Ή μπερδεύτηκε ο Χάρης ή έχει άλλη άποψη. Άλλο είναι η παραλλαγή και άλλο η διπλοπαραλλαγή. Του το είχα εξηγήσει, μπορεί να μην το κατάλαβε, το είπα και στο τελευταίο συνέδριο και στο προηγούμενο συνέδριο του ΙΒΜ. Μπορεί βέβαια να το θυμάται και να έχει άλλη άποψη, σεβαστή.
Σεβαστή μεν η άποψη του άλλου, αλλά "μπερδεύτηκε ο Χάρης", "του εξήγησα και δεν κατάλαβε", "δε θυμάται" κλπ.
Βαγγέλη, προσπερνώ το υποτιμητικό υφάκι με το οποίο αναφέρεσαι στο πρόσωπό μου. Θα σε προέτρεπα μόνο, να προσέχεις τον τρόπο που απευθύνεσαι στους άλλους, γιατί ο υπέρμετρος εγωισμός σου, σε κάνει να μην καταλαβαίνεις ότι ο λόγος σου ενοχλεί τον άλλο, όπως θα ενοχλιόσουν κι εσύ αν σου έγραφε κάποιος έτσι.
Στα θεωρητικά θέματα συζητάμε, κάνουμε διάλογο. Αν έχεις την εντύπωση πως "μου εξηγείς" τότε να μην ξανασυζητήσουμε. Στο συνέδριο που γράφεις, ακριβώς αυτό ήταν το θέμα που ανέπτυξα με μετρήσεις, με αντιπαραλληλισμό της γραφής του Πέτρου, στην εκτέλεση του "Ατενίσαι" από τον Ιάκωβο και άλλα παραδείγματα. Με αποσπάσματα από παλαιά θεωρητικά, από τη Βιβλ/κη Ψάχου και άλλα. Καμιά εξήγηση δεν περίμενα από σένα.
Πιθανότατα, εσύ δεν αντιλαμβάνεσαι καθόλου τον τρόπο που εκφράζεται ο άλλος, όταν γράφεις:
Ο Νη δεν γίνεται γα και ο δι δεν αλλάζει να γίνει νη, αυτό που είπε ο Χάρης είναι μετάθεση στην παραλλαγή, στο τροχό που λέμε αλλιώς, δεν είναι διπλοπαραλλαγή.
Ο πλάγιος του τετάρτου σημαίνει τέταρτος και τρίτος ταυτοχρόνως , αυτό συνεπάγεται ότι η διφωνία νη-βου θα είναι μεγάλη σαν του τρίτου για να συμφωνεί ο κάτω Βου ο οποίος με την παραλλαγή(τροχός) είναι νεανές(δεύτερος) με τον άνω βου' ο οποίος με την παραλλαγή (τροχός) είναι άνανες(πρώτος). Σηκώνεται ο Βου αλλά ο Νη θα έχει ποιότητα τετάρτου με Νη-Πα υπερμείζωνα.
Όταν γράφω "γίνεται" οφείλεις να καταλάβεις, (αφού λέω "διπλοπαραλλαγίζεται"), πως μιλάω για το πώς σκεφτόμαστε τα διαστήματα εκείνη τη στιγμή. Αυτή είναι η ουσία της διπλοπαραλλαγής. Όταν το εξηγείς θα ρωτήσει ο άλλος "και γιατί εκεί είναι ψηλά ο Βου ενώ αλλού δεν είναι;". Απάντηση: "διότι στη συγκεκριμένη θέση ο πλ Δ' λειτουργεί με διαστήματα Γ' άρα σκέφτεσαι Νη-Πα-Βου = Γα-Δι-Κε". Κάτι πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού για να πεις τέτοιες θέσεις. Κι αυτή η εξήγηση, συμφωνεί απόλυτα με το φαινόμενο της διπλοπαραλλαγής, όπως ακριβώς το περιγράφουν τα παλαιά θεωρητικά συγγράμματα (16ου-18ου αι.).
Επισυνάπτω μια σελίδα, από την εργασία που παρουσίασα στο Συνέδριο του Σχολείου Ψαλτικής. Σ' αυτήν φαίνεται καθαρά ο τρόπος έκφρασης: "πάσα τριφωνία τον αυτόν ήχον ποιεί εν τη αναβάσει και αύθις εν τη καταβάσει, ουχ ομοίως δε εν πάσι και κατά πάντα, αλλά ποτέ μεν από μέλους, ποτέ δε από παραλλαγής, και ποτέ μεν ούτως ποτέ δ' άλλως και ποτέ μεν από μέλους μόνον, ποτέ δ' από παραλλαγής και μέλους ομού, ποτέ δε από παραλλαγής μόνης. Και μετά εξηγεί ακριβώς το υπό συζήτηση φαινόμενο, όπου στον οίκο του πλ. δ' εκτός των άλλων θα συναντήσεις και τον Γ'. Και όπως έχω τονίσει με κίτρινο χρώμα, θα ακολουθηθεί (
από μέλους μόνον) η αριστερή πορεία διαστημάτων. Δεν τα παραλλαγίζουμε, αλλά αυτών την "ιδέα" έχουμε στο μυαλό μας για να λειτουργήσει σωστά η συγκεκριμένη θέση.
Ουσιαστικά δεν γράφεις κάτι διαφορετικό, απλά το εξηγείς με (ελαφρώς) διαφορετικό τρόπο.