, αναφέρθηκε "κάποια Ασωτεία", θέλω να Σας κάνω γνωστό, το όλο θέμα "Της Τράπεζας των Ασώτων".
Απολύθηκα από το Ναυτικό ( όπου υπηρέτησα σαν βατραχάνθρωπος ), στο τέλος του 1963. Γύρισε ο χρόνος και μπήκε το 1964 και έφθασε η Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου. Δεν είχα Αναλόγιο ακόμα και σκέφτηκα να πάω στην Αγ. Βαρβάρα στη Λυκόβρυση, να δώ τον Φίλο μου παπα - Θανάση Τσούμαρη.
Πήγα λοιπόν πρωί - πρωί, χαρήκαμε και οι δύο για την συνάντησή μας ύστερα από 2 1/2 χρόνια και με αγκάρεψε να ψάλλω, λόγω του ότι ο Πρωτοψάλτης του, είχε χειρουργηθεί με πολύποδα στις φωνητικές χορδές και απουσίαζε. Πράγματι έψαλλα, το ευχαριστηθήκαμε και οι δύο και στο τέλος για να τον πειράξω, του είπα : Άντε παπά και πολύχρονος.
Με κοίταξε περίεργα και με ρώτησε : Από πότε βρέ οι Θανάσηδες, εορτάζουν σήμερα ; Και του απάντησα γελώντας : Από τον καιρό που έγιναν παπάδες. Σήμερα λοιπόν Τελώνου και Φαρισαίου, εορτάζεται οι παπάδες, σαν Φαρισαίοι που είσαστε. Τότε - μου λέει - εφ' όσον εορτάζω, θα πρέπει να σε κεράσω.Πήγαμε λοιπόν απέναντι σ' ένα καφενεδάκι και ήπιαμε 23 καραφάκια ούζο ( Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω, ότι το στομάχι του Τσούμαρη, ΔΕΝ είχε πάτο. αλλά κι εγώ δεν πήγαινα πίσω ).Τελικά, με κάλεσε να ψάλλω ( εφ' όσον δεν είχα που να πάω ) και την επόμενη Κυριακή ( Ασώτου ).
Όταν τελειώσαμε, μου ευχήθηκε : Άντε και πολύχρονος. Στο ερωτιματικό βλέμμα μου, απάντησε : Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, εορτάζουν οι παπάδες, Κυριακή Ασώτου, είναι η σειρά των Ψαλτάδων, εφ' όσον έπονται του Κλήρου. Με τα πολλά, καταλήξαμε με 21 καραφάκια στο απέναντι καφενεδάκι. Πάνω που τα πίναμε και συζητάγαμε διάφορα, του είπα : Δε μου παπα - Θανάση, αυτό που κάνουμε τώρα οι δυό μας, δεν μπορούμε να το μεθοδεύσουμε και με μεγαλύτερη παρέα, να πίνουμε το κρασάκι μας, να λέμε τα δικά μας και να κάνουμε το κέφι μας ; Με κοίταξε και έλαμψαν τα μάτια του ( αυτό γινόταν ΠΑΝΤΑ όταν άκουγε για παρέες, κρασάκι και χαβαλέ ).
Συμφωνήσαμε λοιπόν και από το 1965 άρχισαν τα τραπέζια των Ασώτων. Δυό - τρείς εβδομάδες πρίν, κανονίζαμε την παρέα, κλείναμε την ταβέρνα και μετά την Λειτουργία, πηγαίναμε και το στρώναμε. Όταν ήρθε και ο Στανίτσας, μου λέει : Δεν θα βάλουμε και το Θράσο ( έστι φώναζε τον Στανίτσα ) μέσα ; Και μπήκε. Και έλεγε ο παπα - Θανάσης, ότι είμαστε η Αγία Τριάδα των Ασώτων. Έλεγε : Εγώ είμαι ο Πατήρ ( επειδή είμαι και παπάς ), Ο Θράσος ο Υιός και ο Ιωαννίδης το Κω..παίδι.
Υ.Γ. Για να πιστείτε ότι είμαι ο εμπνευστής των συνεστιάσεων των Ασώτων, Σας πληροφορώ ότι παντρεύτηκα την Κυριακή του Ασώτου στις 25 Φεβρουαρίου του 1965 και ότι έγραψα και τον Ύμνο των Ασώτων, τον οποίον επισυνάπτω. Επίσης, έγω γράψει "ΚΡΑΣΟΚΑΤΑΝΤΚΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΣΩΤΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ" , και όταν λέω ολόκληρη,το εννοώ, Αρχίζει από το Θεός Κύριος και τελειώνει με Καλλοφωνικό στο Αντίδωρο, τον οποίον ανεβάζω κι αυτόν, για του λόγου το ασφαλές.
Αυτά, για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.