[Ψάχνω] Mέλη πολυελέων και εκλογών της προφορικής αγιορειτικής παραδόσεως

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Υπάρχει η δυνατότητα να ανεβούν παραδοσιακοί αγιορειτικοί Πολυέλεοι και Εκλογές, είτε από έντυπα βιβλία και χειρόγραφα είτε απομαγνητοφωνημένοι (από Φιρφιρή και άλλους πατέρες);

Πέραν της μοναδικής τους μελωδικής ομορφιάς τυγχάνουν και χρησιμότατοι (λόγω συντομίας) για αγρυπνίες στους ενοριακούς ναούς. Η ατμόσφαιρα δε που δημιουργούν στο εκκλησίασμα είναι λίαν κατανυκτική και ευφρόσυνη.

Ευχαριστώ και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.
 

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Ευχαριστούμε.

Μήπως κατέχει κανείς το "Της δεήσεώς μου" σε Πλ Β΄και κάποιον που δε μπορώ τώρα να θυμηθώ (τρομάρα μου...) σε Πλ Δ΄εκ του Γα;
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ο π. Ιερόθεος, αν θυμάμαι καλά, έχει 3 τόμους με εκλογές Πολυελέων. Το «Της δεήσεώς μου» είναι εκλογή για Οσίους. Όταν δεν ψάλλεται σύντομα στο μέλος του Νενανώ, συνήθως υπάρχει μελοποιημένο για κάθε πανηγυρίζοντα Άγιο με στίχους αφιερωμένους στον Άγιο (κάτι ανάλογο με τους στίχους στη Θεοτόκο που συμπληρώνουν τους ψαλμικούς στο «Λόγον αγαθόν»). Μόνο οι ψαλμικοί πρέπει να βρίσκονται στα βιβλία του Ιεροθέου, ίσως και κάποιες μορφές για συγκεκριμένους Αγίους. Υπάρχουν και άλλες μελοποιήσεις για λοιπούς Οσίους που ψάλλονται στις μεγάλες Πανηγύρεις και είναι ανέκδοτες. Αντίστοιχα ισχύουν και για εκλογές μαρτύρων, Αποστόλων κλπ. Από όλα αυτά δεν έχω τίποτε. Υπάρχουν σχετικότεροι στο forum για να μας ενημερώσουν ακριβέστερα.
 

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Συγγνώμη αν δεν έγινα κατανοητός.
Αναφέρομαι
σε μέλη πολυελέων και εκλογών της προφορικής αγιορειτικής παραδόσεως που έχουν καταγραφεί και μόνον αυτά. Δεν είναι και λίγα.
Δεν εννοώ ανάλογες ψαλμικές συνθέσεις συγχρόνων πατέρων οι οποίες αποτελούν προσωπικό μόχθο των συνθετών.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Last edited by a moderator:

Shota

Παλαιό Μέλος
Ισως η παλιοτερη καταγραφη του συντομου μελους του Εξομολογεισθε ειναι αυτη στο βιβλιο Antologie de Muzica Psaltica (Βουκουρεστι, 1898) του Ιερομοναχου Dometie Ionescu. Το μελος αποδιδεται στον Νεκταριο Βλαχο και ειναι σε Α' με καταληξεις στον Ζω. Υπαρχει ηχογραφημενο εδω.
 

Attachments

  • exomologeisthe.zip
    1.8 MB · Views: 196
Top