«Μουσικά Κείμενα» Δωρεάν Πρόγραμμα Συγγραφής Βυζαντινής Μουσικής

YANNIS

Μέλος
Παρατήρησα ότι όταν πάω να αλλάξω το μέγεθος, δεν αλλάζουν τα ισοκρατήματα όπως και τα 4 γράμματα που φαίνονται αριστερά στον πίνακα με το ποιητικό κείμενο. Μήπως θα μπορέσετε να το διορθώσετε κύριε Παπαδόπουλε; Ευχαριστώ προκαταβολικά.
 

papline

Παλαιό Μέλος
Παρατήρησα ότι όταν πάω να αλλάξω το μέγεθος, δεν αλλάζουν τα ισοκρατήματα όπως και τα 4 γράμματα που φαίνονται αριστερά στον πίνακα με το ποιητικό κείμενο. Μήπως θα μπορέσετε να το διορθώσετε κύριε Παπαδόπουλε; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Στην επόμενη έκδοση θα διορθωθεί το πρόβλημα.
Η έκδοση 3.0 είναι σχεδόν έτοιμη. Έχουν διορθωθεί όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί κι έχουν γίνει αρκετές προσθήκες. Απομένει μια σημαντική προσθήκη που πιστεύω θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. Υπομονή!
 

papline

Παλαιό Μέλος
Νέα έκδοση 3.0
Στη νέα έκδοση έχουν διορθωθεί όσα προβλήματα εντοπίστηκαν από μένα ή από χρήστες του προγράμματος.

Η σημαντικότερη προσθήκη που έγινε είναι η δυνατότητα χρήσης του πληκτρολογίου. Η αντιστοίχιση των πλήκτρων με τα σημαδόφωνα γίνεται από το χρήστη. Για το λόγο αυτό προστέθηκε ένα βοηθητικό πρόγραμμα που ανοίγει από τις ρυθμίσεις "Ρύθμιση πληκτρολογίου" ή απ' ευθείας από το φάκελο που είναι εγκατεστημένο το πρόγραμμα ΜΚ τρέχοντας το "Keyboard.exe". Υπάρχουν πέντε κατηγορίες χαρακτήρων στις οποίες πρέπει να εντάξετε τα σημαδόφωνα. Για παράδειγμα εγώ έχω αντιστοιχίσει στην 1η κατηγορία τους χαρακτήρες ανάβασης, στη 2η τους χαρακτήρες κατάβασης κτλ. Στο βοηθητικό πρόγραμμα "Keyboard" η αντιστοίχηση γίνεται ως εξής: αφού επιλέξετε την ομάδα χαρακτήρων πατήστε το γράμμα που θέλετε να αντιστοιχίσετε (από το εικονικό πληκτρολόγιο που βρίσκετε στη φόρμα) και στη συνέχεια το μουσικό χαρακτήρα που θέλετε. Οι μουσικοί χαρακτήρες πάνω στη φόρμα βρίσκονται ακριβώς στα ίδια σημεία με αυτά του βασικού προγράμματος. Όταν ολοκληρωθεί η ρύθμιση (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπάρχουσα ρύθμιση) εμφανίστε από το μενού προβολή τη "χρήση πληκτρολογίου". Για να γράφετε με το πληκτρολόγιο πρέπει ο δείκτης (κέρσορας) να αναβοσβήνει μέσα στο λευκό πλαίσιο στο πάνω μέρος του προγράμματος και όχι μέσα στο Word. Η εναλλαγή ανάμεσα στις κατηγορίες γίνεται με τα πλήκτρα 1-2-3-4-5. Αν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο υπάρχει η δυνατότητα να "μαζευτεί" το πρόγραμμα με το βελάκι που βρίσκεται αριστερά για να υπάρχει πολύς χώρος στην οθόνη. Οι αντιστοιχίσεις αποθηκεύονται στο αρχείο Keyboard.ini οπότε αν κάποιος κάνει ρυθμίσεις που τις θεωρεί εύχρηστες μπορεί να δώσει το αρχείο και σε άλλους χρήστες του προγράμματος.

Άλλη σημαντική αλλαγή που έγινε είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξε η θέση των χαρακτήρων και τώρα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται περισσότερο, ενώ μπήκαν στη σωστή κατηγορία κάποιοι χαρακτήρες από τα λοιπά.

Βελτιώθηκε η στοίχιση του ποιητικού κειμένου ειδικά στους μικρού πλάτους χαρακτήρες (απόστροφο, κεντήματα κτλ).

Μπήκε αυτόματη τακτοποίηση του κλάσματος σε αρκετούς χαρακτήρες (ολίγο με ίσον, τετράφωνη ανάβαση με ολίγον κ.α.) καθώς και αυτόματη τακτοποίηση στο αντικένωμα της μπροστά γραμμής κουμπιών για μικρού πλάτους χαρακτήρες (απόστροφο, κεντήματα).

Σε κάποιες περιπτώσεις (όχι πολλές) τακτοποιείται αυτόματα η δίεση της αρχικής οθόνης. Εδώ η πρόβλεψη για τη θέση τοποθέτησης είναι πολύ δύσκολη αφού εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες και μελλοντικά ίσως βελτιωθεί περισσότερο.

Προστέθηκε ακόμη ένας μεγαλύτερος σύνδεσμος για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε μεγάλου πλάτους συμπλέγματα χαρακτήρων που συνδέονται με σύνδεσμο. Για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το μεγάλο σύνδεσμο θα πρέπει να εγκαταστήσει και πάλι τη γραμματοσειρά "BZ Byzantina" ενώ δε χρειάζεται να εμφανίσει με δεξί κλικ την κρυμμένη γραμμή κουμπιών (στην οποία περιλαμβάνεται) αφού υπολογίζεται αυτόματα πότε θα χρησιμοποιηθεί.

Προστέθηκε η δυνατότητα τοποθέτησης της κορώνας κάτω από τους φθόγγους.

Προστέθηκε ένα κουμπί στο κάτω μέρος του προγράμματος για εισαγωγή κενού (space). Αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει στη δεξιά στοίχιση της μαρτυρίας στο τέλος ενός στίχου ή τροπαρίου. Βέβαια ίσως χρειαστεί να πατήσουμε περισσότερες από μία φορές το κουμπί αν θέλουμε μεγάλο κενό.

Διορθώθηκε το πρόβλημα με την αλλαγή χρώματος στις ρυθμίσεις για το αρχίγραμμα.

Διορθώθηκε το πρόβλημα που υπήρχε με την εισαγωγή υφέν μεταξύ δύο φθόγγων που χωρίζονται μεταξύ τους με διαστολή.

Δημιουργήθηκε νέα γραμματοσειρά για τα ισοκρατήματα με το όνομα "MK Ison" στην οποία τα ισοκρατήματα έχουν διαφορετική γραφή.

Προστέθηκαν δυο κρυμμένες γραμμές κουμπιών στα ισοκρατήματα. Η πρώτη για τη γραφή του κάτω Δι, κάτω Κε και άνω Ζω. Η δεύτερη για τη γραφή της έντασης της φωνής (Δυνατά-Κανονικά-Σιγά) και της έντασης του ισοκρατήματος. Για να μπορεί κάποιος να γράψει τα παραπάνω (Δυνατά-Κανονικά-Σιγά) απαραίτητη είναι η χρήση της γραμματοσειράς "MK Ison" και το διάστιχο παραγράφου (απόσταση γραμμών) να ρυθμιστεί ανάλογα. Για παράδειγμα με μέγεθος μουσικών χαρακτήρων 22, το διάστιχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 62.

Άλλαξε λίγο η διάταξη στα μενού.

Πιθανόν να έγιναν κι άλλες αλλαγές που δε θυμάμαι.

Τέλος προστέθηκε η επιλογή "Εξαγωγή αρχείου" στο μενού "Αυτοματισμοί" με την οποία γίνεται εξαγωγή του αρχείου Word σε άλλη μορφή και η χρησιμότητα του προς το παρόν δε θα ανακοινωθεί. ( Σας το κρατώ σαν έκπληξη και θα ανακοινωθεί όταν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί).


Παρακαλώ για μια ακόμη φορά τους συντονιστές αν είναι δυνατόν να μεταφέρουν τα αρχεία της τελευταίας έκδοσης στην αρχή του νήματος ή να διαγράψουν τις παλιές εκδόσεις αφού πολλοί χρήστες συνεχίζουν να κατεβάζουν την πρώτη έκδοση του προγράμματος.
Ευχαριστώ.
Κιλκίς Παπαδόπουλος Δημήτρης
 

Attachments

  • MK3_0.zip
    1.3 MB · Views: 163
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αγαπητέ κατ'αρχήν να σε ευχαριστήσω και εγώ για τη σημαντική σου προσφορά προς όλους. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη να συνεχίσεις και να τελειοποιήσεις το λογισμικό.

Αφαίρεσα το συννημένο από το πρώτο μήνυμα και έβαλα σχετική ανακοίνωση ώστε όποιος κοιτάει εκεί να ψάχνει την πιό πρόσφατη έκδοση του προγράμματος. Εάν και πάλι δημιουργούνται προβλήματα πείτε μου και βρίσκουμε καλύτερη λύση.
 

Pappous43

Παλαιό Μέλος
Τό πρόγραμμα BZQ (Ἔκδοσις 3.10) ἔχει τήν νέαν δυνατότητα (βῆτα) νά εἰσάγη (import)
ἀρχεῖα ἐξαγωγῆς .MK3 ἀπό τό νέον πρόγραμμα ΜΚ 3.0. καί νά παράγη ἤλεκτρονικήν παραλλαγήν μέ ἀνθρωπίνην φωνήν.

Τό BZQ, ὅπως πάντοτε εἰς τήν ἑκάστοτε νεωτάτην του ἔκδοσιν διατίθεται
εἰς τό
http://bzquality.wordpress.com/

Ὁ χειρισμός τῆς νέας δυνατότητος .ΜΚ3 εἶναι ἁπλούστατος
(ὥς ἤδη περιεγράφη διά τό πρόγραμμα Πανδουρίς)
ἄλλά θά ἀναρτηθοῦν συντόμως λεπτομερεῖς ὁδηγίαι εἰς τήν ἀνωτέρω διεύθυνσιν.

Παρακαλεῖσθε νά ἐπικοινωνήσητε διά τυχόντα προβλήματα
ἀποστέλλοντες ἀντίγραφον τοῦ μουσικοῦ κειμένου ΚΑΙ τοῦ ἀρχείου
ἐξαγωγῆς τύπου .ΜΚ3.

Εὐχαριστῶ τόν κ. Δημήτριον Παπαδόπουλον τοῦ ΜΚ διότι παρ΄ὅλην τήν ἐλλειψι χρόνου,
προσέθεσε τά ἀρχεῖα .ΜΚ3 καί μοῦ ἔδωσε πληροφορίας.
 

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα και δεν ξέρω τί φταίει.
Γράφω ένα μουσικό κείμενο και, όταν πάω να περάσω το ποιητικό, κάποιοι χαρακτήρες (σε συμπλέγματα) "φεύγουν" από την θέση τους.
Ανεβάζω δύο printscreens για να γίνω κατανοητός.

Επίσης, δύο ερωτήσεις:
1) Πώς θα μπορούσα να βάλω αρίθμηση πριν από κάθε στίχο (κατά προτίμηση με ελληνικούς αριθμούς);
2) Πότε πρέπει να βάλω το Αρχίγραμμα και πώς; Μπορώ να βάλω σε κάθε στίχο μικρότερο αρχίγραμμα;

Ευχαριστώ,

Τ.Μ.
 

Attachments

  • Untitled5.png
    Untitled5.png
    120.9 KB · Views: 53
  • Untitled6.png
    Untitled6.png
    149.1 KB · Views: 34

papline

Παλαιό Μέλος
Αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα και δεν ξέρω τί φταίει.
Γράφω ένα μουσικό κείμενο και, όταν πάω να περάσω το ποιητικό, κάποιοι χαρακτήρες (σε συμπλέγματα) "φεύγουν" από την θέση τους.
Ανεβάζω δύο printscreens για να γίνω κατανοητός.

Επίσης, δύο ερωτήσεις:
1) Πώς θα μπορούσα να βάλω αρίθμηση πριν από κάθε στίχο (κατά προτίμηση με ελληνικούς αριθμούς);
2) Πότε πρέπει να βάλω το Αρχίγραμμα και πώς; Μπορώ να βάλω σε κάθε στίχο μικρότερο αρχίγραμμα;

Ευχαριστώ,

Τ.Μ.
Από τις εικόνες δεν μπορώ να καταλάβω καλά ποιο είναι το πρόβλημα. Καλύτερα θα ήταν αν ανεβάζατε το word αρχείο. Αν εννοείτε τον τρόπο που εμφανίζονται τα συμπλέγματα στην προεπισκόπηση του "ΜΚ" μη δίνετε σημασία αφού αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα στο Word. Αν εννοείτε τους πρώτους χαρακτήρες στη δεύτερη γραμμή (την απόσταση του ολίγον από το κέντημα, μάλλον με κάποιον τρόπο βάλατε κενό (space) μεταξύ τους.

Αρίθμηση μπορείτε να βάλετε από το word πληκτρολογώντας ότι θέλετε στην αρχή κάθε στίχου σαν να γράφετε ένα κανονικό κείμενο (όχι μουσικό), και φυσικά μπορείτε τους αριθμούς να τους μορφοποιήσετε από το word (χρώμα, μέγεθος, γραμματοσειρά κτλ) το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μη χρησιμοποιήσετε τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε στο ποιητικό κείμενο.

Το αρχίγραμμα το βάζετε στην αρχή κάθε παραγράφου (Τροπαρίου-στίχου κτλ) όταν γράφετε το μουσικό κείμενο και όχι το ποιητικό. Δηλαδή βάζουμε το αρχίγραμμα και μετά συνεχίζουμε με το μουσικό κείμενο. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο αφού μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να κάνουμε κλικ μέσα στο Word στο σημείο που θέλουμε να τοποθετήσουμε το αρχίγραμμα και στη συνέχεια με το "ΜΚ" να εισάγουμε το αρχίγραμμα. Για το μέγεθος θα πρέπει κάθε φορά που θέλετε ν' αλλάξετε το μέγεθος να το αλλάζετε από τις ρυθμίσεις του προγράμματος. Εναλλακτικά αν αλλάζετε συχνά το μέγεθος μπορείτε να αποφύγετε την αλλαγή στις ρυθμίσεις και να αλλάξετε το μέγεθος απ' ευθείας από το Word αφού το αρχίγραμμα δεν είναι κάτι διαφορετικό από έναν απλό χαρακτήρα στο Word.
Ελπίζω να βοήθησα για κάθε επί πλέον διευκρίνηση είμαι στη διάθεση σας.

Επί τη ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Π. Κατσούλη για τη δουλεία του και τη σύνδεση των προγραμμάτων "ΜΚ" και "BZQ".
 
Last edited:

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Αν εννοείτε τους πρώτους χαρακτήρες στη δεύτερη γραμμή (την απόσταση του ολίγον από το κέντημα, μάλλον με κάποιον τρόπο βάλατε κενό (space) μεταξύ τους.
Αυτό εννοώ. Ενώ δεν έχω βάλει κάποιο κενό, όταν βάζω το ποιητικό κείμενο, αραιώνει το σύμπλεγμα και μένει έτσι μετά.

Αρίθμηση μπορείτε να βάλετε από το word πληκτρολογώντας ότι θέλετε στην αρχή κάθε στίχου σαν να γράφετε ένα κανονικό κείμενο (όχι μουσικό), και φυσικά μπορείτε τους αριθμούς να τους μορφοποιήσετε από το word (χρώμα, μέγεθος, γραμματοσειρά κτλ) το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μη χρησιμοποιήσετε τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε στο ποιητικό κείμενο.

Το αρχίγραμμα το βάζετε στην αρχή κάθε παραγράφου (Τροπαρίου-στίχου κτλ) όταν γράφετε το μουσικό κείμενο και όχι το ποιητικό. Δηλαδή βάζουμε το αρχίγραμμα και μετά συνεχίζουμε με το μουσικό κείμενο. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο αφού μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να κάνουμε κλικ μέσα στο Word στο σημείο που θέλουμε να τοποθετήσουμε το αρχίγραμμα και στη συνέχεια με το "ΜΚ" να εισάγουμε το αρχίγραμμα. Για το μέγεθος θα πρέπει κάθε φορά που θέλετε ν' αλλάξετε το μέγεθος να το αλλάζετε από τις ρυθμίσεις του προγράμματος. Εναλλακτικά αν αλλάζετε συχνά το μέγεθος μπορείτε να αποφύγετε την αλλαγή στις ρυθμίσεις και να αλλάξετε το μέγεθος απ' ευθείας από το Word αφού το αρχίγραμμα δεν είναι κάτι διαφορετικό από έναν απλό χαρακτήρα στο Word.
Αυτό έκανα κι εγώ αλλά νομίζω ότι πό την στιγμή που ανακατεύω τους χαρακτήρες του Word με τους του MK αρχίζουν τα προβλήματα με τη στοίχιση

Ελπίζω να βοήθησα για κάθε επί πλέον διευκρίνηση είμαι στη διάθεση σας.
Και βέβαια βοηθήσατε και σας ευχαριστώ για την απάντηση.

Τ.Μ.
 

Anastasio

Μέλος
Πώς μπορώ να επαναφέρω τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του προγράμματος, εάν έχω αλλάξει μερικές απο αυτές?
Ευχαριστώ.
 

papline

Παλαιό Μέλος
Πώς μπορώ να επαναφέρω τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του προγράμματος, εάν έχω αλλάξει μερικές απο αυτές?
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχει επιλογή για επαναφορά των ρυθμίσεων αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού το πρόγραμμα δε χρειάζεται εγκατάσταση. Επομένως αν δεν έχετε το αρχικό συμπιεσμένο αρχείο, ξανά κατεβάστε το πρόγραμμα.
Πληροφοριακά οι ρυθμίσεις είναι αποθηκευμένες στο αρχείο MK.ini και keyboard.ini οπότε αν κάποιος έχει κάνει κάποιες ρυθμίσεις και θέλει να κρατήσει backup αρκεί να κρατήσει ένα αντίγραφο των δύο αρχείων. Στο MK.ini είναι αποθηκευμένες όλες οι ρυθμίσεις εκτός από τις αντιστοιχίσεις του πληκτρολογίου με τους μουσικούς χαρακτήρες που είναι αποθηκευμένες στο Keyboard.ini
 

YANNIS

Μέλος
Ανακάλυψα ότι λείπει το ένα από τα μαρτυρικά σημάδια του Β' ήχου.
 

Attachments

  • μαρτυρικό σημάδι.png
    311.4 KB · Views: 13

papline

Παλαιό Μέλος
Ανακάλυψα ότι λείπει το ένα από τα μαρτυρικά σημάδια του Β' ήχου.

Μπορείτε να το γράψετε από τις φθορές, βρίσκεται στην τρίτη στήλη και στην τρίτη γραμμή, απλά θα πρέπει να το κατεβάσετε λίγο με την τακτοποίηση.
 

YANNIS

Μέλος
Μπορείτε να το γράψετε από τις φθορές, βρίσκεται στην τρίτη στήλη και στην τρίτη γραμμή, απλά θα πρέπει να το κατεβάσετε λίγο με την τακτοποίηση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Το διόρθωσα.
 

YANNIS

Μέλος
Όταν βάζω τις συλλαβές σε επαναλαμβανόμενες αποστρόφους, τα γράμματα "πέφτουν" πάνω σε κάποια άλλα από τις διπλανές αποστρόφους. Μήπως μπορείτε να το διορθώσετε κύριε Παπαδόπουλε;
 

papline

Παλαιό Μέλος
Όταν βάζω τις συλλαβές σε επαναλαμβανόμενες αποστρόφους, τα γράμματα "πέφτουν" πάνω σε κάποια άλλα από τις διπλανές αποστρόφους. Μήπως μπορείτε να το διορθώσετε κύριε Παπαδόπουλε;

Αν οι απόστροφοι δεν είναι στην αρχή ή στο τέλος μιας γραμμής, ως προσωρινή λύση μπορείτε να βάζετε στα σημεία αυτά μαζί με την συλλαβή του ποιητικού κειμένου και ένα κενό στο τέλος της συλλαβής (στο ποιητικό κείμενο και όχι στο μουσικό).
 

YANNIS

Μέλος
Κύριε Παπαδόπουλε επειδή σε κάποια τραγούδια -και όχι μόνο- η ίδια μουσική γραμμή επαναλαμβάνεται με διαφορετικά λόγια, μήπως θα μπορούσατε να προσθέσετε τη δυνατότητα να γράφουμε στην ίδια μουσική γραμμή μέχρι και τρεις ποιητικές γραμμές; Τόσες τουλάχιστον έχω εντοπίσει, δεν ξέρω αν κάποιος φίλος έχει εντοπίσει περισσότερες επαναλήψεις.
Επίσης αν μπορούσε να προστεθεί η λειτουργία να μπαίνουν βελάκια πάνω από το μουσικό κείμενο, για την κίνηση της πένας σε έγχορδο όργανο. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
 

papline

Παλαιό Μέλος
Κύριε Παπαδόπουλε επειδή σε κάποια τραγούδια -και όχι μόνο- η ίδια μουσική γραμμή επαναλαμβάνεται με διαφορετικά λόγια, μήπως θα μπορούσατε να προσθέσετε τη δυνατότητα να γράφουμε στην ίδια μουσική γραμμή μέχρι και τρεις ποιητικές γραμμές; Τόσες τουλάχιστον έχω εντοπίσει, δεν ξέρω αν κάποιος φίλος έχει εντοπίσει περισσότερες επαναλήψεις.
Επίσης αν μπορούσε να προστεθεί η λειτουργία να μπαίνουν βελάκια πάνω από το μουσικό κείμενο, για την κίνηση της πένας σε έγχορδο όργανο. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Δυστυχώς όπως είναι δομημένο το πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να προστεθεί η δυνατότητα να μπουν περισσότερες από μια γραμμές ποιητικού κειμένου. Για τα βελάκια αν μου στείλετε ένα παράδειγμα με τις θέσεις και το σχήμα που πρέπει να έχουν τα βελάκια νομίζω ότι μπορώ να τα προσθέσω.

ΥΓ Να ενημερώσω τα μέλη της κοινότητας ότι η νέα έκδοση είναι σχεδόν έτοιμη και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα την ανεβάσω.
Έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις σε σημεία που υπήρχαν προβλήματα αλλά και στο περιβάλλον της εφαρμογής.
 

YANNIS

Μέλος
Επισυνάπτω από τη μέθοδο ταμπουρά του Γιάννη Αρβανίτη για να δείτε κύριε Παπαδόπουλε τα βελάκια.
 

Attachments

  • Χριστός γεννέθεν.jpg
    477.2 KB · Views: 64
Last edited by a moderator:

dimitris

Παλαιό Μέλος
Τά βελάκια μοῦ θυμίζουν κίνηση χεριοῦ θέση-ἄρση σέ ρυθμό δίσημο.
Πρώτη φορά τά βλέπω καί δέν γνωρίζω τή λειτουργία τους.
Ἄν πρόκειται γιά κάτι διαφορετικό, ἄς μᾶς τό ἐξηγήσετε.
Ἄν πρόκειται γιά κινήσεις χειρός γιατί νά προστεθοῦν καί ἄλλα σημάδια ὃταν ὑπάρχουν οἱ ρυθμικοί πόδες;
 
Last edited:

YANNIS

Μέλος
Τά βελάκια μοῦ θυμίζουν κίνηση χεριοῦ θέση-ἄρση σέ ρυθμό δίσημο.
Πρώτη φορά τά βλέπω καί δέν γνωρίζω τή λειτουργία τους.
Ἄν πρόκειται γιά κάτι διαφορετικό, ἄς μᾶς τό ἐξηγήσετε.
Ἄν πρόκειται γιά κινήσεις χειρός γιατί νά προστεθοῦν καί ἄλλα σημάδια ὃταν ὑπάρχουν οἱ ρυθμικοί πόδες;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα βελάκια προσδίδουν την κίνηση της πένας και στα παιδάκια της Α' Γυμνασίου βοηθάει πάρα πολύ να βλέπουν βελάκια μέχρι να εξοικειωθούν με το αντικείμενο.
 
Top