Christian Hannick - «Η Τάξις τῶν ἀκολουθιῶν στη λειτουργική πράξη της Παλαιολόγειας εποχής»

Diogenes

Νέο μέλος
Με ευθύνη του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η Δ΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη» στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής.

https://www.pemptousia.gr/2020/02/i...sti-litourgiki-praxi-tis-paleologias-epochis/


Προσκεκλημένος φέτος είναι ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου «Julius-Maximilians» του Wurzburg κ. Christian Hannick, o οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η Τάξις τῶν ἀκολουθιῶν στη λειτουργική πράξη της Παλαιολόγειας εποχής». Την επομένη, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, πάλι στις 18:00, θα γίνει η τρίτη συνάντηση του Colloquium Λειτουργικής για το ακ. έτος 2019-2020, όπου ο καθ. Hannick θα μολήσει σχετικά με την Ιστορία των Monumenta Musicae Byzantinae και το σπουδαίο ερευνητικό έργο που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στην Κοπεγχάγη.
 

Diogenes

Νέο μέλος
https://www.pemptousia.gr/2020/02/is-mnimin-ioannou-m-fountoulin/

«εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλην»
10 Φεβρουαρίου 2020
Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει τη της Δ΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλην». Φέτος η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Για τη Διάλεξη έχει προσκληθεί ο ελλογιμώτατος κ. Christian Hannick, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου “Julius-Maximilians” του Würzburg κ. Christian Hannick, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Τάξις τῶν Ἀκολουθιῶν στη λειτουργική πράξη κατά την Παλαιολόγεια εποχή».
Στο πλαίσιο της επετειακής διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλην» προσκαλούνται επιφανείς προσωπικότητες της λειτουργικής επιστήμης και του εκκλησιαστικού χώρου, για να αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
Βασική θεματολογία των διαλέξεων αφορά κυρίως στη ζωή και τις διάφορες πτυχές του πολυσχιδούς επιστημονικού, συγγραφικού και ερευνητικού έργου του τιμωμένου Καθηγητή. Η διάλεξη πραγματοποιείται ετησίως κατά τον μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, δηλαδή σε χρονική εγγύτητα με την ημέρα εκδημίας του μακαριστού Καθηγητή (24 Ιανουαρίου).

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ

 

Diogenes

Νέο μέλος
Από τις ιστοσελίδες https://www.orthodoxianewsagency.gr...-kathigiti-hannick-gia-tin-vyzantini-mousiki/ και https://www.pemptousia.gr/2020/02/dialexi-tou-kathigiti-hannick-gia-tin-vizantini-mousiki/ :
Διάλεξη του καθηγητή Hannick για την Βυζαντινή Μουσική

-294-1024x605.jpg


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου «Julius-Maximilians» του Wurzburg κ. Christian Hannick, με θέμα Η Ιστορία των Monumenta Musicae Byzantinae και το σπουδαίο ερευνητικό έργο που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στην Κοπεγχάγη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βασίλης Χάδος – ΦΩΤΟ: Ραφαήλ Γεωργιάδης – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»


-1-600x400.jpg


Η διάλεξη που δόθηκε σε άπταιστα Ελληνικά, πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Colloquium Λειτουργικής, με την ακαδημαϊκή επίβλεψη του πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρυσοστόμου Νάση Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής.

-2-600x400.jpg


Την διάλεξη παρακολούθησαν οι π. Νικόδημος Σκρέτας Καθηγητής Λειτουργικής, Τρύφων Τσομπάνης Λειτουργιολόγος, Αγγελική Δεληκάρη Σλαβολογος, Μαρια Αλεξάνδρου Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικολογίας, Ειδικοί Επιστήμονες όπως οι Αντώνης Κωνσταντινίδης, Ευαγγελία Σπυράκου, καθώς και διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

-3-600x400.jpg


Η διάλεξη προκάλεσε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με την ερμηνεία της παλαιάς βυζαντινής σημειογραφίας.
 
Top