ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Νέο μέλος
Καλησπέρα φέτος της αγίας παρασκευής πέφτει Κυριακή και θέλω να ρωτήσω στο δοξαστικό των αίνων εφόσον ο ναός πανηγυρίζει θα πούμε το εωθινό η της αγίας?
Καλησπέρα φέτος της αγίας παρασκευής πέφτει Κυριακή και θέλω να ρωτήσω στο δοξαστικό των αίνων εφόσον ο ναός πανηγυρίζει θα πούμε το εωθινό η της αγίας?
Τίνος και από πού;... κατά μία άλλη τάξη, ....
Δέν νομίζω ὅτι αὐτό εἶναι πρόσφορο γιά πανηγυρίζοντα ναό. Γιά μή πανηγυρίζοντα (δι᾿ οὕς ἡ ἐπισύναψη σου), μέ ψάλτες ἤ ἱερεῖς διακατεχομένους ἀπό νεομοδίτικες ΤΑΣικές ἤ ΤΓΡικές θέσεις (ὡς ἀνακαλύψαντας τήν Ἀμερική), ἴσως...Αλλά, μπορούμε κατά μία άλλη τάξη, να πούμε το ιδιόμελο (δοξαστικό) αντί ογδόου στιχηρού στους αίνους, ώστε να ειπωθεί το εωθινό ιδιόμελο στην θέση του.
ἌργησεςΥπάρχει η τάξη του ΤΓΡ, όπου σου λέει να πεις το ιδιόμελο του αγίου, αφού δεν θα ειπωθεί στο δόξα, ως 8ο στιχηρό με τον ανάλογο στίχο. Το πρόβλημα είναι που βγαίνει ένα προσόμοιο και αντικαθίσταται από ένα ιδιόμελο; Εάν υπάρχει άγιος που έχει ιδιόμελα αντί προσόμοιων στους αίνους (υπάρχουν), τότε δεν θα πεις έτσι κι αλλιώς ιδιόμελο; Εφόσον ο άγιος δεν θα ακουστεί το ιδιόμελό του αφού προηγούνται τα αναστάσιμα (εωθινό ιδιόμελο), δεν του δίνεις τιμή λέγοντας το ιδιόμελό του;
Που το μεμπτόν;