evangelos
Ευάγγελος Σολδάτος
Με έκπληξη παρατηρώ ότι ακόμη αυτοσχεδιάζετε.
Στό #2 είπατε:
Εσχάτως είπατε:
Αλλά αφήσατε και ένα «παραθυράκι» για έτι περαιτέρω αυτοσχεδιασμό:
...
Δεν αυτοσχεδειάζω καθόλου! η απάντηση μου στο υπ' αρ. 1 ερώτημα σας είναι η αντίστοιχη υπ' αρ. 1 απάντησή μου.
Τα άλλα είναι απαντήσεις στα αντίστοιχα ερωτήματά σας, για το αν και πως θα χρησιμοποιούσα το 88/81, γενικά, ΟΧΙ για την κλίμακα του Χρυσάνθου.
Λέτε ότι ο Χρύσανθος θέλει ελάχιστο και μείζωνα σε όλες τις διφωνίες. Κατά την άποψη μου δεν θέλει ελάχιστους σε όλες τις διφωνίες κι ας έχει το 7-12 να επαναλαμβάνεται στο διάγραμμα του. Αυτό που ήθελε να δείξει στο διάγραμμα ήταν ότι η ποιότητα του β ήχου παραμένει ίδια σε όλες τις διφωνίες κάτι που επαναλαμβάνει και επικυρώνει ο Χουρμούζιος αργότερα στο θεωρητικό του(βλ. κεφ ΙΑ Θεωρ. Χουρμουζίου). Ο Χουρμούζιος στο σχόλιο του πάνω στην κλίμακα του β ήχου του Χρυσάνθου λέει ότι επειδή δεν αντιφωνεί μετά από προσεκτική εξέταση βρήκε ότι οι όμοιες διφωνίες μπορεί να είναι "όμοιες" αλλά διαφέρουν ελάχιστα ώστε να συμπληρώνεται το διαπασών των 68 τμημάτων. Έτσι μας λέει ότι εξιχνίασε τους νη-πα και δι-κε ελάσσονες κι όχι μείζονες.
Ο Χρύσανθος όμως πως και δεν αναφέρει κάτι πάνω σε αυτό;
Απάντηση: Κι όμως αναφέρει!:
Στο τέλος της παραγράφου 244 του Μεγάλου Θεωρητικού μας λέει
Σε αυτές τις τέσσερις λέξεις βρίσκεται όλη η ουσία: "οι δε λοιποί κινούνται". Ποιοι κινούνται; Όλοι οι άλλοι πλην τους βου, γα, δι. Μα ο νη είναι εστώς κινείται και αυτός; ναι κατά τα λεγόμενα του Χρυσάνθου εδώ κινείται και αυτός. Πόσο κινείται ο νη; τόσο όσο να ξεκινάει ο δεύτερος από τον νη της διατονικής. Ο Χουρμούζιος το λύνει και σχηματικά και μας δίνει την λύση των ελασόνων αντί ελαχίστων."Ώστε ταύτης της χρωματικής κλίμακος μόνον οι βου γα δι φθόγγοι ταυτίζονται με τους βου γα δι φθόγγους της διατονικής κλίμακος΄ οι δε λοιποί κινούνται.Διότι το βου νη διάστημα κατά ταύτην μεν την κλίμακα περιέχει τόνους μείζονα και ελάχιστον΄ κατά δε την διατονικήν κλίμακα περιέχει τόνους ελάσσονα και μείζονα΄ ομοίως και το δι ζω διάστημα"
Ο Χρύσανθος δεν το έκανε σχηματικά γιατί θα ήταν ανακόλουθος στην ΟΥΣΙΑ του δευτέρου ήχου η οποία είναι ότι οδεύει κατά διφωνίαν ομοίαν. Δεν ήθελε να μπερδέψει αλλά έτσι όπως είχε φτιάξει τους λόγους στο διατονικό(να διαφέρει ο ελάσσων από τον ελάχιστο) δεν του έβγαιναν στο σχέδιο.
Έπρεπε όμως να δείξει την διαφορά ελάσσονα με ελάχιστο γιατί μπορεί εδώ να μην ισχύει αλλά αλλού ισχύει. Επέλεξε όμως αντί να κάνει ανάλυση της Σοφοτάτης Παραλλαγής να τα εξηγήσει με δυτικό τρόπο και να συνοψίσει όλες τις περιπτώσεις σε όσο γίνεται λιγότερα σχήματα. Μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός της νέας μεθόδου ήταν η απλούστευση της ανάγνωσης αλλά και της θεωρίας. Το τελευταίο όμως τελικά αποδείχτηκε καταστροφικό αν δούμε πως πάει να καταντήσει η ψαλτική στις μέρες μας...
Συμπέρασμα:
Η κλίμακα του Χρυσάνθου την οποία δεν περιγράφει ΜΟΝΟ με το σχήμα αλλά την περιγράφει ΚΑΙ με λόγια ("οι δε λοιποί κινούνται") είναι αυτή που απάντησα προηγουμένως(στο Νο 1 να είμαι και σαφής...
Είναι αυτή: 12/11 9/8 88/81 9/8 12/11 9/8 88/81