Εμμ. Γιαννοπούλου, Το μελοποιητικό έργο του εν Αγχιάλω του Ευξείνου Πόντου αρχιδιακόνου Καλλινίκου του Μυτιληναίου (μέσα ΙΘ΄ αι.), Θεσσαλονίκη 2023.

tb---

τσοπάνης

ARGITAN

Παλαιό Μέλος
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

" ΤΟ ΜΕΛΟΠΙΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΧΙΑΛΩ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ"



Περιήλθε πρόσφατα στα χέρια μου, ευγενώς προσφερθέν, το με τίτλο " Το μελοποιητικό έργο του εν Αγχιάλω του Ευξείνου Πόντου αρχιδιακόνου Καλλινίκου του Μυτιληναίου" νέο έργο-μελέτη του χαλκεντέρου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Μανόλη Στ. Γιαννοπούλου.

Πρόκειται για την παρουσίαση ενός αγνώστου μελοποιού, τον οποίο ο συγγραφέας ανασύρει από τη λήθη και τον κάνει γνωστό στους ασχολούμενους με την ψαλτική της Εκκλησίας μας.

Ο προσηνής φερέπονος και διεισδυτικός ερευνητής, καθηγητής Μανόλης Γιαννόπουλος, καταφέρνει πάντα να φέρνει σε φως άγνωστα στοιχεία, βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία ανθρώπων της ψαλτικής τέχνης, που είτε λανθάνουν, είτε είναι εντελώς άγνωστα, όλα δε αυτά με μία γλώσσα γραφής εύληπτη, μεστή γλαφυρή. εύστοχη, ή που δίχως να απομακρύνεται από την επιστημονική δεοντολογία, απέχει πολύ από την ξηρή και την άκαμπτη ακαδημαϊκή έκφραση και διατύπωση.

Ήδη ο καθηγητής έχει προσφέρει, στα πλαίσια της ερευνητικής και διδακτικής του δραστηριότητας, στην επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα της Ψαλτικής Τέχνης, σημαντικότατο έργο, με κριτικές εκδόσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις έργων, μουσικολογικές αναλύσεις κ.λπ., το οποίο κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων. μουσικολόγων πανεπιστημιακών δασκάλων και τον έχει κάνει γνωστό πολύ πέραν από τα όρια της πατρίδας μας· γεννά δε βάσιμες ελπίδες για εύκαρπη συνέχεια της εξαίρετης, άλλωστε, μέχρι σήμερα επιστημονικής του σταδιοδρομίας.

Στό εν λόγω βιβλίο ο καθηγητής Μανόλης Γιαννόπουλος εκτός των σχετικών βιογραφικών στοιχείων του μελοποιού, παραδίδει πληκτρολογημένο και σελιδοποιημένο, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, από κώδικα της συλλογής της Ευθυμίου Λίτσα, το σύνολο σχεδόν των μελοποιήσεων του Καλλινίκου ( Δοξαστικά, ενιαυτού -Τριωδίου και μέλη Εσπερινού και Θείας Λειτουργίας).

Από την εξέταση των μελοποιημάτων προκύπτει ότι ο Καλλίνικος υπήρξε ταλαντούχος μελοποιός. Ως εκ τούτου, τα μελοποιήματα του, γλυκύτατα και κλασικά, μπορούν να διευκολύνουν να σταθούν επάξια στις σημερινές αισθητικές και λειτουργικές προϋποθέσεις και να ενταχθούν με αξιώσεις στο ρεπερτόριο της ιεροψαλτικής πράξης της Εκκλησίας μας.

Εύχομαι από καρδιάς καλό ταξίδι στο βιβλίο και καλή συνέχεια στον εκδότη.
,
Γ. Ι. Χατζηθεοδώρου

 
Top