Υμνολογική αναφορά της ακολουθίας της Αγίας Φιλοθέης

Diogenes

Νέο μέλος
Από την ιστοσελίδα https://www.pemptousia.gr/video/imnologiki-anafora-tis-akolouthias-tis-agias-filotheis/ .

Υμνολογική αναφορά της ακολουθίας της Αγίας Φιλοθέης

0001.jpg

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Νικόλαος Τζιράκης, μιλάει στην Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Κυρά των Αθηνών και Καλλιμάρτυς του Γένους. Η συμβολή της Αγίας Φιλοθέης στην πνευματική αφύπνιση του ελληνικού λαού», η οποία πραγματοποιήθηκε την 17η Φεβρουαρίου 2017 ώρα 6:00 μ.μ. στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελετίου-Αθανασίου Δημόπουλου.

Μερικά που ανέφερε ο κύριος καθηγητής:

… Η εκδεδομένες ακολουθίες της οσίας Φιλοθέης είναι επτά. Η πέμπτη ακολουθία -πληρέστερη και αρτιότερη όλων- ανασυντάχθηκε και διορθώθηκε από τον επ. Διονύσιο Ψαριανό με εισαγωγή του Νικολάου Τωμαδάκη και εκδόθηκε το 1953. Χρήσιμηοποιήθηκε σχεδόν ως αντίγραφο για όσες ακολουθίες εκδόθηκαν μετά ταύτα. Η εν λόγω ακολουθία εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπάρχει στο τέλος του μηνιαίου του Φεβρουαρίου της Αποστολικής Διακονίας. … Κύρια επιδίωξη μίας ακολουθίας οφείλει να είναι η βοήθεια των πιστών από τους ύμνους ώστε να μιμηθούν τον τιμώμενο άγιο.

Να διατυπώσω μία πρόταση που αφορά στην συναγωγή όλων των διασωθεισών ακολουθιών των νεομαρτύρων της Πίστεώς μας και του Έθνους μας σε ένα corpus. Το έργο αυτό θα επιτελέσει ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί και θα τεθεί υπό την σκέπη της Εκκλησίας της Ελλάδος και ίσως του αρμόδιου υπουργείου. Σε αυτήν είναι χρήσιμο να συμμετέχουν προσοντούχοι κληρικοί, καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, οι οποίοι διδάσκουν συγγενή με την λειτουργική και υμνολογική ζωή της Εκκλησίας γνωστικά αντικείμενα.
Η επιτροπή αυτή θα ορίσει το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα φέρει εις πέρας το έργο της αναθεώρησης και διόρθωσης όλων των ακολουθιών ως μέγιστη οφειλή χρέους όλων μας προς τους νεομάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι μαρτύρησαν παντοιοτρόπως κατά την μακρά σκοτεινή περίοδο της Οθωμανοκρατίας. …

[Ενδιαφέρων εάν θα δημιουργηθεί μία επιτροπή αναθεώρησης και διόρθωσης όλων των ακολουθιών των Νεομαρτύρων.]
 
Top