15. «Θεαρχίῳ νεύματι» Πέτρου: α) χειρόγραφη καταγραφή Σίμωνος Καρά & β) επεξεργασμένη αντιγραφή της Κυψέλης του Στεφάνου

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Το αποψινό δοξαστικό σε μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
Το αρχείο εικόνας είναι κάποια γραμματοσειρά και το αρχείο pdf είναι χειρόγραφο επεξεργασμένο, δίχρωμο του Σ. Καρά


Όσον αφορά το αρχείο εικόνας, μοιάζει μάλλον με την εκδοχή του Στεφάνου Λαμπαδαρίου. Το αρχείο PDF σαφώς και είναι του Πέτρου, και διαφέρει ή μοιάζει μ' εκείνο τόσο όσο μοιάζουν ή διαφέρουν μεταξύ τους οι διάφορες καταγραφές του που έχουμε στη διάθεσή μας, π.χ. του Γρηγορίου ή του Κηλτζανίδη, εκτός αν κι αυτά είναι "ποικίλης και αμφισβητούμενης προέλευσης" (φυσικά δεν αναφέρομαι στις προσθήκες έλξεων και υφεσοδιέσεων ή την προσθήκη άλλων σημείων).

... Στον ίδιο φάκελο που υπήρχε αυτό το pdf ήταν και το άλλο κείμενο σε μορφή εικόνας jpg. Έτσι με την ευκαιρία αυτή ανέβασα και αυτό. Δεν είμαι σίγουρος όμως για την προέλευσή του. Πρέπει να είναι αυτό που είπε ο κ. Νεοκλής, από τη Μουσική Κυψέλη του Στεφάνου. Όμως ούτε το χρησιμοποίησα στην εκκλησία, ούτε το διάβασα πριν το στείλω αυτό το αρχείο εικόνας.
Το κείμενο αυτό σε μορφή pdf αποτελεί ένα μικρό δείγμα από το εκατοντάδων σελίδων μουσικό μηναίο του μηνός Αυγούστου του συλλόγου προς διάδοσιν της εθνικής μουσικής. Βρίσκεται στον πρώτο τόμο. ...

Ακριβέστερα: το αρχείο εικόνας αποτελεί πρόχειρη, ανορθόγραφη και επί το καραϊκόν επεξεργασμένη αντιγραφή της Κυψέλης του Στεφάνου (πρβλ. σσ. 565-568). Το αρχείο PDF (απ'το μηναίο Αυγούστου του Σ. Καρά) αποτελεί προσωπική και αναπόφευκτα υποκειμενική (επαν)ερμηνεία-μεταγραφή του μέλους του Πέτρου από τον Σ. Καρά. Διαφέρει εμφανώς, ως προς την φιλοσοφία, από τις διάφορες γνωστές κλασικές μεταγραφές-εκδοχές. Δεν ξέρω π.χ. πόσο ορθή μπορεί να θεωρηθεί με τη λογική της Νέας Μεθόδου η αυτούσια μεταφορά της γραφής του Πέτρου στις φράσεις "μεταρσίως αιρόμενοι" κ "το πανάχραντον".

... περι ορθογραφίας ο λόγος= εδω εχουν εκδοθεί βιβλία που δεν καταλαβαίνω-διακρινω το μάθημα, η ορθογραφία πείραξε κ το πρότυπο που ακολουθήθηκε;;

Μερικά παραδείγματα σφαλμάτων ορθογραφίας, αντιγραφής και Καρα-υπερβολής απ'το αρχείο εικόνας (επιλείψει γαρ με διηγούμενον..):
1. Στα λόγια: ..ζωαρχικόν σου σκυηηνος εξόχος..αι δε υπέρταται..συ τω οικείω..προπέμπουσοι τω δε ει κρατούμεναι..κλπ
2. Στη σημειογραφία: εξόχως (κλάσμα), Δεσπότη (γοργόν), σωτηρία (χωρίς πεταστή κ κλάσμα) κλπ
3. Καραϊκότερος του Καρά: κλάσμα κάτωθεν αποστρόφου όπου θέτει ισάκι, συνωστισμός καραδοφώνων κ χαρακτήρων ποιότητας (Δόξα Πατρί και) κλπ
 
Last edited:

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
συνωστισμός καραδοφώνων κ χαρακτήρων ποιότητας (Δόξα Πατρί και) κλπ

ε, και;;
όταν δε σ΄αρέσει κάτι, δεν ψάλλεις από κει. αυτό κάνω κι εγώ όταν βλέπω τριγοργα κλπ σε μαθήματα που πρίν δεν είχαν. απλά, κλείνω το pdf, πετάω τη φωτοτυπία, ή κλείνω το βιβλίο και το βάζω σε ράφι δυσδιάκριτο για να μη μπαίνω σε πειρασμό..

καλά κάνει κ έχει τα σημαδόφωνα αυτά. Πιστεύει ότι τον βοηθούν στο να αποδώσει καλύτερα. όπως πιστεύει οτι θα βοηθηθεί κ ο θιασώτης της υπεραναλυτικής σημειογραφίας.
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ και το μεν και το δε για διαφορετικούς ανθρώπους.
τα υπόλοιπα είναι θέματα επικράτησης μεταξύ σχολών όπως εύστοχα παρατήρησε σε άλλο θέμα φίλος απ την Κρήτη (...η ασφυκτική επικράτηση...).
 

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
Μαλλον εσεις θα πρεπει να μελετησετε καλα τον Στανιτσα...πραγμα που απ οτι φαινεται...μεχρι τωρα δεν εχετε πραξει.

άποψή σας...
αλλά μάλλον δεν καταλάβατε τί σας έγραψα... οπότε (για να χρησιμοποιήσω κι εγώ όρο πανεπιστημιακού) ατελέσφορη η συζήτηση μαζί σας.
 
Top