Zητειται αναλογιο χωρις αμοιβη αναφερει ενας συναδελφος!!

ΝΙΚΟΛΑΣ.Τ

Νέο μέλος
Συναδελφοι αρχιζει πλεον το επαγγελμα μας να γινεται αμισθι.....τελειωσαμε!!!
 

tzark

Μέλος
Συναδελφοι αρχιζει πλεον το επαγγελμα μας να γινεται αμισθι.....τελειωσαμε!!!
Το να διακονείς το Ιερό Αναλόγιο δεν είναι επάγγελμα...!!!
Αν θέλεις επάγγελμα μάθε μια τέχνη όπως ο Απόστολος Παύλος έμαθε την τέχνη, του σκηνοποιού.
 

ΝΙΚΟΛΑΣ.Τ

Νέο μέλος
αγαπητε συναδελφε φυσικα και ειναι επαγγελμα για καποιους που δεν εχουν στον ηλιο μοιρα....ομως δυστυχως και αυτος ο κλαδος εξαφανιζεται απο καποιους που νομιζουν οτι θα ερθουν πιο κοντα στο θεο υπηρετωντας αμισθι....λυπαμαι πραγματικα για αυτην την καταντια μας ....και ετσι για το θεαθηναι να σου πω οτι εχω χασει αναλογιο απο καποιον που πηρε ο παπας αμισθι!!! .....οσο για τον παυλο καλυτερα να μην μιλησουμε ποια ηταν η τεχνη του πρωτου γινει παυλος!!!
 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Το να διακονείς το Ιερό Αναλόγιο δεν είναι επάγγελμα...!!!
Αν θέλεις επάγγελμα μάθε μια τέχνη όπως ο Απόστολος Παύλος έμαθε την τέχνη, του σκηνοποιού.
«Οὐκ οἴδατε ὅτι οἱ τὰ ἱερὰ ἐργαζόμενοι ἐκ τοῦ ἱεροῦ ἐσθίουσιν, οἱ τῷ θυσιαστηρίῳ προσεδρεύοντες τῷ θυσιαστηρίῳ συμμερίζονται; 14 οὕτω καὶ ὁ Κύριος διέταξε τοῖς τὸ εὐαγγέλιον καταγγέλλουσιν ἐκ τοῦ εὐαγγελίου ζῆν.» (Κορ. Α, κεφ. θ', στ. 13-14)
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Δεν τελείωσε η ψαλτική μόνο, τελείωσε η εκκλησία όπως την ξέραμε.
Μέχρι την δεκαετία του '80 το βάρος στην λειτουργική τάξη έπεφτε στον ψάλτη, δεν διανοούνταν κεντρικός ναός, μεγάλες ενορίες να μην έχουν ψάλτη. Η πρώτη προτεραιότητα ήταν ο ψάλτης και μετά τα έργα στον ναό, τα σοβαντίσματα, η αγιογραφίες, τα μάρμαρα, τα βιτρό κλπ κλπ. Στην γειτονιά μου πάντα φρόντιζε ο παπάς να έχει καλό ψάλτη. Δέκα χρόνια ήταν η Αγιά Σωτήρα με τα τσιμέντα αλλά ήταν εκκλησία με ευπρέπεια και λαμπρότητα! Το κήρυγμα ήταν 10 λεπτά ως ερμηνεία του αποστόλου ή του ευαγγελίου. Στις μεγάλες εορτές, του Σταυρού, της Ορθοδοξίας κλπ ή όταν είχε δεσπότη δεν θυμάμαι να τελείωνε η λειτουργία πριν τις 11. Όταν λέγαμε την δοξολογία σε πιο σύντομο χρόνο μπούκαρε στο ιερό ο κυρ Αντωνάκος κι έκανε παρατήρηση. Τώρα κανένας δεν μιλάει...
Σήμερα προτεραιότητα έχουν όλα τα άλλα παρά η ψαλτική, όσοι την υπηρετούν είναι ο τελευταίος τροχός.
Κάνουν βιαστικά τον όρθρο για να κάνουν μισή ώρα κήρυγμα(=πλύση εγκεφάλου= δεν παίζει ρόλο η μουσική αλλά η ταπείνωση και η προσευχή λένε και ξαναλένε, να μην υπάρξει ξανά ένας κυρ Αντωνάκος που θα κάνει τον όποιο έλεγχο) ή για να πιουν καφέ. Η ακολουθία και η ψαλτική έγινε αναγκαίο κακό, βραχνάς που θέλουν πάση θυσία να τον αποβάλουν και αυτό κάνουν. Ομοιάζουμε πλέον σε κάτι Αμερικάνικες προτεσταντικές χριστιανικές κοινότητες του Τέξας κι όχι με εκκλησία που μύριζε κάποτε μεταφορικά και κυριολεκτικά θυμίαμα.
Φτάσαμε να είναι καλύτερα νεωκόρος παρά ψάλτης. Οι νεωκόροι έχουν και ΙΚΑ γιατί όπως είπε κι ένας ιερέας, αν δεν βάλουν ΙΚΑ στον αλλοδαπό νεωκόρο θα τον απελάσουν!!! Έτσι ο ψάλτης απελαύνεται μόνος του..
Δεν είναι πια ψάλτης της ενορίας αλλά είναι ένας υπηρέτης του παπά, ο ψάλτης μου λέει!!!
Έτσι θεωρούν όλους όσους εργάζονται στην κάθε ενορία οι νέοι παπάδες, υπηρέτες τους. Οι νέοι παπάδες δεν είναι παπάδες αλλά τέως ανύπαρκτοι αποτυχημένοι τυχοδιώκτες που επέλεξαν να γίνουν ρασοφόροι ως εύκολη πρόσβαση στον μισθό του δημοσίου και ως εύκολο τρόπο να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο εξουσία και κοινωνική θέση.
Αν δεν καταργηθεί η χωρίς έλεγχο δημόσια μισθοδοσία των κληρικών, να φύγουν τα παράσιτα από τον κλήρο τελείωσε η εκκλησία. Δεν τελείωσε η Εκκλησία του Χριστού αλλά της Ελλάδας. Η Εκκλησία του Χριστού υπάρχει και θα υπάρχει, ο ψάλτης που εκοπίασε χρόνια και έμαθε μουσική το έκανε γιατί του αρέσει να ψέλνει και θα ψέλνει, δουλεύει εκατό δουλειές να τα βγάλει πέρα, δεν γίνεται παπάς για "να σώσει την ψυχή του και το κορμί του", το άκουσα κι αυτό ως προτροπή προς εμένα από μια πρεσβυτέρα.
Αυτά και άλλα πολλά τέτοια και χειρότερα
Ζήτημα είναι μια δεκαετία ακόμα και θα μείνει στην ελλαδική εκκλησία οι τρεις κι ο κούκος
 
Last edited:

ΠΑΝΑΓΗΣ

Μέλος
Το να διακονείς το Ιερό Αναλόγιο δεν είναι επάγγελμα...!!!
Αν θέλεις επάγγελμα μάθε μια τέχνη όπως ο Απόστολος Παύλος έμαθε την τέχνη, του σκηνοποιού.
Δηλαδή, όπως το λέτε, θα πρέπει οι ιερείς, οι αρχιμανδρίτες και οι επίσκοποι να αποποιηθούν το μισθό τους και να μάθουν μια τέχνη για να ζήσουν.
Αν ο ιεροψάλτης δεν ασκεί - εκτός από διακόνημα - και επάγγελμα, τότε πολύ περισσότερο και για τους ιερείς.
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Δηλαδή, όπως το λέτε, θα πρέπει οι ιερείς, οι αρχιμανδρίτες και οι επίσκοποι να αποποιηθούν το μισθό τους και να μάθουν μια τέχνη για να ζήσουν.
Αν ο ιεροψάλτης δεν ασκεί - εκτός από διακόνημα - και επάγγελμα, τότε πολύ περισσότερο και για τους ιερείς.
πλύση εγκεφάλου για δεκαετίες, το έγραψα πιο πάνω
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Τί ἔγινε Εὐάγγελε;;;;;;

Πλύση ἐγκεφάλου μᾶς κάνεις;;;;

Παρακαλῶ ἐντός θέματος, ἄν καί ὁ δημιουργήσας δέν κατάλαβε τό θέμα...

Ὀψόμεθα ἀγαπητοί γιά περιοριστικά μέτρα...:cool:
 

Attachments

  • ΦΕΚ B 2775 - 08.07.2020.pdf
    104.8 KB · Views: 98

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Το αμισθί στη ψαλτική υπάρχει δεκαετίες τώρα, μη πω αιώνες. Πρόκειται, κυρίως, για συνταξιούχους (χωρίς οικονομικό πρόβλημα), με ψαλτική δεινότητα που ποικίλει, οι οποίοι κάνουν ψυχικά με το να αναλαμβάνουν ψαλτήρια δωρεάν. Καλό ή κακό; Για μένα κακό. Πάντως δεν είναι νέο φρούτο αυτό.
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Τί ἔγινε Εὐάγγελε;;;;;;

Πλύση ἐγκεφάλου μᾶς κάνεις;;;;

Παρακαλῶ ἐντός θέματος, ἄν καί ὁ δημιουργήσας δέν κατάλαβε τό θέμα...

Ὀψόμεθα ἀγαπητοί γιά περιοριστικά μέτρα...:cool:
Ας γίνει νέο θέμα με τίτλο "Η θέση της ψαλτικής στην λατρεία τότε και τώρα"
Να φαίνεται καλύτερα!
 

seniko

Δημήτριος Βασιλείου
Συναδελφοι αρχιζει πλεον το επαγγελμα μας να γινεται αμισθι.....τελειωσαμε!!!
Αρχίζει: Από χρόνια υπάρχει... (όπως και σχεδόν σε όλα τα μικρά χωριά της πατρίδας μας που ο παπάς λειτουργεί σήμερα στο ένα κι αύριο στο άλλο) δεν αρχίζει...
Επάγγελμα: Αν και εφόσον το έχετε ως επάγγελμα, υπάρχουν οι αρμόδιοι προς τους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για τη διευθέτηση του θέματός σας... Η γενίκευση δεν είναι καλό πράγμα κατά την άποψή μου.... Προσωπικά καίτοι από παιδί πάνω στο αναλόγιο, ακόμα δεν μπόρεσα να το δω έτσι....
Αμισθί: Όταν πηγαίνω στο χωριό μου και ψέλνω, διακονώ αμισθί γιατί έτσι θεωρώ ότι πρέπει να κάνω και έτσι με αναπαύει βρε αδερφέ!! Ο πάλαι ποτέ μόνιμος ψάλτης του χωριού ήταν πάντοτε αμισθί.... Και μιλώ για το χρηματικό κομμάτι καθόσον ο μισθός που έχω απολάβει από τους Άνω είναι πολύ μεγαλύτερος... και εκεί είμαι πολύ χρεωμένος!!
Τελειώσαμε: Τα ίδια ισχύουν αιώνες!! Κανένας και τίποτε δεν τελείωσε!!
Αν μου επιτρέπετε μια συμβουλή... Ζητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ καί ταῦτα πάντα (δέν ἐξαιρεῖται τίποτε) προστεθήσεται ὑμῖν....
Θα διαφωνήσω επίσης με τον κύριο Σολδάτο.
Ο ψάλτης της ενορίας δεν είναι υπηρέτης του παπά.... Αν είναι έτσι να μην κάνει τον ψάλτη!! Με το ζόρι δε μας βάζει κανένας!! Επιλογή μας είναι νομίζω!!
Λέτε ότι "οι νέοι παπάδες δεν είναι παπάδες αλλά τέως ανύπαρκτοι αποτυχημένοι τυχοδιώκτες"... !! Λυπάμαι για την εντύπωση που σας έχει δημιουργηθεί!! Έχω διαφορετικά βιώματα. Με χαρά μου θα σας δείξω εάν θέλετε ιερείς που δεν τους πιάνει το μάτι σας, αλλά σίγουρα θα ανοίξει η καρδιά σας!! Η γενίκευσή σας περιέχει βαρείς χαρακτηρισμούς... Γνωρίζω σε τι αναφέρεστε, αλλά όχι έτσι... Ο παππούς μου σαν παπάς δεν πληρώνονταν, μετά άρχισε ο μισθός... Όταν βγήκε στη σύνταξη έκλαιγε όλο το χωριό μέσα στην εκκλησία... Ακόμα το θυμάμαι... Οι νέοι είναι άλλης εποχής. Νέα δεδομένα. Παντού υπάρχουν αμφότεροι... Το καλό και το κακό υπάρχουν σε όλες τις εποχές...
Το κήρυγμα των ιερέων καλό είναι να είναι σύντομο αλλά, αν το μισάωρο που μπορεί να φθάσει κάποιος ιερέας, το θεωρείτε πλύση εγκεφάλου, τότε μάλλον δεν λαμβάνετε υπόψιν το σε ποιά αυτιά φτάνει αυτό που λέει κάθε φορά. Κι εγώ το 10λεπτο θέλω!! Σε μας ο κόσμος μεταλαμβάνει και φεύγει!!! Σε συνάξεις δεν έρχεται!! Συμφωνείτε φαντάζομαι ότι σαν λαϊκοί είμαστε ακατήχητοι!! Είναι κουραστικό λένε!! Ναι!! Να έρχεσαι να κατηχείσαι περισσότερο να μην τα λέει κι ο παπάς μακρόσυρτα!! Εμάς από την άλλη μας κακοφαίνεται μη μας κόψουν καμιά κορώνα από το Τριάδι... Κι αμα ρωτήσεις τους ψάλτες, τι κήρυγμα έκανε ο παπάς στη λειτουργία, δεν ξέρει να σου πει κανένας!!
Εγώ θα ευχηθώ να είμαστε καλά και υγιής να υμνούμε Τον Θεό και τους Αγίους Του. Καλό καλοκαίρι!! :)
 

ΠΜΧ

...
Έχω γνωρίσει πολλούς ιερείς που δεν παίρνουν μισθό από την Μητρόπολή τους και ζουν από κάποιο επάγγελμα που ασκούν τις υπόλοιπες ώρες.

Έχω γνωρίσει, αντίστοιχα, ιεροψάλτες που κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Προσωπικά, το θεωρώ πολύ λογικό και όχι κακό. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό να μας στενοχωρεί ή να μας προσβάλλει. Κάποιοι θέλουν να κινηθούν έτσι, για προσωπικούς, πνευματικούς κλπ λόγους. Κανείς δεν υποχρέωσε άπαντες να πράξουν ομοίως, ούτε τους κατηγόρησε ότι αυτό είναι ανάρμοστο.

Προσωπικά, το θεωρώ μια χαρά σωστό, αρκεί να μην υπάρχουν εκπτώσεις, μουσικές και πνευματικές. Δηλαδή, ένας ναός να επιλέγει έναν ιεροψάλτη αποκλειστικά και μόνο με οικονομικό κριτήριο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους άμισθους, προφανώς.

Υγ. Το να χάσεις την θέση σου σε αναλόγιο, λόγω ενός ανθρώπου που θα ψάλλει εθελοντικά, είναι σκληρό, ειδικά αν είναι αναξιοκρατικό. Αν είναι αξιοκρατικό, γιατί είναι κακό; Πχ, πόσοι και πόσοι δεν διδάσκουν βυζαντινή μουσική δωρεάν; Πόσοι δεν προσφέρουν εκατοντάδες διευκολύνσεις από εδώ και από εκεί, σε διάφορα θέματα;
 

ΠΑΝΑΓΗΣ

Μέλος
Το να επιθυμεί κάποιος να προσφέρει ιεροψαλτική διακονία χωρίς αμοιβή δεν είναι θέμα που κατακρίνεται.
Το να το δημοσιοποιεί όμως, σε ένα φόρουμ όπως το ψαλτολόγιο, δεν είναι σωστό.
Δημιουργεί προσδοκίες σε κάποιους ιερείς και βάζει τους ψάλτες - που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο αναλόγιο και συντηρούν την οικογένεια τους από αυτό - σε περιπέτειες....
 

zoslen

Βύρων Αναγνωστόπουλος
Ας μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη:
Η οικονομική αμοιβή του ψάλτη, πέραν όλων των άλλων, αποτελεί και ένα είδος "δέσμευσης" προς τον ναό.
Ο αμειβόμενος ψάλτης δεν θα κάνει τριήμερο, δεν θα πάει εκδρομή με την οικογένειά του την καθαρά Δευτέρα, την Μ. Εβδομάδα ενδεχομένως να είναι πρωί απογευμα στο ναό, τον Αύγουστο έχει παρακλήσεις, το Σάββατο απόγευμα έχει τον εσπερινό του κλπ.
Αν εγώ είμαι άμισθος, τι με εμποδίζει λχ να παω διακοπές τώρα και να γυρίσω 1η Σεπτέμβρη; Ξέρω ναό στην περιοχή μου που εξυπηρετείται από άμισθο ψάλτη και όταν εκείνος δεν έρχεται πληρώνουν αντικαταστάτη. Με αυτό εννοώ ότι η χρηματική αμοιβή δεσμεύει την πλευρά του ψάλτη να είναι τυπική ως προς τις υποχρεώσεις της.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα περιστατικό πριν κάποια χρόνια: βοηθούσα που και που σε αναλόγιο της περιοχής μου κοντά στον αμειβόμενο ψάλτη, πηγαίνω στην εκκλησία 0700 ακριβώς, ο ψάλτης δεν είχε ερθει ακόμη. Ο ιερέας είχε βγει στο αναλόγιο και ετοιμάζονταν να διαβάσει τον εξάψαλμο, με βλέπει να έρχομαι με το πάσο μου και μου λέει ψιλοεκνευρισμένα:
"Καλό είναι να έρχεσαι λίγο νωρίτερα, να μην χρειάζεται να σε περιμένουμε για να ξεκινήσουμε".
"Έχετε απόλυτο δίκαιο". του απαντώ. "Οι ψάλτες που αμείβονται από το ναό οφείλουν να βρίσκονται στο πόστο τους στην ώρα τους. Εγώ ήρθα να εκκλησιαστώ σήμερα."
Και απλά έκατσα κάτω. Ο ψάλτης ήρθε κατά τις 0715, όταν ο ιερέας ξεκινούσε τα καθίσματα...
 

ΝΙΚΟΛΑΣ.Τ

Νέο μέλος
Ολοι μας εχουμε ψαλει αμισθι δεν γεννηθηκαμε ψαλτες, χιλιαδες ωρες προσφορας χωρις λεφτα ουτε ενα προσφορο για τα παιδια μας !!! Ομως δεν μπορω με τιποτα να δεκτω καποιους δηθεν να θεωρουνται ψαλτες πατωντας στις συνειδησεις μας και το καλο μας γιγνεσται ΧΩΡΙΣ να αντιδρουμε <<λογο αμαρτωλοτητας>>. Καποια αδελφια μας ζουν απο αυτο γιατι δεν το καταλαβαινετε, νεοι ανθρωποι με οικογενειες παλευουν να βρουν αναλογια για να ζησουν, παιδια που παλευουν για ενα μεροκαματο που παρακαλουν παπαδες και δεσποταδες για μια θεση στην μητροπολη τους!! οχι κυριοι το θεωρω εξαιρετικα πολυ σοβαρο θεμα το να προλαμβανουν αμισθι ψαλτες για να πλουτιζουν ακομα περισσοτερο καποιοι!!!Μιλατε για αρμοδιους.,,,, ποιους;.....ολοι κρυβονται....ολοι τα ιδια...ολοι υπηρετες, τους εχουμε μαθει ....τους ξερουμε!!!Λυπαμαι .......και γω ψελνω απο τα 17 εχοντας φτασει στα 50 μου και εχω πλεον αγανακτησει με την συμπεριφορα συναδελφον και μη.....ασε που ο χαρακτηρισμος <<συναδελφος>>.....τελειωσε για μενα!!! Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ!!!
 

ktrifonidis

Τρυφωνίδης Κων/νος
Το να μην πληρώνεται κάποιος από το ναό που ψέλνει είναι τουλάχιστον προσβλητικό ( και προκλητικό) για όλους τους συναδέλφους του που προσπαθούν να ζήσουν από αυτό. Ακόμα και αν κάποιος είναι οικονομικά ευκατάστατος και δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα από την ψαλτική, πάλι πρέπει να πληρώνεται για να μην δημιουργεί πρόβλημα στους συναδέλφους του. Τα χρήματα που θα κερδίσει μπορεί κάλλιστα να τα αφιερώσει σε κάποια αγαθοεργία ή ακόμα και να τα διαθέσει υπέρ του Φιλοπτώχου ταμείου (γνώρισα στο παρελθόν τέτοιον συνάδελφο). Λύσεις θεάρεστες υπάρχουν, την απαξίωση όμως του θεσμού του ψάλτη με την αμισθί υπηρεσία δεν πρέπει να την ανεχτούμε, ιερείς και ψάλτες.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... την απαξίωση όμως του θεσμού του ψάλτη με την αμισθί υπηρεσία δεν πρέπει να την ανεχτούμε, ιερείς και ψάλτες.
Η μόνη απαξίωση που μπορεί να γίνει από πλευράς ψάλτη ως προς το λειτούργημά του είναι όταν δεν είναι ως ψάλτης αυτός που πρέπει να είναι τόσο επάνω στο αναλόγιο ως μουσικός όσο και κάτω από αυτό ως χριστιανός. Τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες επειδή δεν μας συμφέρουν. Ναι. είναι ενοχλητικό όταν κάποιος κάνει μια δουλειά (οποιαδήποτε) δωρεάν, από την οποίαν εγώ προσδοκώ κάποια έσοδα επειδή δεν με συμφέρει. Συμφέρει όμως τον (κάθε) πελάτη όταν αυτός που κάνει την δουλειά είναι επαρκής και αποτελεσματικός.
Η απαξίωση του θεσμού του ψάλτη από την άλλη πλευρά, των προϊσταμένων και άλλων υπευθύνων των ναών, συμβαίνει όχι όταν ψάχνουν για κάποιον αμισθί ή έστω με χαμηλή αμοιβή, αλλά όταν συμβιβάζονται με την ανεπάρκεια ενός ψάλτη επειδή αυτός ζητάει λίγα ή και καθόλου χρήματα.
 
Το να διακονείς το Ιερό Αναλόγιο δεν είναι επάγγελμα...!!!
Αν θέλεις επάγγελμα μάθε μια τέχνη όπως ο Απόστολος Παύλος έμαθε την τέχνη, του σκηνοποιού.

Ωραίοοοοςςςς!
 
Top