43α Δημήτρια 2008 - Συναυλία στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Ροτόντα

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ψάχνοντας διάφορα στο youtube, έπεσα πάνω και σε αυτή τη σειρά των βίντεο. Τα παραθέτω. Παραβρέθηκα κι εγώ στη εκδήλωση και δεν μπορώ να πω πως αποκόμισα τις θετικότερες των εντυπώσεων, κυρίως λόγω της υπεραναλτικά διασκευασμένης και μη συγχρονισμένης εκτέλεσης του «Κεχαριτωμένη χαίρε» του Κουκουζέλους που δεν ανέβηκε - σοφά - στο youtube. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να δούμε εν δράση (χοραρχία) τον παλαίμαχο πρωτοψάλτη κ. Νέστορα Παπαλεξίου!

















 

Θεόδωρος Αιτωλός

Παλαιό Μέλος
Κάποιες επισημάνσεις.(δεν αντέχω να μην σχολιάσω )

Παρατηρείστε πόσο αβίαστα και φυσικά εκτελούνται οι καταγεγραμμένες αναλύσεις.
Επίσης το πώς διαφοροποιείται το ύφος και ήθος απο ήχο σε ήχο.
 
Last edited by a moderator:
Γιάννη, μπράβο! Δε φανταζόμουν ότι υπάρχει τέτοιο ντοκουμέντο. Υποτίθεται ότι ο Σύλλογος είχε κανονίσει να ηχογραφηθεί αλλά δε μοίρασαν ποτέ κάποιο υλικό. Σ' ευχαριστώ.

Συγκινήθηκα όχι μόνο γιατί συμμετείχα σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και γιατί ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνιση του αγαπητού μου δασκάλου κ. Νέστορα Παπαλεξίου (γενικότερα σαν χοράρχη). Έκτοτε αποσύρθηκε στα Βασιλικά, όπου και διαμένει.

Η (υπερ)αναλυτική γραφή του δασκάλου είναι γνωστή στους "παροικούντας την Ιερουσαλήμ", όπως και η αυστηρή προσήλωσή του στο ρυθμό. Αυτά δυσκολεύουν πολλούς χορωδούς:). Θυμάμαι τις εξαντλητικές πρόβες, όπου ο δάσκαλος είχε καταφέρει να μαζέψει ακόμη και τα "μεγάλα ονόματα", πράγμα δύσκολο για όσους ξέρουν από "Δαμασκηνό".

Η διασκευή του Κουκουζέλη (Κεχαριτωμένη) είναι το αγαπημένο του μάθημα και είναι περήφανος γιαυτό γιατί "έριξε" πολύ δουλειά στις αναλύσεις. Μου το είχε διδάξει παλαιότερα (θέλει δουλειά και υπομονή) και μάλιστα δοκιμάζαμε μαζί τα ισοκρατήματα. Ωστόσο, ήταν πολύ μεγάλο και δύσκολο για να το "βγάλει" ένας τόσο πολυμελής και ετερόκλητος χορός.

Εγώ πάντως είχα ευχαριστηθεί όλη την εκδήλωση που ήταν γενικά εντυπωσιακή μέσα στο μεγαλοπρεπές μνημείο της Ροτόντας.
 
Top