16.10.23. Δ΄ Μουσικολογική σπουδή. Τὸ μελοποιητικὸ ἔργο τοῦ ἀρχιδιακόνου Καλλινίκου τοῦ Μυτιληναίου (μέσα ιθ΄ αἰ.)

Diogenes

Νέο μέλος
Αξιότιμε κύριε καθηγητά!
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να γίνει η παρουσίασή σας ζωντανά στο internet (και ακόμα καλύτερα σαν webinar), για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν και άνθρωποι που δεν ζουν στην Θεσσαλονίκη!!!
Διότι θεωρώ την παρουσία σας αυτήν πάρα πολύ σπουδαία!
(Και οι προηγούμενες παρουσιάσεις σας θα έπρεπε να ήταν online!)

Να έχετε υγεία, να προοδεύετε στην Βυζαντινή Μουσικολογία και να είστε πάντα καλά!
 
Last edited:

Diogenes

Νέο μέλος
(Από την ιστοσελίδα https://www.pemptousia.gr/2023/10/t...ntou-archidiakonou-kallinikou-tou-mitilineou/.)

«Το μελοποιητικό έργο του εν Αγχιάλω του Ευξείνου Πόντου αρχιδιακόνου Καλλινίκου του Μυτιληναίου»

12 Οκτωβρίου 2023

Την Δευτέρα 16-10-23, ώρα 19.00 στον Ιερό Καθεδρικό και προσκυνηματικό ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η Δ’ Μουσικολογική Σπουδή με τίτλο: «Το μελοποιητικό έργο του εν Αγχιάλω του Ευξείνου Πόντου αρχιδιακόνου Καλλινίκου του Μυτιληναίου (μέσα ΙΘ΄ αι.)».



Η εκδήλωση χωρίζεται σε δύο μέρη:

α. Σύντομη παρουσίαση του (σχεδόν άγνωστου) μελοποιού και του έργου του από τον Εμμ. Γιαννόπουλο.

β. Ψαλμώδηση αντιπροσωπευτικών μελοποιήσεών του από δύο εξέχοντες ιεροψάλτες της νέας γενιάς, τον Δρ Γρηγόριο Αναστασίου και τον κ. Δήμο Παπατζαλάκη. Συμψάλλουν και ισοκρατούν φίλοι, συνεργάτες και μαθητές τους.

Ιστοσελίδα ελεύθερης μεταφόρτωσης της πλήρους ηλεκτρονικής έκδοσης του τόμου (μετά την 16η Οκτωβρίου): http://users.auth.gr/mangian («Ἐπιστημονικὸ ἔργο», «Αυτοτελή βιβλία»).

Σημειώνεται ότι όλο το βιντεοσκοπημένο και ηχητικό υλικό, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες (συντελεστές ψάλτες, έκδοση βιο-εργογραφιών και μελών, κ.α.) των τριών προηγούμενων Μουσικολογικών Σπουδών (έτος 2017, αφιερωμένη στον Πρωτοψάλτη Πέτρο τον Βυζάντιο [†1808]· έτος 2019, αφιερωμένη στον Πέτρο Εφέσιο [†1840]· έτος 2021, αφιερωμένη στους Πρωτοψάλτες Παναγιώτη Χαλάτζογλου και Ιωάννη [†1770]), βρίσκεται αναρτημένο στην ημέτερη ιστοσελίδα (http://users.auth.gr/mangian(Επιστημονικό έργο, Διοργάνωση και έκδοση μουσικολογικών σπουδών).

 

Emmanouil Giannopoulos

Emmanouil Giannopoulos
Από την ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/mangian , Ἐπιστημονικὸ ἔργο, Διοργάνωση και έκδοση Μουσικολογικών Σπουδών

Η τέταρτη Μουσικολογική Σπουδή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στον ιερό και προσκυνηματικό ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης στις 16-10--2023, με τίτλο "Το μελοποιητικό έργο του εν Αγχιάλω του Ευξείνου Πόντου αρχιδιακόνου Καλλινίκου του Μυτιληναίου (μέσα ΙΘ΄ αι.)" και συνοδεύτηκε με την έκδοση ομώνυμου τόμου (βλ. παραπάνω την ενότητα «Βιβλία»). Σε αυτήν έψαλαν κατανυκτικότατα και εμμελέστατα δύο εξαίρετοι Πρωτοψάλτες της νέας γενιάς των θεραπόντων την Ψαλτική Τέχνη, ο Δρ. Γρηγόριος Αναστασίου (πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγ. Μαρίνης Άνω Ιλισίων και διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος) και ο κ. Δήμος Παπατζαλάκης (πρωτοψάλτης του ιερού καθεδρικού ναού Τιμ. Προδρόμου Νεαπόλεως και υπ. διδ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), μαζί με μουσικώτατους συνεργάτες και μαθητές τους.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Όλα τα σχετικά στοιχεία της εκδήλωσης και αναλυτικά τα στοιχεία των συντελεστών αναγράφονται στο Πρόγραμμα το οποίο διανεμήθηκε και υπάρχει και εδώ. Στο ίδιο Πρόγραμμα και τα σχετικά με τον άγνωστο μελοποιό Καλλίνικο. Ακόμη αναλυτικότερα για τον Καλλίνικο και το έργο του (καθώς και πρώτη δημοσίευση όλων των μελών του) αναγράφονται πολλά στον τόμο που κυκλοφορήθηκε και διανέμεται ηλεκτρονικά δωρεάν.

Το ψαλτικό πρόγραμμα της τέταρτης Μουσικολογικής Σπουδής:

-
Κύριε, ἐκέκραξα..., ἦχος α´ (Δῆμ. Παπατζαλάκης).

- Ἰδιόμελο δοξαστικὸ ἁγ. Πατέρων Τὰς μυστικὰς..., ἦχος πλ. β´ (Γρηγ. Ἀναστασίου).

- Ἰδιόμελο δοξαστικὸ τῶν Ταξιαρχῶν Ὅπου ἐπισκιάσει..., ἦχος πλ. α´ (Δ.Π.)

- Χερουβικὸν τῆς γ’ σειρᾶς τοῦ Καλλινίκου (εἰς «Κυριακὰς καὶ μικρὰς ἑορτάς»), ἦχος α’ (Γ.Α.)

- Ἰδιόμελα τῆς Μεγ. Τεσσαρακοστῆς «εἰς τὸν Ν’ ψαλμόν»:

Δόξα, Τῆς μετανοίας, ἦχος β’ (Δ.Π.).

Καὶ νῦν, Τῆς σωτηρίας, ἦχος πλ. δ’ (Γ.Α.).

Ἐλέησόν με..., Τὰ πλήθη..., ἦχος πλ. β’ («ὁμόνοια»).

- Μεγάλη Δοξολογία, ἦχος δ’ (ἐπιλογὴ στίχων καὶ τὸ ᾈσματικόν, μὲ ἐναλλαγὴ τῶν ἱεροψαλτῶν καὶ μὲ συμψαλμώδηση καταληκτικῶν φράσεων).

- Εἰς τὸν ἁγιασμὸν τῶν Θεοφανείων Τριάδος ἡ φανέρωσις..., ἦχος β’ (Δ.Π.).

- Ἄξιόν ἐστὶν... (Γ.Α.)

- Κοινωνικό Θεοφανείων Ἐπεφάνη ἡ χάρις..., ἦχος δ´ («ὁμόνοια» καὶ μονοφωνάρικες παρεμβολὲς ἀπὸ τὸν Δ.Π.).



το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=Z1clR9q5Gq0
 
Top