15 Δεκεμβρίου 2013 Ποιό Δοξαστικό αίνων σε εορτάζον εξωκλήσι Αγίου Ελευθερίου

gbekris

Γεώργιος Μπεκρῆς
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 είναι Των Προπατόρων και του Αγίου Ελευθερίου, επειδή στην ενορία που διακονώ έχουμε ένα εξωκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και θα το λειτουργήσουμε σκέφτομαι στο Δόξα των αίνων αντί των Προπατόρων να πω το Δόξα των αίνων του Αγίου Ελευθερίου, θα ήταν λάθος;
 
Το Τυπικό προβλέπει δοξαστικό των Προπατόρων (όπως και στη μνήμη του αγίου Σπυρίδωνος). Τιμάς τη μνήμη του αγίου τηρώντας με ακρίβεια την τυπική τάξη, όπως έκανε και εκείνος στη ζωή του, και όχι προσθέτοντας αυθαίρετα τροπάρια προς τιμήν του. Η περίπτωση προβλέπεται από το τυπικό της Εκκλησίας μας και δε συντρέχει κανένας λόγος αλλαγής.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα κι εγώ για παρόμοια θέματα (ή αντιμετώπισα παρόμοια προτροπή από τον ιερέα μας) και μετά σκέφτηκα, τι θα ήθελε ο άγιος να πράξουμε; Πάντως όχι να αλλάξουμε την τυπική τάξη.

Υ.Γ. Ψάλλε το δοξαστικό του αγίου πανηγυρικά στο αντίδωρο.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
... Δόξα των αίνων αντί των Προπατόρων να πω το Δόξα των αίνων του Αγίου Ελευθερίου, θα ήταν λάθος;
Ὄχι κ. Μπεκρῆ, δέν θά εἶναι λάθος, σύμφωνα μέ τήν ἑρμηνεία τῆς Προθεωρίας τοῦ ΤΜΕ (§ 32) περί πανηγυριζόντων Ναῶν (πρβλ. κι ἐδῶ).


 
..., σύμφωνα μέ τήν ἑρμηνεία τῆς Προθεωρίας τοῦ ΤΜΕ (§ 32) περί πανηγυριζόντων Ναῶν (πρβλ. κι ἐδῶ).

Έχετε δίκιο π. Μάξιμε. Δε θυμήθηκα το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο είχα παλαιότερα διαβάσει, και τώρα που κοίταξα και στο τυπικό του π. Γεωργίου Ρήγα υπάρχει κι εκεί μια σχετική σημείωση για πανηγυρίζοντες ναούς στα εισαγωγικά μέρη.

Συνεπώς, ο κ. Μπεκρής μπορεί, αν θέλει, να ψάλλει το δοξαστικό του αγίου.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
1 του Κυρίου, 2 τῆς Θεοτόκου 3 τοῦ Ἁγίου.
Τό καί νῦν δύο φορές δέν χάθηκε καί ὁ κόσμος.:D
Ποιός τηρεί τό τυπικό μέ τις ἀργές δοξολογίες;
1 φορά τό χρόνο γιορτάζει ὁ Ἅγιος.
Πρέπει νά χαρεῖ ὁ κόσμος καί φυσικά μή καταλιμπάνουμε τῆς Θεοτόκου.
 

chryslago

Member
Σε μη εορταζοντα ναό, όπου η ακολουθία τελείται άνευ εισόδου στον εσπερινό, καταβασιών στον ορθρο αλλά μετα μεγάλης δοξολογίας, ποιο κοινωνικό λέμε; Εις μνημοσυνον ή της ημέρας; Τα μηναία δεν αναφέρουν κάτι, πέραν της Μεγάλης Δοξολογίας.
 
Top