Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας - 15 Αυγούστου 2010 (ολόκληρη η ηχογράφηση)

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
Πάρα πολύ συγκινητική η Λειτουργία στην Σουμελά. Εγώ, πραγματικά, κατασυγκινήθηκα έστω και αν το έβλεπα από βίντεο. Και ο ίδιος ο Πατριάρχης, εν στιγμαίς στον λόγο του, πάλευε να κρατήση τα δάκρυά του. Όντως, μεγάλη τιμή όχι μόνο για τους Ποντίους, αλλά και για ΟΛΗ την Ορθοδοξία και όλο τον Ελληνισμό.

Ο δε χορός των ψαλτών, με επικεφαλή του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Λεωνίδα Αστέρη, ΑΨΩΓΟΣ. Αν προσέξατε και καταλάβατε, το όλο ύφος ήταν καθαρό Πατριαρχικό, κατανυκτικό, και συγκινητικό.

Ας έχουμε όλοι την ευχή της Παναγίας μας, και ας έχουμε πάντοτε την πεσιτεία της προς τον Υιόν της, τον Σωτήρα και Λυτρωτή ημών Ιησούν Χριστόν. Χρόνια Πολλά εις τους εορτάζοντας και σε όλον τον κόσμον, και του χρόνου με υγεία.

Απόστολος
 

Shota

Παλαιό Μέλος


Ὁ πατριάρχης λειτούργησε πίσω ἀπὸ τὴν ἁγία τράπεζα, πρὸς τὸ λαό.
Κατὰ τὴν ἀρχαία τάξη μετὰ τὴν «πρώτην εἴσοδον» ὁ ἱερεὺς στέκει πίσω ἀπὸ τὸ θυσιαστήριο, πρὸς τὸ λαό («στάση τραπέζης»· Ἰ. Φουντούλη Λειτουργικὴ τ. 1 σσ. 45-46), σὲ ἄμεση σχέση καὶ ἀμφίδρομη ἐποπτεία-ἔλεγχο τοῦ ποιμνίου. Ἄλλωστε καὶ οἱ ἐκφωνήσεις «Λάβετε, φάγετε, τοῦτό ἐστι τὸ σῶμά μου...», «Πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες, τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου...» καὶ «Τὰ ἅγια τοῖς ἁγίοις» ἀπευθύνονται ὁπωσδήποτε πρὸς τὸ λαό.

Εγώ πάντως έχω την εντύπωση* ότι ο Πατριάρχης απλά βλέπει "προς ανατολάς" που είναι και η παραδοσιακή θέση του λειτουργού. Καμια σχέση με το δυτικό versus populum. Τώρα ποια η αρχαία παράδοση: υπάρχει τόσο η παράδοση της Εκκλησιας όσο η ερευνα (π.χ. αυτό το βιβλίο).

* δεν ήμουν εκεί με την πυξίδα :D
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου

Πρόκειται για την σύνθεση του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου σε πλάγιο του Δ΄, από την οποία παρέλειψαν κάποια μελωδική ανάπτυξη στη αρχή και συγκεκριμένα στην συλλαβή "Ποτήριον", καθώς και στη συλλαβή "επικαλέσομαι", κάνοντας αργότερα επαναλήψεις φράσεων. Όμορφη σύνθεση και όμορφα εκτελεσμένη.
 


"Κι ας είναι αλουτρούητα και ας εέναν ξένα, επέμναν καταπράσινα και χιλευλοημένα", άμον ντο λέγει κι αδά.
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής

Επειδή σήμερα είχα προγραμματίσει να πω το χερουβικό αυτό, κάθισα και άκουσα επανειλημμένα την εκτέλεση από την Παναγία Σουμελά, ως προετοιμασία. Παρατήρησα ότι σε ορισμένα σημεία γίνονται συντμήσεις και σε άλλα οι αναλύσεις διαφοροποιούσαν κάπως το μουσικό κείμενο. Απέδωσα τις μεν πρώτες στις χρονικές ανάγκες της στιγμής, τις δε δεύτερες στην καλλιτεχνική ελευθερία του ψάλτου.
Μετά όμως από μια μικρή έρευνα, διεπίστωσα ότι ο άρχων Λ.Αστέρης απέδιδε κατά γράμμα την σύντμηση που έχει κάνει στο εν λόγω χερουβικό ο Δημήτριος Κουτσαρδάκης, όπως αυτή δημοσιεύεται στο βιβλίο του «Τα Μυρόπνοα Άνθη» (τόμος γ΄Θ.Λειτουργία, εν Πάτραις 1929). Συμπεριλαμβάνεται στο «Χερουβικάριο» (σελ. 98-101), το παραθέτω όμως και εδώ για πιο εύκολη σύγκριση με την εκτέλεση.
Γνωρίζει κανείς αν το βιβλίο αυτό χρησιμοποιείται και άλλοτε από τον Λ. Αστέρη (ή μπορεί κανείς να τον ρωτήσει);
 

Attachments

  • Αργό Χερουβικό Κωνσταντίνου Π. δ΄'αγια (σύντμηση υπό Δ.Κουτσαρδάκη).pdf
    352.4 KB · Views: 54

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
Αγαπητοί μου,

Σας ενημερώνω ότι ο Άρχων Α' Δομέστικος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Μιλτιάδης Παππάς ανέβασε την δικιά του την ηχογράφηση από την Θ. Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Την ηχογράφησε με minidisc το οποίο το είχε δίπλα του, οπότε η ηχογράφηση είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ και, όντως, ΘΑΥΜΑΣΙΑ.

Θα την βρείτε στην ιστοσελίδα του, www.easternmusic.org, και θα πάτε Αρχείο ηχογραφήσεων ► Εκκλησιαστική Μουσική ► Πατριαρχικός Ναός ► Μηναίον ► Αύγουστος. Εκεί θα βρήτε την ηχογράφηση σε δύο μέρη.

Ακούστε τις εκτελέσεις, τους ρυθμούς, τον συγχρονισμό των ψαλτών, τις αναλύσεις... Μιλάμε, δηλαδή, για ΜΑΘΗΜΑ Πατριαρχικού ύφους! Εάν προσέξουμε καλά, θα μάθουμε πολλά πράγματα απ' αυτή την ηχογράφηση, λόγω του ότι το minidisc ήταν εκεί κοντά και ακούγονται όλες οι λεπτομέρειες των ψαλλόμενων.

Ας είναι καλά οι άρχοντες του Πατριαρχικού Ναού, που έχουνε μεγάλη ευθύνη και που κρατούν μία μεγάλη παράδοση στους ώμους τους. Ο Θεός να τους ευλογεί πάντοτε.

Απόστολος
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Γίνεται να το κατεβάσεις. Με το Firefox, που δοκίμασα, μόλις κάνεις κλικ για να παίξει, εφόσον εχεις εγκατεστημένο το «πρόσθετο» DownloadHelper, σου δίνει την δυνατότητα από το αντίστοιχο μενού, να το αποθηκεύσεις.
 
Last edited:
Top