Naseer Shamma

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Αν θέλετε να μάθετε τι πραγματικά σημαίνει συναυλία με 3 ούτια, δείτε το παρακάτω βίντεο. Συμμετέχει κι ο δικός μας βέβαια Κυριάκος Καλαϊτζίδης και το Τούρκος Bitmez, αλλά απέχουν πολύ από τον καλύτερο ίσως ουτιέρη σήμερα, τον Ιρακινό Naseer Shama.
http://www.youtube.com/watch?v=EXlKDTUEHtQ
 
Last edited by a moderator:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Είναι κρίμα να υπάρχει μόνο ένα μήνυμα (κι αυτό από άλλη συζήτηση) για τον μεγαλύτερο σύγχρονο δεξιοτέχνη του ουτιού και οπωσδήποτε έναν από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών, αν όχι τον μεγαλύτερο, τον Ιρακινό Naseer Shamma (ας διορθώσει κάποιος την ορθογραφία, είναι με δύο m). Τον άνθρωπο που έκανε το ούτι ορχήστρα, πλουτίζοντας το παίξιμο με αναρίθμητες συγχορδίες, που τελειοποίησε την τεχνική του παιξίματος με το αριστερό μόνο χέρι (προκειμένου να βοηθήσει να παίξουν ούτι οι συμπολίτες του που έχασαν το ένα τους χέρι από τις "έξυπνες βόμβες" των Αμερικανών στον πόλεμο του Ιράκ), που ίδρυσε τη μεγαλύτερη σχολή ουτιού παγκοσμίως, το Arab oud house, το οποίο έχει επεκτείνει από το Κάιρο, που ιδρύθηκε αρχικά, και σε πολλές άλλες πόλεις. Έτσι, δεν περιορίστηκε μόνο στα κοντσέρτα, όπως κάνουν οι περισσότεροι δεξιοτέχνες σήμερα, αλλά έδωσε μεγάλη βάση και στη διδασκαλία και τη διάδοση του οργάνου, βγάζοντας αναρίθμητους και άπταιστους μαθητές (με πρώτο τον νεώτατο Mohammed Abozekry), γι' αυτό για μένα είναι ο μέγιστος σήμερα. Λέγεται ότι για να τελειώσεις στο Arab oud house, αφού κάνεις 6-7 χρόνια με 8 ώρες καθημερινή μελέτη, μετά σε βάζουν να κάνεις πρακτική διδασκαλία, ακούνε τους μαθητές σου (ώστε να πιστοποιηθεί ότι μπορείς να διαδόσεις το όργανο) και συμμετέχεις στο τέλος και σε συναυλία μαζί με τον Naseer. Μετά από όλ' αυτά θα πάρεις το δίπλωμα! (και μετά απορούμε πώς στην Ανατολή βγαίνουν άριστοι δεξιοτέχνες...). Να πούμε κι ότι συνήθως ερμηνεύει δικές του συνθέσεις, που είναι εξαιρετικές! Κι αυτό παρότι το παίξιμό του δεν καταλέγεται στο λαϊκό ούτι, αλλά στο έντεχνο (μελωδικό έντεχνο όμως και όχι τελείως αφηρημένο, που ακούμε πολλές φορές). Προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δεν βαριέται κανείς καθόλου το σύγχρονο έντεχνο παίξιμο, το οποίο έχει φύγει από το κλασσικό παραδοσιακό. Αν και προσωπικά είμαι αναφανδόν υπέρ του παραδοσιακού, εντούτοις ομολογώ ότι στην περίπτωση του Naseer Shamma το ούτι έχει αλλάξει επίπεδο... (όχι όμως και στους υπόλοιπους έντεχνους οργανοπαίχτες, που είναι πολύ πιο πίσω ακόμα, εκτός ολίγων εξαιρέσεων -προσωπική μου άποψη πάντα-). Παίζει δε πολλές φορές μαζί με άλλους παίχτες, είτε από τη σχολή του είτε και από άλλα κράτη, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση των καλών σολιστών του οργάνου. Ο παίχτης αυτός απλά είναι στο διάστημα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Απλώς τον κοιτάμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο...

Σωρεία τα βίντεο του Naseer Shamma στο youtube. Μια λίστα με όσα προτιμώ εγώ μπορείτε να βρείτε εδώ. Τελείως πρόχειρα, ας αναρτήσουμε εδώ το πρώτο κομμάτι της λίστας, μια γνωστή του σύνθεση, το Dance of the mare (πραγματική θαλασσοταραχή γίνεται στο όργανο...). Για τα υπόλοιπα, ακούστε για αρχή όλη τη λίστα που παρέπεμψα πιο πάνω και μετά ψάξτε στο youtube και θα βρείτε κι άλλα πολλά, πιθανώς και καλύτερα από αυτά.

 

vkoufog

Μέλος
Κορυφαίος!
Πολύ τεχνική σε ταχύτητα μεγάλη .. χωρίς όμως το μακάμ των Τούρκων,
πιο πολύ Ευρωπαικίστικο βλ. επίσης Αnouar Brahem
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Κορυφαίος!
Πολύ τεχνική σε ταχύτητα μεγάλη .. χωρίς όμως το μακάμ των Τούρκων,
πιο πολύ Ευρωπαικίστικο βλ. επίσης Αnouar Brahem
Κατέχει πολύ καλά και τα μακάμ, αλίμονο... Ο Anouar Brahem πάει προς τη jazz, ο Naseer Shamma όμως είναι κάτι άλλο, πολύ πιο μελωδικός, αφού σε πολλές συνθέσεις του υπάρχουν και στοιχεία παραδοσιακών δρόμων, ενώ υπάρχουν και πολλά ταξίμια του σε διάφορους δρόμους. Εγώ αυτό που θαυμάζω είναι οι συγχορδίες που παίζει, έχοντας μεταβάλει το όργανο σε ορχήστρα! Πολλές φορές ψάχνεις να βρεις πότε παίζει με μία χορδή...
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Θεωρώ ότι η εξαιρετική σύνθεση του Naseer Shamma "My home", όπου στο τέλος παίζει με το ένα χέρι, θα πρέπει να μπει σε ιδιαίτερο post!


Υ.Γ. Ας διορθώσει κάποιος συντονιστής στον τίτλο το όνομα του καλλιτέχνη, είναι με δύο m (Shamma).
 
Top