Χορός Ψαλτικής «ΚΛΕΙΔΑ»

Βαγγέλης Μπισύρης

Παλαιό Μέλος
Λίγα λόγια για τον Χορό Ψαλτικής «ΚΛΕΙΔΑ»:

Δημιουργήθηκε το 1988 από καταξιωμένους Πρωτοψάλτες και Λαμπαδαρίους των Πατρών, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή της Ελληνικής Μουσικής κ. Δημήτριο Γαλάνη.

Ο Χορός παρουσίασε το έργο του πρώτη φορά το 1988 προσκεκλημένος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών και έψαλλε στον Ε’ κατανυκτικό εσπερινό στον Ι.Ν. Χρυσοσπηλαιωτίσσης (Αιόλου). Έκτοτε έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ακολουθίες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας με στον Ελλαδικό χώρο, προσκεκλημένος από διαφόρους φορείς.

Κατά τα 1991-1992 εκτέλεσε με τη συνοδεία οργάνων το Βυζαντινό Ορατόριο των Χριστουγγένων, μουσική σύνθεση Δ. Γαλάνη, παρουσιάζοντας το σε συναυλίες στην Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα και Αθήνα.

Έχει διοργανώσει συναυλίες με τη μορφή μουσικοφιλολογικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Νεραντζή και του Άρχοντος Λαμπαδαρίου της Μ.τ.Χ.Ε κ. Βασίλειο Εμμανουηλίδη.

Τα Χριστούγεννα του 2002 έψαλλε την ειδική Ασματική Ακολουθία του Ιωβηλαίου για τα 2000 χρόνια από τη Γέννηση του Ιησού Χριστού, ποίημα και σύνθεση του αειμνήστου π. Πατρών κ. Νικοδήμου, παρουσία του σε κεντρικές εκκλησίες των Πατρών.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, ενώ συμμετέχει σε μουσικοχορευτικές βραδιές με έμφαση στην μουσική παράδοση διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας.

Από το 2008 θεσμοθετήθηκε ως καλλιτεχνικό σωματείο, με την έγκριση της Πολιτείας και την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» με κύριο διακριτικό τίτλο «ΧΟΡΟΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΚΛΕΙΔΑ». Με τα δύο αυτά σκέλη, της Ψαλτικής και του Δημοτικού Τραγουδιού, σκοπός του Χορού είναι η αναβίωση παλαιότερων χειρογράφων, καθώς και η καταγραφή και εκτέλεση του γνήσιου παραδοσιακού τραγουδιού.

Έχει εκδώσει έναν δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια, ο οποίος έχει προσφερθεί εδώ
http://analogion.com/forum/showthread.php?t=19921
 
Top