Ζητείται Σφήκας...

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
απο Σαλίβερος Χαράλαμπος
Ο Λεωνιδας Σφήκας έψελνε για πολλά χρόνια στον Άγιο Νικόλαο Καλλιθέας
Από dimskrekas
Υπάρχουν ζωντανές ηχογραφήσεις του Λ. Σφήκα από εκεί ή κ από αλλού; Καλό είναι να αναρτηθούν από τους τυχόν κατέχοντας...


Με αφορμή τα δυο παραπάνω μηνύματα
και με δεδομένο ότι
ο μακαριστός Λεωνίδας Σφήκας
υπήρξε ένα από τα πραγματικά μεγάλα αναστήματα
(μεγαλύτερο από αυτο που ενδεχομένως νομίζει αρκετός κόσμος)
και ένας αυθεντικός ψάλτης,
θέλω να παρακαλέσω θερμά
όποιον κατέχει εγγραφές του από οπουδήποτε
να τις ανεβάσει
(αν δε μπορεί, ας ζητήσει την τεχνική βοήθεια των μελών του Ψαλτολογίου).

Ξέρω ότι κοινοτυπώ, αλλά...
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Μακάρι να βρεθεί.

ΥΓ Πάντως για άλλη μια φορά αποδεικνύεις ότι η πραγματική θητεία στην παράδοση οδηγεί τον φορέα της στην αντίληψη του ύφους ως ήθους και όχι ως τεχνικής. (Το πρώτο βρίσκεται εν τω βάθει, είναι δυσπρόσιτο και γενικώς ξεβολεύει τις στέρεες και ασφαλείς ταξινομήσεις).
 

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Πίστεψέ με Γιώργο,
ούτε οι τεχνικές βρίσκονται τόσο μακριά η μια απ' την άλλη, όσο νομίζεται... Οι τεχνικές δεν αποτελούν επιθετικά όπλα αλλά δρόμους προσέγγισης κι έκφρασης της μουσικής μας. Δε μας φταίνε αυτές ούτε όσα ακούσαμε και μάθαμε.
Η ευκολία της συνήθειας και το βόλεμα,
η ρηχή και λειψή κατανόηση της μουσικής,
ο μουσικός φανατισμός και οι ποδοσφαιρικές νοοτροπίες σε συνδυασμό με τα συμφέροντα
είναι που χωρίζουν
κι όχι οι τεχνικές του ύφους.

Η εποχή, νομίζω, ζητάει ανταλλαγή εμπειρίας, πολυσυλλεκτικότητα κι εναρμόνιση των αντιθέτων. Ζητάει συστράτευση κι όχι αντιπαραθέσεις. Μαζί με βαθειά μελέτη. Ίσως ένα μουσικό "ας κατανοήσουμε και ας αγαπήσουμε αλλήλους".
Θυμάμαι για παράδειγμα το δάσκαλο Καραμάνη, που είδε κι άκουσε πολλούς, να διηγείται με μεράκι ιστορίες παλαιότερων ψαλτών αλλά και να ψάλλει από μνήμης μέλη τους που ουδείς διέσωσε, μιμούμενος το χρώμα τους. Κι ας ήταν αυστηρός και πιστός στο ύφος του.

Ο Σφήκας, εν προκειμένω, αποτελεί την προέκταση Ραιδεστηνού-Βινάκη εκφρασμένη με χρώματα της προφορικής παράδοσης Μ. Ασίας-Αιγαίου. Μαζί με ένα μεγάλο μουσικό τάλαντο. Στη φωνή του πάλλονται άλλες εποχές και αναδύεται μια αγνότητα μελισσίου κηρίου δηλ. ένα αγνό λειτουργικό ύφος και ήθος. Υπερβάλλω;
 

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ ΔΑΝΙΗΛ

Παλαιό Μέλος
παρα πολλα αρχεια υπαρχουν στο αρχειο του αιμνηστου πλεον Θεοδωρου Βασιλειου..Ειχε αριστερο τον Σφηκα!! Ενιαυτος Τριωδιο και Μεγαλη Εβδομαδα..Πρεπει να γινει ψηφοποιηση..Μιλαμε για μεγαλο ψαλτη!!!
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
παρα πολλα αρχεια υπαρχουν στο αρχειο του αιμνηστου πλεον Θεοδωρου Βασιλειου..Ειχε αριστερο τον Σφηκα!! Ενιαυτος Τριωδιο και Μεγαλη Εβδομαδα..Πρεπει να γινει ψηφοποιηση..Μιλαμε για μεγαλο ψαλτη!!!

Αυτοί που έχουν τα μέσα...ας τα βγάλουν προς τα έξω...
 
Top