Tο Μελώδημα πενθεί...

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Μεγάλη απώλεια για το Μελώδημα και για το χώρο της παραδοσιακής μουσικής ο χαμός του βιολιστή Έκτορα Κοσμά που έφυγε άδικα σε ηλικία 46 ετών από ανακοπή καρδιάς αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά.

Ο Έκτορας υπήρξε το πρώτο μας βιολί στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, ο υπεύθυνος του τμήματος ιρλανδικής μουσικής, η σίγουρη λύση για τις μεγάλες διοργανώσεις, η μόνη επιλογή για τα δικά μας γλέντια και χαρές, το "ενδιαφέρον ελληνικό πρόσωπο" που αναζητούσε ο Ισπανός σκηνοθέτης για τη διαφήμιση της Creta Farm, η ψυχή του γλεντιού σε δεκάδες γάμους που οργανώσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα πρόσχαρος, πάντα κεφάτος, πάντα θετικός σε νέα καλλιτεχνικά ανοίγματα, ποτέ δε διαφώνησε, ποτέ δεν παραπονέθηκε, ποτέ δε στεναχώρησε.

Η απουσία του αφήνει ένα μεγάλο κενό στις καρδιές μας και στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
 

Attachments

  • ektoras.jpg
    ektoras.jpg
    203.3 KB · Views: 119
Last edited:
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του και να παρηγορεί την γυναίκα και τα δυο του παιδιά
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
ο Θεός να τον αναπαύσει και να παρηγορήσει τη σύζυγο και τα παιδιά του...
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Πολύ φοβάμαι ότι μαζί με τον Έκτορα θα σβήσει και η προσπάθεια που κάναμε τον τελευταίο χρόνο να εκδώσουμε ένα CD με αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια από την Ευρυτανία, τον τόπο καταγωγής μου, ορισμένα από τα οποία θα έβρισκαν για πρώτη φορά το δρόμο για το στούντιο.

Στις ηχογραφήσεις που γίνονταν στο στούντιο του Έκτορα συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι μουσικοί της παραδοσιακής μουσικής (συμπεριλαμβανομένου και του Παναγιώτη Λάλεζα σε φιλική συμμετοχή). Η εκτέλεση των κομματιών γινόταν όσο το δυνατόν πιο σωστή και γνήσια, ώστε να αποτυπώνει τα ηχοχρώματα μιας άλλης εποχής. Στη συγκέντρωση του υλικού βοήθησε και ο συμφορουμίτης καθηγητής μουσικής Τάσος Ηλιόπουλος.

Πρόκειται για εθελοντική δουλειά που γινόταν με πολλές προσωπικές θυσίες από όλους τους συντελεστές, και ιδιαίτερα από τον Έκτορα που είχε την τεχνική επιμέλεια, με σκοπό να προσφερθεί σε πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής. Η δουλειά δυστυχώς θα παραμείνει ανολοκλήρωτη και δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε στους επόμενους μήνες να προσεγγίσουμε και να εντοπίσουμε έστω και το ακατέργαστο υλικό που διαχειριζόταν ο Έκτορας...
 
Last edited:

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Αφιερώματα στον Ελληνοαυστραλό μουσικό είχαν σήμερα πολλές εφημερίδες της Αυστραλίας, από όπου καταγόταν, ενώ σε πένθος έχει πέσει η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης. Αφιερώματα επίσης εμφανίζονται ήδη σε εκατοντάδες ιστοσελίδες με θέμα τη μουσική, αλλά και σε ιστοσελίδες με θέμα τον αθλητισμό, καθώς ο Έκτορας άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σκουός, παρά τις προσπάθειες των συναθλητών του και της ολυμπιονίκου Αθανασίας Τσουμελέκα να τον συνεφέρουν.

Είχε εργαστεί σε ρεμπέτικα πάλκα δίπλα σε μουσικούς και τραγουδιστές όπως ο Γιάννης Λεμπέσης, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, ο Μπάμπης Γκολές, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Μιχάλης Γενίτσαρης, κ.α. Ο Γιάννης Λεμπέσης, με τον οποίο ο Έκτορας συνεργαζόταν πάνω από 10 χρόνια, συντετριμμένος τον χαρακτήρισε "έναν απ’ τα καλύτερα παιδιά και ένα από τους πιο άξιους μουσικούς που είχε στην ορχήστρα του".

Απόσπασμα από άρθρο: "Στα χέρια του το βιολί ζωντανεύει ακούσματα αλλοτινών εποχών θυμίζοντας τον θρυλικό Ογδοντάκη! Η τεχνική του ανάγεται στη Σμυρναίικη σχολή ,άλλωστε όπως ο ίδιος ομολόγει έχει καταβολές και από Σμύρνη! Λυτός και σεμνός στους δρόμους του Βαμβακάρη, γλυκόλαλος και παιχνιδιάρικος στις μελωδίες του Τούντα. Βαθύς γνώστης των αυθεντικών ηχογραφήσεων ,μιλάει για το είδος που τον εκφράζει με σιγουριά αποκαλύπτοντας μελέτη και ωριμότητα για τη μουσική μας παράδοση."

Ενδιαφέρον έχει και μια παλαιότερη συνέντευξή του, στην οποία αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αγάπησε τη ρεμπέτικη μουσική και ήρθε μόνιμα στην Ελλάδα:
http://www.ppol.gr/cm/index.php?LID=1&Datain=1287

Νοιώθω πραγματικά περήφανος που τον είχα στην ομάδα μου, αλλά ακόμα περισσότερο που τραγουδήσαμε μαζί στο γάμο μου! Καλό ταξίδι φίλε Έκτορα...
 
Last edited:
Top