Μεταφέρεται η εορτή της αγίας μεγαλομάρτυρος Ειρήνης;

Diogenes

Νέο μέλος
Μεταφέρεται φέτος η εορτή της αγίας μεγαλομάρτυρος Ειρήνης από 5 Μαΐου σε κάποια άλλη ημέρα της διακαινησίμου; Ή παραμένει η μνήμη της στις 5 Μαΐου χωρίς να ψάλεται τίποτα από την ακολουθία της;
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Πανηγυρίζοντες Ναοί, πού ἔχω ὑπόψη μου, μεταφέρουν φέτος τήν Πέμπτη.
Εἶναι θέμα τοπικό, πού δέν ἀντιμετωπίζεται ἀπό τό ἰσχῦον τυπικό, καθ᾿ ὅσον ἡ ἀκολουθία στό Μηναῖο εἶναι μή ἑορτάσιμος.
 

Diogenes

Νέο μέλος
Τὸ δεύτερο, ἐκτὸς πανηγυρίζοντος ναοῦ, ὁπότε μεταφέρεται τὴν Τρίτη τῆς Διακινησίμου.
Πάτερ Μάξιμε και κ. Θεοδωράκη!
Ευχαριστώ πολύ για τις ανωτέρω απαντήσεις σας!

Συμπεραίνω ότι λαμβάνουμε υπόψιν μας την διάταξη Α΄, §1* του Τυπικού τΜΧΕ για την εορτή του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου. Επειδή όμως θα γινόταν δύσκολη η συμψαλμωδία αμφοτέρων ακολουθιών με την αναστάσιμη ακολουθία, θα πρέπει να μεταφερθεί η ακολουθία της αγίας στην Τρίτη ή την Πέμπτη της Διακαινησίμου.

* Για τον Άγιο Γεώργιο γράφει το ΤτΜτΧΕ τα εξής:
Περίπτωσις Α΄. §1. «Εἰ τύχοι ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου (ἐνν. Γεωργίου) τῷ Μ. Σαββάτῳ ἢ τῇ Μ. Κυριακῇ (ἐνν. τοῦ Πάσχα) ἡ Ἀκολουθία αὐτοῦ μετατίθεται καὶ ψάλλεται τῇ Δευτέρᾳ τῆς Διακαινησίμου μετὰ τῆς ἀναστασίμου Ἀκολουθίας ὡς ἑξῆς.»

Την Τρίτη όμως εορτάζεται συνήθως η εορτή των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Οπότε και αυτή η ημέρα δεν είναι ιδανική.

Την Τετάρτη έχουμε την σύναξη της αγίας Κόνεως της εκπεμπομένης εκ του τάφου του Ευαγγελιστού Ιωάννου (το «μάννα»). Οπότε και αυτή η ημέρα δεν είναι ιδανική.

Συνεπώς μάς μένει μόνο η Πέμπτη της Διακαινησίμου. Ίσως γι'αυτό οι πανηγυρίζοντες Ναοί μεταφέρουν την εορτή τις αγίας Ειρήνης φέτος την Πέμπτη.

Χριστός ανέστη!!!
 
Last edited by a moderator:
Top